Διεθνής συναγερμός για τους Χούτι: Παγκόσμια απειλή για ναυτιλία και οικονομία - Πώς θα σταματήσουν

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται η ομάδα των Χούτι μπορεί να είναι μικρή, ωστόσο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να διαταράξει τις παγκόσμιες ισορροπίες

Διεθνής συναγερμός για τους Χούτι: Παγκόσμια απειλή για ναυτιλία και οικονομία - Πώς θα σταματήσουν
AP
6'

Εδώ και ημέρες, αναλυτές προειδοποιούν με κάθε τρόπο για την «παγκόσμια» απειλή των Χούτι της Υεμένης, η στάση των οποίων θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές στα ύψη, πρώτα του πετρελαίου, κι εν συνεχεία όλων των άλλων.

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται η ομάδα μπορεί να είναι μικρή, ωστόσο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να διαταράξει τις παγκόσμιες ισορροπίες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ναυτιλία, μέσω του στρατηγικού Μπαμπ ελ-Μαντέμπ μεταξύ της Ερυθράς Θάλασσας και του Ινδικού Ωκεανού – ένα στενό πέρασμα που είναι το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο σημείο για αποστολές πετρελαίου μετά τα στενά του Ορμούζ και της Μαλάκα. Πάνω από έξι εκατομμύρια βαρέλια περνούν από αυτό καθημερινά, κυρίως στον δρόμο τους προς την Ευρώπη.

Ήδη από το Σάββατο, δύο μεγάλες εταιρείες εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένης της MSC, της μεγαλύτερης ναυτιλιακής εταιρείας εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, δήλωσαν ότι θα αποφύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ καθώς οι μαχητές Χούτι ενίσχυαν τις επιθέσεις τους.

Για ένα μέσο πλοίο που ταξιδεύει με 30 χλμ/ώρα, η διέλευση από το Μπαμπ ελ-Μαντέμπ και το Σουέζ χρειάζεται εννέα ημέρες λιγότερες από το να ταξιδέψει στην Αφρική. Είναι επίσης φθηνότερο: Οι ειδικοί στη ναυτιλία εκτιμούν ότι η συντομότερη διαδρομή εξοικονομεί τουλάχιστον 15% στις μεταφορές.

Υπάρχουν όμως έμμεσες δαπάνες: οι επιθέσεις στη θαλάσσια κυκλοφορία αυξάνουν τα ποσοστά ασφάλισης, τις αποζημιώσεις κινδύνου για τα πληρώματα και άλλα κόστη.

Η αρχή της διώρυγας του Σουέζ της Αιγύπτου δήλωσε την Κυριακή ότι παρακολουθεί στενά τον αντίκτυπο των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης σε πλοία στο νότιο τμήμα της λεκάνης.

Οι Χούτι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά πλοίων στην περιοχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ και την εισβολή στη Γάζα.

Από τις 19 Νοεμβρίου, 55 πλοία έχουν επαναδρομολογηθεί μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, ενώ 2.128 διέσχισαν το κανάλι την ίδια περίοδο, ανέφερε η αρχή της διώρυγας του Σουέζ.

Επίθεση Χούτι στο Εϊλάτ

Οι Χούτι ενίσχυσαν τις τελευταίες εβδομάδες τις επιθέσεις στη ναυτιλία και επίσης εκτόξευσαν drones και πυραύλους προς το Ισραήλ -το Σάββατο πλήττοντας την πόλη Εϊλάτ στην Ερυθρά Θάλασσα- στηρίζοντας τη Χαμάς.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους Carney κατέρριψε 14 drones που εκτόξευσαν οι Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα το πρωί του Σαββάτου.

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι εκτιμήθηκαν ως μονόδρομα επιθετικά drones και καταρρίφθηκαν χωρίς να προκληθούν ζημιές σε πλοία.

Η Βρετανία είπε επίσης ότι ένα από τα πολεμικά της πλοία κατέρριψε ένα ύποπτο επιθετικό drone που στόχευε εμπορική ναυτιλία.

Οι Χούτι, που κυβερνούν μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους έως ότου το Ισραήλ σταματήσει την επίθεσή του, αλλά δήλωσαν την Παρασκευή ότι στοχεύουν μόνο πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ.

Ωστόσο, τόσο το Palatium III όσο και ένα άλλο πλοίο MSC που απειλήθηκε, το Alanya, κατέγραψαν τη Τζέντα στη Σαουδική Αραβία ως προορισμό τους, με βάση δεδομένα από τον πάροχο παρακολούθησης και ναυτιλιακών αναλύσεων πλοίων MarineTraffic.

Το Σάββατο, ένας εκπρόσωπος των Χούτι είπε ότι η ομάδα έχει συμμετάσχει σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση του Ομάν με ανώνυμα "διεθνή κόμματα" για τις επιχειρήσεις του στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Αραβική Θάλασσα - κάτι που θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι Χούτι μπορεί να είναι διατεθειμένοι για αποκλιμάκωση.

Μπορούν να σταματήσουν οι επιθέσεις των Χούτι;

Σε προσφατή ανάλυσή του το Aljazeera αναφέρθηκε στη «διπλωματία» των Χούτι και πόσο ικανή είναι η διεθνής κοινότητα να τους αντιμετωπίσει. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι δεν υπάρχει καμία δύναμη που να τους αναγνωρίζει ή να συνομιλεί μαζί τους, πόσο μάλλον να έχει μια κάποια επιρροή επάνω τους. Η μόνη εξαίρεση είναι το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει κατ' αρχήν τους Χούτι, αλλά δεν τους ελέγχει. Κανείς δεν γνωρίζει τις τρέχουσες σχέσεις τους, αλλά εάν το Ιράν δεν θέλει πράγματι να κλιμακωθεί η σύγκρουση, τότε οι Χούτι μπορεί να ενεργούν ενάντια στις καλύτερες συμβουλές του. Έτσι, ακόμη και το Ιράν μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνει πολλά.

Οι κυρώσεις δεν θα λειτουργούσαν, όσες επιβλήθηκαν στην Υεμένη απέτυχαν να σταματήσουν τις μάχες εκεί την τελευταία δεκαετία περίπου.

Ακόμα και οι ΗΠΑ, οι οποίες αν και ανέφεραν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηρίσουν το Ansar Allah, το επίσημο όνομα του κινήματος των Χούτι, ως μια «τρομοκρατική ομάδα» για συμμετοχή σε «πειρατεία ενός πλοίου σε διεθνή ύδατα», τελικά το απέφυγαν προς το παρόν. Δεν υπήρξαν αναφορές για συνομιλίες με την Τεχεράνη, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν, καθώς η Ουάσιγκτον σίγουρα δεν ήθελε να διακινδυνεύσει να ωθήσει τον μεγάλο αδερφό των Χούτι ή τους αντιπροσώπους της, όπως η Χεζμπολάχ σε έναν πλήρη πόλεμο γύρω από τη Γάζα.

Ωστόσο, μετά τις τελευταίες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων, η Ουάσιγκτον φέρεται να προσπαθεί να συγκροτήσει έναν συνασπισμό 12 εθνών για να αντιμετωπίσει την απειλή των Χούτι για τη ναυτιλία.

Πολεμικά πλοία από ναυτικά τουλάχιστον τεσσάρων εθνών: ΗΠΑ, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ δραστηριοποιούνται ήδη στην Ερυθρά Θάλασσα και ορισμένα έχουν αποτρέψει επιτυχώς επιθέσεις εναντίον τους και εναντίον χερσαίων στόχων στο Ισραήλ.

Με έναν συνασπισμό, ο αριθμός των πολεμικών πλοίων θα αυξανόταν και θα μπορούσαν να επιτεθούν σε στόχους εντός της Υεμένης, όπως θέσεις εκτόξευσης, εγκαταστάσεις διοίκησης και χώρους αποθήκευσης πυραύλων.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της δημιουργίας του συνασπισμού, οι Χούτι θέλουν να τον αποτρέψουν από το να γίνει ενεργός και λειτουργικός. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του πολιτικού γραφείου των Χούτι, προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ότι εάν ενταχθούν σε έναν τέτοιο συνασπισμό, οι Χούτι θα στοχοποιήσουν τις εξέδρες πετρελαίου και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τους. Η απειλή είναι ρεαλιστική, οι πετρελαϊκές υποδομές και των δύο χωρών βρίσκονται εντός εμβέλειας των πυραύλων Χούτι.

Οποιαδήποτε μεγάλη επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Αραβική Χερσόνησο θα ήταν ξεκάθαρη κλιμάκωση και μάλιστα παγκόσμια, καθώς θα ανέβαζε τις τιμές του πετρελαίου και θα αύξανε τα ποσοστά ασφάλισης για τα διεθνή δεξαμενόπλοια που φορτώνουν κατά μήκος των ακτών της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

Με πληροφορίες από Reuters & Aljazeera

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή
09:44ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Έγκυος η Δόμνα Μιχαηλίδου