Άλπεις: «Στερεύει» το χιόνι λόγω κλιματικής κρίσης - Κρίση σε μία βιομηχανία 30 δισ. δολαρίων

Τα χιονοδρομικά κέντρα αντιμετωπίζουν αβέβαιο μέλλον καθώς το χιόνι μειώνεται λόγω της κλιματικής κρίσης

Kινδυνεύουν τα χιονοδρομικά κέντρα από την έλλειψη χιονιού
Kινδυνεύουν τα χιονοδρομικά κέντρα από την έλλειψη χιονιού
ΑΡ
6'

Αφού υποσχέθηκαν πρώιμη χιονόπτωση ορισμένες περιοχές της Ευρώπης φέτος το φθινόπωρο, το μοτίβο των τελευταίων ετών επανήλθε και η βροχή και το χιονόνερο κυριάρχησαν. Στα χιονοδρομικά κέντρα Morzine και Les Gets στις γαλλικές Άλπεις, οι έντονες βροχοπτώσεις σήμαιναν ότι το πλήρες άνοιγμα των θέρετρων καθυστέρησε μέχρι δύο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα, αφήνοντας τη βιομηχανία και τα εκατομμύρια των τουριστών που σχεδίαζαν ταξίδια να κοιτάζουν τον ουρανό με ελπίδα.

Αλλά καμία επιθυμία και ελπίδα δεν θα ξεπεράσει την υπαρξιακή απειλή για το σκι στις Άλπεις, μια βιομηχανία αξίας 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό για σκι στον κόσμο.

Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη και περιγράφεται σε προσεκτικά σταθμισμένες εκθέσεις ειδικών. Η πιο πρόσφατη, φέτος, προειδοποίησε ότι στους 2 βαθμούς θερμοκρασίας πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, το 53% από τα 28 ευρωπαϊκά θέρετρα που εξετάστηκαν θα διέτρεχαν πολύ υψηλό κίνδυνο για ελάχιστη ποσότητα χιονιού.

Λιγοστεύει το χιόνι από τις ΆλπειςΑΡ

Το σπάνιο χιόνι έχει οριστεί ως η φτωχότερη κάλυψη που παρατηρείται κατά μέσο όρο κάθε πέντε χρόνια μεταξύ 1961 και 1990. Εάν ο κόσμος έφτανε τους 4 βαθμούς Κελσίου, το 98% των θέρετρων θα διέτρεχαν πολύ υψηλό κίνδυνο σπάνιας χιονοκάλυψης. Μια άλλη μελέτη αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η χιονόπτωση στις Άλπεις παρουσίασε μια «άνευ προηγουμένου» μείωση τα τελευταία 600 χρόνια, με τη διάρκεια της κάλυψης να είναι πλέον μικρότερη κατά 36 ημέρες.

Ορισμένοι θεωρούν οτι το σκι θα επιβιώσει και μπορεί να επιβιώσει εάν οι παγκόσμιες θερμοκρασίες διατηρηθούν στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού και εάν η βιομηχανία προσαρμοστεί. Αλλά η δυσαρέσκεια για την έλλειψη δράσης και τη διασφάλιση της επιβίωσης του αθλήματος από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκι (FIS) εμφανίστηκαν φέτος.

Η FIS βρέθηκε στο επίκεντρο μιας διαμάχης για το κλίμα το 2019 όταν ο Τζιαν Φράνκο Κάσπερ, ο τότε πρόεδρός της, αποκαλύφθηκε ως αρνητής του κλίματος σε μια συνέντευξη, υποστηρίζοντας ότι προτιμούσε να συναναστραφεί με δικτάτορες παρά να έχει να κάνει με περιβαλλοντολόγους. Στη συνέχεια αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Γιόχαν Ελίας αλλά και πάλι τα προβλήματα δεν έληξαν για την ομοσπονδία.

Φέτος 500 επαγγελματίες αθλητές χειμερινών σπορ δημοσίευσαν μια επιστολή με την οποία ζητούσαν μεγαλύτερη δράση για το κλίμα από τη FIS. Τόνισαν ένα πρόγραμμα αγώνων που ανάγκαζε τους σκιέρ να κάνουν αεροπορικές πτήσεις πίσω-προς πάνω από τον Ατλαντικό εβδομάδα παρά εβδομάδα, δημιουργώντας άσκοπα μεγάλα αποτυπώματα άνθρακα, και κάλεσαν την ομοσπονδία να εγκαινιάσει τη σεζόν αργότερα και να την τελειώσει νωρίτερα για να σεβαστεί το μεταβαλλόμενο κλίμα.

Ακολούθησε τον Οκτώβριο μια αναφορά που ζητούσε από την ομοσπονδία να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 35.000 υπογραφές.

Η εκστρατεία απαιτεί από την FIS να δημοσιεύει τις δικές του περιβαλλοντικές εκθέσεις με πλήρη διαφάνεια, να μετακινεί το ημερολόγιο των αγώνων κατά τουλάχιστον ένα μήνα για να σεβαστεί το μεταβαλλόμενο κλίμα, να μειώσει την απαίτηση για αεροπορικά ταξίδια και να χρησιμοποιήσει την πολιτική επιρροή του για να υποστηρίξει τη δράση για το κλίμα σε μια κυβέρνηση επίπεδο.

Η FIS δήλωσε ότι αφού προσυπέγραψε το Πλαίσιο Δράσης Αθλητισμού για το Κλίμα (UNFCCC) δεσμεύτηκε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 50% έως το 2030. «Εργαζόμαστε σε ένα σχέδιο βιωσιμότητας που θα μας κάνει να συλλέγουμε τόσα δεδομένα κατά τη χειμερινή περίοδο για να παρέχουμε την πιο ακριβή εκτίμηση του αποτυπώματος CO2 μας. Καθυστερήσαμε την έναρξη της σεζόν για μία εβδομάδα και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά εάν χρειάζεται να ξεκινήσουμε τη σεζόν ακόμα αργότερα.»

Μικρές ποσότητες χιονιού λένε οι ειδικοί θα βοηθούσαν στη διατήρηση ορισμένων θέρετρων, είπε, ιδιαίτερα εκείνων που βρίσκονται σε χαμηλότερο υψόμετρο. Αλλά η παραγωγή χιονιού σε κλίμακα δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει το πραγματικό χιόνι, καθώς είναι πολύ ακριβό και χρησιμοποιεί υπερβολική ενέργεια και νερό.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μελέτη, η χρήση του χιονιού για την επίτευξη κάλυψης χιονιού 50% σε πλαγιές μειώνει τον αριθμό των ευρωπαϊκών θέρετρων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο απώλειας χιονοκάλυψης σε 27% στους 2C και 71% στους 4C. Αν και η ίδια μελέτη δείχνει ότι οι εκπομπές από την παραγωγή χιονιού είναι μικρές, μόλις στο 2% των συνολικών εκπομπών του θερέτρου, η χρήση τεχνητού χιονιού σε κλίμακα δημιουργεί προβλήματα στη χρήση ενέργειας και νερού.

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας διαπίστωσε ότι τα θέρετρα που βρίσκονται κάτω από 1.800 έως 2.000 μέτρα θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις χαμηλότερες πλαγιές τους και να βασίζονται όλο και περισσότερο στο τεχνητό χιόνι για να κρατήσουν ανοιχτές μόνο τις υψηλότερες πλαγιές τους.

Στις γαλλικές Άλπεις η κατανάλωση νερού θα μπορούσε να 9πλασιαστεί έως το 2100 λόγω αυτής της εξάρτησης από το τεχνητό χιόνι, σύμφωνα με τη μελέτη. Η ομοσπονδία είπε ότι μόνο με τη χρήση αντιστάθμισης άνθρακα θα ήταν δυνατή η επίτευξη του στόχου 1,5 βαθμών Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού.

Έτσι, ενώ κάποιοι πιέζουν τη βιομηχανία να κάνει περισσότερα για να προσαρμοστεί για να διατηρήσει το άθλημα ζωντανό, άλλοι εργάζονται για ένα νέο μέλλον αντί να εστιάζουν τα πάντα σε ένα άθλημα.

Οι περισσότερες εκπομπές από το σκι προέρχονται από τις τουριστικές πτήσεις προς τα θέρετρα, τα ταξίδια με αυτοκίνητο σε θέρετρα και την ενέργεια που χρησιμοποιείται στα καταλύματα, λέει η οργάνωση Montagne Verte που εργάζεται για να πείσει πολιτικούς και επιχειρήσεις να μετακινηθούν σε θέρετρα χωρίς αυτοκίνητα.

Ο όμιλος πέτυχε να ενθαρρύνει 100 επιχειρήσεις να γίνουν μέρος ενός αλπικού πάσου που προσφέρει εκπτώσεις για κάρτες χιονιού, οδηγούς σκι, μασάζ spa και γιόγκα σε άτομα που φθάνουν στις διακοπές τους με τρένο. Ο Al Judge, πρόεδρος της εταιρείας διακοπών πολυτελών σαλέ AliKats προσπαθεί να προσαρμοστεί στην ημέρα που θα σταματήσει το χιόνι.

«Θέλουμε να μετακινήσουμε το επίκεντρο της σεζόν μας από το χειμερινό σκι», είπε ο Judge. «Το καλοκαίρι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σεζόν μας, αλλά προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στο να έχουμε μεγαλύτερη ζήτηση για διακοπές την άνοιξη και το φθινόπωρο, έτσι ώστε όταν σταματήσει το χιόνι να έχουμε προσαρμοστεί για να γίνουμε επιχείρηση τεσσάρων εποχών, όλο το χρόνο».

Πηγή: Guardian

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή