Πόλεμος στο Ισραήλ: Η εντολή της Χαμάς στα μέλη της: «Σκοτώστε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Έγγραφα που βρέθηκαν σε νεκρά μέλη της Χαμάς στο Ισραήλ δείχνουν ότι οι σφαγές ήταν κεντρικός στόχος, σύμφωνα με τη Wall Street Journal

Η εντολή που είχαν τα μέλη της Χαμάς ήταν μόνο να σκοτώσουν
Η εντολή που είχαν τα μέλη της Χαμάς ήταν μόνο να σκοτώσουν
ΑΡ
4'

Οι γραπτές εντολές που είχαν τα μέλη της Χαμάς που στάλθηκαν για να επιτεθούν σε ισραηλινές πόλεις και οικισμούς το περασμένο Σάββατο (7/10) περιείχαν την ίδια ανατριχιαστική εντολή: Σκοτώστε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Έγγραφα που ανακτήθηκαν από τα σημεία των επιθέσεων που σκότωσαν περισσότερους από 1.300 Ισραηλινούς υποδεικνύουν μια σκόπιμη στρατηγική για τη σφαγή αμάχων, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η ομοιότητα των εντολών που δόθηκαν στις ομάδες επίθεσης, μαζί με βίντεο που δημοσιεύτηκαν από τους ίδιους τους επιτιθέμενους, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και το μέγεθος των δολοφονιών αμάχων σε πολλές τοποθεσίες - τουλάχιστον 1.000 συνολικά - υποδηλώνουν ότι η σφαγή δεν ήταν υποπροϊόν της επίθεσης, αλλά κεντρικός στόχος.

Μια ομάδα της Χαμάς που επιτέθηκε στην αγροτική κοινότητα του Αλουμίμ στο νότιο Ισραήλ, είχε στόχο να «επιφέρει το υψηλότερο επίπεδο ανθρώπινων απωλειών» και στη συνέχεια να συλλάβει ομήρους, σύμφωνα με έγγραφα που είδε η Wall Street Journal και τα οποία ένας Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι ήταν αυθεντικά.

Οι εντολές που μεταφέρθηκαν από μέλη της Χαμάς που στάλθηκαν για να επιτεθούν στον Sa'ad, ένα κιμπούτς 670 ατόμων, ήταν να «πάρουν τον έλεγχο του κιμπούτς, να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και να συλλάβουν ομήρους μέχρι να λάβουν περαιτέρω οδηγίες».

Τα έγγραφα έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς αξιωματούχων της Χαμάς ότι είχαν πει στους μαχητές να μην σκοτώνουν γυναίκες και παιδιά. Η ομάδα, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και άλλους, έχει κατηγορήσει για τους θανάτους αμάχων ένοπλους Παλαιστίνιους που δεν συνδέονται με τη Χαμάς και συμμετείχαν στην επίθεση.

«Η στρατηγική της Χαμάς πίσω από αυτή την επίθεση ήταν πολύ σαφής: είχαν μια αποστολή να πληγώσουν και να δολοφονήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους αθώους πολίτες», είπε ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναφερόμενος σε «χάρτες και έγγραφα που βρέθηκαν στα πτώματα των τρομοκρατών της Χαμάς».

Τα έγγραφα και οι χάρτες -που ανακτήθηκαν σε περιοχές όπου οι επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν από ντόπιους υπερασπιστές ή Ισραηλινούς στρατιώτες- υποδεικνύουν ότι η Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, είχε συγκεντρώσει σημαντικές πληροφορίες για τους στόχους της και είχε αναπτύξει λεπτομερή σχέδια για να τους επιτεθεί.

Οι διασώστες, οι στρατιώτες και οι κάτοικοι έχουν συλλέξει ένα πλήθος τέτοιων εγγράφων από τα σώματα των νεκρών μελών της Χαμάς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι υποψιάζονταν ότι οι επιτιθέμενοι που μπήκαν σε κοινότητες προσπάθησαν πρώτα να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους για να περιορίσουν την απειλή μιας αντεπίθεσης και μετά πήραν ομήρους όσους ήταν ακόμη ζωντανοί.

Στο Kfar Aza, απέναντι από το Sa'ad, περίπου 70 μαχητές της Χαμάς σκότωσαν δεκάδες μέλη της κοινότητας των 700 ατόμων. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι βρήκαν ακρωτηριασμένα πτώματα γυναικών και παιδιών σκορπισμένα στο κιμπούτς. Κάποιοι κάτοικοι, είπαν οτι Ισραηλινοί στρατιώτες, είχαν αποκεφαλιστεί.

Η εφημερίδα WSJ ανέφερε επίσης ένα έγγραφο 14 σελίδων με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» στα αραβικά και με ημερομηνία 15 Ιουνίου 2023 που περιγράφει ένα σχέδιο διείσδυσης στο Mefalsim, ένα κιμπούτς κοντά στη Γάζα, και την ομηρεία των κατοίκων.

Δύο ομάδες των πέντε και ένας διοικητής θα πραγματοποιούσαν την επιχείρηση την «Ώρα S, Ημέρα Υ», αναφέρει. Χάρτες και αεροφωτογραφίες της πόλης περιέχονταν στο έγγραφο, το οποίο λέει ότι υπήρχαν 1.000 «άμαχοι» που φρουρούνταν από μια εθελοντική δύναμη ασφαλείας.

Τα μέλη της ομάδας επίθεσης ορίστηκαν να ανοίγουν τρύπες σε έναν φράκτη ασφαλείας, ενώ άλλα έπρεπε να παρέχουν πυρά «πυροβολικού», αναφέρει το έγγραφο. Μόλις έμπαινε μέσα, η δύναμη θα έπαιρνε αιχμαλώτους και θα τους κρατούσε στην τραπεζαρία ως ομήρους «για διαπραγματεύσεις», αναφέρει το σχέδιο.

Το βίντεο της επίθεσης από μια κάμερα παρακολούθησης κοντά στην μπροστινή πύλη του Mefalsim δείχνει ότι οι επιτιθέμενοι άρχισαν να πυροβολούν τους κατοίκους μόλις έφτασαν. Το βίντεο δημοσιεύτηκε το Σάββατο από τους South First Responders, μια ομάδα προσωπικού έκτακτης ανάγκης που εργάζεται στο νότιο Ισραήλ, και επαληθεύτηκε από τη WSJ. Στο βίντεο, ένας άνδρας ντυμένος με λευκό πουκάμισο τρέχει στο πεζοδρόμιο, πιάνει το δεξί του χέρι και πέφτει στο πεζοδρόμιο, με αίμα να τρέχει από το κεφάλι του.

Μέσα σε λίγα λεπτά, ένοπλοι μαχητές φαίνονται να βγαίνουν από μια δασώδη περιοχή ανά δύο. Αρκετοί τρέχουν κοντά του και τον πυροβολούν ξανά. Οι κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τα αυτοκίνητά τους για να κρυφτούν στους θάμνους δέχονται επίθεση με χειροβομβίδες. Ένας τραβιέται από τους θάμνους και τον πυροβολούν και τον χτυπούν επανειλημμένα.

WSJ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή