Ισραήλ: Οι Αρχές αγνόησαν λεπτομερή έκθεση για το χτύπημα της Χαμάς - «Είναι σενάριο φαντασίας»

Πόλεμος στο Ισραήλ: Οι μυστικές υπηρεσίες «απέρριψαν» μία λεπτομερή προειδοποίηση για την επιδρομή της Χαμάς, αποκαλύπτουν οι Financial Times

Oι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν προειδοποίηση για τις επιθέσεις της Χαμάς
Oι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέρριψαν προειδοποίηση για τις επιθέσεις της Χαμάς
ΑΡ
4'

Η αναφορά που στάλθηκε σε ανώτερο αξιωματικό εβδομάδες πριν από το «Μαύρο Σάββατο» αγνοήθηκε, λένε άνθρωποι με γνώση του θέματος στους FT. Ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών στρατιωτικών πληροφοριών απέρριψε μια λεπτομερή προειδοποίηση που προέβλεπε την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αποκαλώντας το «φανταστικό σενάριο», δήλωσαν δύο πηγές.

Φύλακες στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, ανάμεσά τους γυναίκες στρατιώτες που παρακολουθούν και αναλύουν μια συνεχή ροή βίντεο και άλλων δεδομένων που συγκεντρώνονται κοντά στον ηλεκτρονικό φράχτη που περιβάλλει τον θύλακα, έστειλαν μια λεπτομερή αναφορά εβδομάδες πριν από την επίθεση στον υψηλόβαθμο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών στη νότια διοίκηση, αποκάλυψαν.

Η αναφορά στάλθηκε χρησιμοποιώντας ένα ασφαλές σύστημα επικοινωνίας και περιείχε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου ότι η Χαμάς εκπαιδευόταν για να ανατινάξει συνοριακούς σταθμούς σε διάφορες τοποθεσίες, να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος και να καταλάβει τα κιμπούτζ, είπε το άτομο με άμεση γνώση του περιεχομένου της προειδοποίησης.

Η αποτυχία του Ισραήλ να αποτρέψει την επίθεση, για την οποία η κυβέρνηση λέει ότι σκότωσε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, θεωρείται τώρα ως η μεγαλύτερη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών από τότε που η Αίγυπτος και η Συρία εξαπέλυσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση το 1973 στο Γιομ Κιπούρ, την πιο ιερή ημέρα του Ιουδαϊσμού.

Οι κατώτεροι στρατιώτες προειδοποίησαν επίσης οτι η ανάλυσή τους όπως προκύπτει από πολλά βίντεο έδειχναν τη Χαμάς να «κάνει πρόβες» για τη σύλληψη ομήρων και ότι ένιωθαν ότι επίκειται επίθεση, είπε το άτομο. Το σημείωμα πυροδοτήθηκε από τη θέαση ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς που επέβλεπε την εκπαίδευση, ο οποίος αναγνωρίστηκε από τους φρουρούς σε μία βάση δεδομένων προσώπων και ταυτοτήτων που διατηρούσε η Μονάδα 8200, μέρος του ισραηλινού σώματος πληροφοριών.

«Φανταστικό σενάριο»

«Αυτό είναι ένα φανταστικό σενάριο», απάντησε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με μια περιγραφή των επικοινωνιών που κοινοποιήθηκαν στους Financial Times. Δεν έγινε καμία ενέργεια, είπε.

Ο KAN, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός του Ισραήλ, ανέφερε αργά την Πέμπτη (23.11) λεπτομέρειες σχετικά με παρόμοια προειδοποίηση που έστειλαν χαμηλόβαθμοι στρατιώτες στους ανωτέρους τους. Η προειδοποίηση πρόσθεσε περιελάμβανε την πιθανότητα κατάρριψης αεροσκάφους και την ύψωση της σημαίας της Χαμάς πάνω από το ισραηλινό έδαφος.

Ένα δεύτερο άτομο με γνώση του θέματος είπε ότι η αποτυχία να ληφθεί σοβαρά υπόψη η έκθεση είχε γίνει θέμα συζήτησης, που αγγίζει τα πειθαρχικά μέτρα, εντός της κοινότητας πληροφοριών. Αυτό το άτομο είχε πει μια παρόμοια περιγραφή των επικοινωνιών.

Σε απάντηση στους FT, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι «οι διοικητές και οι στρατιώτες τους ήταν αποκλειστικά επικεντρωμένοι αυστηρά» στην αποστολή τους να νικήσουν τη Χαμάς. «Μετά τον πόλεμο, θα διεξαχθεί διεξοδική έρευνα για να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες», ανέφερε το IDF.

Οι δύο πηγές με γνώση των στοιχείων είπαν στην εφημερίδα ότι οι συζητήσεις εντός της κοινότητας των πληροφοριών σχετικά με την αποτυχία δράσης, απηχούν εκείνες που λάμβαναν χώρα, μετά τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών πριν από τον πόλεμο του 1973.

Γιατί αγνόησαν την προειδοποίηση

Και οι δύο είπαν ότι οι προειδοποιήσεις απορρίφθηκαν όχι μόνο επειδή προέρχονταν από κατώτερους στρατιώτες, αλλά επειδή βασίστηκαν στην εμπιστοσύνη της ισραηλινής κυβέρνησης ότι είχε περιορίσει τη Χαμάς μέσω ενός τιμωρητικού αποκλεισμού, βομβαρδίζοντας τις στρατιωτικές της δυνατότητες και χρησιμοποιώντας βοήθεια και χρήματα για να εξουδετερώσει την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα.

Μια τέτοιας φύσης επίθεση από τη Χαμάς θα πυροδοτούσε αμέσως πόλεμο με το εβραϊκό κράτος, τον οποίο η ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών ήταν πεπεισμένη ότι η μαχητική ομάδα προσπαθούσε να αποφύγει.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ακολούθησε σε μεγάλο βαθμό το μοτίβο που προέβλεπε το υπόμνημα, συμπεριλαμβανομένων δύο συγκεκριμένων κιμπούτζ που δέχθηκαν επίθεση και τη χρήση ρουκετών για να αποσπάσει την προσοχή του ισραηλινού στρατού από τη συνεχιζόμενη εισβολή. Πολλές γυναίκες στρατιώτες σκοτώθηκαν στην επίθεση και άγνωστος αριθμός απήχθη από τις βάσεις τους.

Ο επακόλουθος εναέριος βομβαρδισμός και η εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα έχει σκοτώσει τουλάχιστον 13.000 ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας, ενώ ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του αποκλεισμένου θύλακα και οδήγησε σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων στο νότο, προκαλώντας σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Μια απόπειρα απελευθέρωσης 50 αμάχων ομήρων —γυναικών και παιδιών— που κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα για 150 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα (24.11) παράλληλα με μια τετραήμερη κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση του Κατάρ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή