Εμφύλιος στο Χάρβαρντ για τον πόλεμο στο Ισραήλ - Παραιτήσεις και επιστολές φοιτητών
Πόλεμος στο Ισραήλ: Το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου βρίσκεται στη δίνη όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή
Ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς δεν επηρεάζει μόνο την Μέση Ανατολή αλλά έχει φτάσει και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού με τον πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ να βρίσκεται σε έναν κυκεώνα εξελίξεων!
Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος Άινταν Οφερ και η σύζυγός του, Μπάτια, παραιτήθηκαν από το εκτελεστικό συμβούλιο σχολής του Χάρβαρντ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο με τον οποίο οι επικεφαλής του πανεπιστημίου αντέδρασαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ.
«Δυστυχώς, η πίστη μας στην ηγεσία του Πανεπιστημίου έχει διαρραγεί και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε καλή τη πίστει να υποστηρίζουμε το Χάρβαρντ και τις επιτροπές του», ανέφερε το ζευγάρι σε δήλωσή του στο CNN.
Ο Ισραηλινός κατέψει την 80η θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg και διαθέτει περιουσία που αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η απόφαση των Οφερ να αποχωρήσουν από το εκτελεστικό συμβούλιο της σχολής Kennedy School of Government του Χάρβαρντ έρχεται μετά τον σάλο που προκάλεσε η δημοσίευση μιας δήλωσης κατά του Ισραήλ από έναν συνασπισμό περίπου 30 φοιτητικών ομάδων.
Θέλουν να τους βάλουν σε «μαύρη λίστα»
Παράλληλα, εβραϊκής καταγωγής δισεκατομμυριούχος διευθυντής hedge fund Μπιλ Άκμαν ζήτησε από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ να δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων φοιτητών είναι μέλη οργανώσεων που υπέγραψαν επιστολή στην οποία υποστηρίζεται πως το Ισραήλ είναι «εξ ολοκλήρου υπεύθυνο» για τη νέα ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. Ο λόγος; Ώστε να μην τους προσλάβει αυτός και άλλοι CEO στις εταιρείες που διοικούν.
«Με ρώτησαν αρκετοί διευθύνοντες σύμβουλοι εάν το Χάρβαρντ θα δημοσίευε μια λίστα με τα μέλη καθεμιάς από τις οργανώσεις του Χάρβαρντ που εξέδωσαν την επιστολή αναθέτοντας την αποκλειστική ευθύνη για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ώστε να διασφαλιστεί ότι κανένας από εμάς δεν θα προσλάβει ακούσια οποιοδήποτε από τα μέλη τους», έγραψε ο Άκμαν στο Twitter, προκαλώντας αίσθηση και αντιδράσεις, θυμίζοντας εποχές «Μακαρθισμού» και «μαύρων λιστών» της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών.
«Εάν, πράγματι, τα μέλη τους υποστηρίζουν την επιστολή που δημοσίευσαν, τα ονόματα των υπογραφόντων θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν ώστε οι απόψεις τους να γίνουν γνωστές στο κοινό», συμπλήρωσε.