ΕΕ: Πιέσεις για κατάπαυση πυρός στη Γάζα - «Θα συνεχίσουμε μέχρι την απόλυτη νίκη» λέει ο Νετανιάχου
Η Γαλλία προσχώρησε στις εκκλήσεις για «άμεση και διαρκή» κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας μετά τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη» διεμήνυσε ο Νετανιάχου
Η Γαλλία απηύθυνε έκκληση για «άμεση και διαρκή» κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας. Η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Κατρίν Κολόνα, δήλωσε ότι το Παρίσι είναι «βαθιά ανήσυχο» για την κατάσταση στην περιοχή, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.
«Πάρα πολλοί άμαχοι σκοτώνονται», πρόσθεσε η Κολόνα, αφού συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογό της Έλι Κοέν στο Τελ Αβίβ. Τόνισε ότι τα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς δεν πρέπει επίσης να ξεχαστούν.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον εν τω μεταξύ ένωσε τη φωνή του με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ για να ζητήσει κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας - αλλά μόνο εάν ο τερματισμός των μαχών είναι «βιώσιμος».
Κάμερον και Μπέρμμποκ έγραψαν από κοινού ένα άρθρο για τους Sunday Times, λέγοντας μεταξύ άλλων «Ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς ο τερματισμός των μαχών σήμερα. Πρέπει να είναι η ειρήνη που θα διαρκέσει για μέρες, χρόνια, γενιές» Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία σημειωτέον απείχαν από το πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, με την υποστήριξη 153 χωρών, που απαιτούσε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Νετανιάχου: Η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη
Παρά τις νέες εκκλήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία για κατάπαυση του πυρός, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο «μέχρι την απόλυτη νίκη».
Σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου (16.12) είπε ότι το Ισραήλ παραμένει «αδυσώπητο» στις στρατιωτικές και διπλωματικές προσπάθειές του με στόχο «να φέρει πίσω όλους τους ομήρους στα σπίτια τους με ασφάλεια».
Πρόσθεσε ότι η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί η νίκη, λέγοντας ότι αυτή η στρατηγική έφερε πίσω 100 ομήρους. Υπήρξαν εκκλήσεις για περαιτέρω διαπραγματεύσεις ώστε η ισραηλινή κυβέρνηση να μπορέσει να εξασφαλίσει μια πιθανή συμφωνία ομήρων, με αναφορές ότι εμπλέκονται η Αίγυπτος και το Κατάρ.
«Η υπόθεση της έναρξης διαπραγματεύσεων βασίζεται σε αυτήν την (στρατιωτική) πίεση χωρίς αυτήν την πίεση, δεν έχουμε τίποτα» διεμήνυσε ο Ισραηλινός ηγέτης.