Κίνα: Η συνάντηση Πούτιν με τον «αγαπητό φίλο» Σι Τζινπίνγκ - Τι θα συζητήσουν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέπτεται τον «αγαπητό φίλο» Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο σε μία ένδειξη συνεργασίας 

O Bλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ
O Bλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ
Α.Ρ
2'

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στο Πεκίνο για να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε ένα ταξίδι που παρακολουθείται ευρέως στη Δύση και έχει στόχο να επιδείξει την εμπιστοσύνη και τη «χωρίς όρια» σινορωσική σχέση, ακόμη και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στο δεύτερο γνωστό ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) με έδρα τη Χάγη εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του τον Μάρτιο, ο Πούτιν και η συνοδεία του προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με το Reuters.

Τον υποδέχθηκε ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο. Είναι επίσης το πρώτο επίσημο ταξίδι του αρχηγού του Κρεμλίνου εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέτος, αφού επισκέφθηκε το Κιργιστάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία, στις αρχές του μήνα.

Το ΔΠΔ, το οποίο κατηγόρησε τον Πούτιν για παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους. Ούτε το Κιργιστάν ούτε η Κίνα είναι μέλη του ΔΠΔ, που ιδρύθηκε για τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ενδέχεται να συζητήσουν την ισραηλο-παλαιστινιακή σύγκρουση κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πούτιν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου τη Δευτέρα ότι η Μόσχα ήθελε να βοηθήσει στην αποτροπή μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα καθώς συμμετέχει στην κρίση στη Μέση Ανατολή με μια σειρά από κλήσεις προς βασικούς περιφερειακούς παράγοντες.

Ο Πεσκόφ επανέλαβε την Τρίτη (16/10) την άποψη του Πούτιν ότι η έκρηξη της βίας μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων αποτελεί αποτυχία της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, περιγράφοντας την τραγωδία που εκτυλίσσεται ως αποτέλεσμα της περιφρονητικής στάσης των χωρών στο πρόβλημα. «Υπάρχει ακόμη κίνδυνος επέκτασης της σύγκρουσης», δήλωσε ο Πεσκόφ σύμφωνα με το RIA. «Αυτό μπορεί να επιφέρει δραματικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή