Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο άμαχος πληθυσμός «πλημμυρίζει» τους δρόμους του Στεπανακέρτ
«Οι άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα ο ένας τον άλλον, επικρατεί τρόμος», ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι της πρωτεύουσας του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, οι δύο χώρες του Νοτίου Καυκάσου –πρώην σοβιετικές δημοκρατίες– έχουν έλθει πολυάριθμες φορές σε σύγκρουση, τα τελευταία 35 χρόνια, για τον έλεγχο του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά φιλοξενεί –κατά πλειοψηφία– αρμενικό πληθυσμό.
Προχθές (19/09), η ένταση επέστρεψε στην περιοχή, με τους Αζέρους να «εξαπολύουν» στρατιωτικές επιθέσεις, «αντιτρομοκρατικές» όπως τις χαρακτήρισαν, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα, όπως καταγγέλλεται.
Αποφασισμένο να πάρει πλήρως τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν εκκίνησε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των αυτονομιστών του θύλακα, εκμεταλλευόμενο μία σειρά παραγόντων: Μία αποδυναμωμένη και απομονωμένη Αρμενία, μία Δύση με στραμμένη αλλού την προσοχή της και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η στρατιωτική επιχείρηση, η οποία διήρκησε περίπου 24 ώρες, φαίνεται ότι στέφθηκε με επιτυχία για το Μπακού. Οι Αρμένιοι αυτονομιστές συνθηκολόγησαν και συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα και να διαπραγματευθούν, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί εκεχειρία. Ωστόσο, πολλά παραμένουν άγνωστα σχετικά με τους στόχους του Αζερμπαϊτζάν, την εσωτερική κατάσταση στην Αρμενία, τον ρόλο και τις επιδιώξεις περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων.
«Οι δρόμοι του Στεπανακέρτ είναι γεμάτοι πεινασμένους, τρομαγμένους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν εκτοπισθεί από τα σπίτια τους»
«Οι άνθρωποι αναζητούν απεγνωσμένα ο ένας τον άλλον και κάνουν έκκληση για νέα ενημέρωση αναφορικά με τους συγγενείς τους, επικρατεί τρόμος», σημείωσε ο διαμεσολαβητής για τα δικαιώματα του Καραμπάχ, Γκεγκάμ Στεπανιάν.
Πολλοί Αρμένιοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, το τελευταίο τριήμερο, ορισμένοι καταφεύγοντας στο αεροδρόμιο της Στεπανακέρτ και άλλοι, πηγαίνοντας προς τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη. Στην αρμενική πλευρά των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν, σε μία απομακρυσμένη πλαγιά κοντά στο Κορνιντζόρ, Αρμένιοι –έχοντας σχηματίσει φάλαγγα είκοσι αυτοκινήτων– περιμένουν φίλους και μέλη οικογενειών που έχουν εγκλωβισθεί στον θύλακα, εφόσον τούς επιτραπεί να φύγουν, σύμφωνα με το Reuters.
Στο Στεπανακέρτ, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση, τα καταστήματα έχουν «ερημώσει» και οι άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να επιβιώσουν, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων.
«Υπάρχουν πολλοί εκτοπισμένοι από τα χωριά, μόλις ήλθαν στην πόλη και δεν είχαν πουθενά να περάσουν τη νύχτα», υπογράμμισε η Γκαγιάν Σαργκισιάν, μία εκ των επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην πόλη.
Αρμενία: «Μπορούμε να υποδεχθούμε περισσότερες από 40.000 οικογένειες»
«Η Αρμενία είναι έτοιμη, αν χρειασθεί, να υποδεχθεί περισσότερες από 40.000 οικογένειες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Κλείσαμε δωμάτια σε ξενοδοχεία, έχουμε ετοιμάσει χώρους για να τούς υποδεχθούμε. Τα πάντα είναι έτοιμα, ώστε να υποδεχθούμε περισσότερες από 40.000 οικογένειες», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο άμαχος πληθυσμός που βρίσκεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν αντιμετωπίζει σε αυτό το στάδιο «άμεση απειλή», μετά την τελευταία στρατιωτική νίκη του Αζερμπαϊτζάν.
«Το καθεστώς εκεχειρίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ διατηρείται. Ναι μεν υπήρξαν μεμονωμένες παραβιάσεις, αλλά συνολικά η κατάσταση είναι σταθερή», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας.
ΥΠΕΞ για Ναγκόρνο Καραμπάχ: «Η Ελλάδα καταδικάζει τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν»
«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τις στρατιωτικές ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο πολλών ανθρώπων», τονίσθηκε σε χθεσινή (20/09) ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ζητώντας την «άμεση παύση των εχθροπραξιών».
«Έχουμε λάβει γνώση των εξελίξεων, σχετικά με τη συναφθείσα συμφωνία εκεχειρίας. Η ασφάλεια του πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι πρωτίστης σημασίας. Καλούμε το Μπακού να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να εγγυηθεί την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια του άμαχου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Οι ανθρωπιστικές ανάγκες πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν. Η επίλυση των διαφορών θα πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και διάλογο», επισημάνθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.