Σε «Άγρια Δύση» μετατρέπεται η Σελήνη - Ο ανταγωνισμός για πόρους στρέφει το βλέμμα στο διάστημα

Τα στοιχεία που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι «κρύβονται» στους κρατήρες της Σελήνης - Πώς θα ενισχύσουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες

Σε «Άγρια Δύση» μετατρέπεται η Σελήνη - Ο ανταγωνισμός για πόρους στρέφει το βλέμμα στο διάστημα
4'

Η κούρσα για την εύρεση ολοένα και περισσότερων ορυκτών πετρωμάτων απειλεί να μετατρέψει τη Σελήνη σε «Άγρια Δύση», καθώς ο ανταγωνισμός για τους πόρους οδηγεί τις ισχυρές -οικονομικά- χώρες να στρέψουν το βλέμμα τους… στα αστέρια του διαστήματος.

Η Σελήνη περιλαμβάνει έναν απέραντα ανεξερεύνητο πλούτο ορυκτών, από σπάνια μέταλλα της Γης που χρησιμοποιούνται στα smartphones μέχρι ήλιο που θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει ανεκτίμητη πηγή ενέργειας. Ανάμεσα στα στοιχεία που είναι διάσπαρτα στο νότιο τμήμα της Σελήνης είναι και το H20 αλλά και κοιτάσματα παγωμένου νερού, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για πόση αλλά και να διασπαστεί σε υδρογόνο για καύσιμα ή σε οξυγόνο προς εισπνοή.

Στους επιστημονικούς κύκλους επικρατεί έντονη ανησυχία σχετικά με το πώς θα ελεγχθούν οι πόροι της Σελήνης, αφού προηγούμενες προσπάθειες για τη διαχείρισή τους, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας για τη Σελήνη του 1979, απέτυχαν να συγκεντρώσουν διεθνή συναίνεση. Να σημειωθεί πως ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα δεν την υπέγραψαν. Ειδικότερα, ο Βρετανός φιλόσοφος AC Grayling, αναφέρει στο νέο του βιβλίο με τίτλο «Σε ποιον ανήκει η Σελήνη;» πως «μια “Άγρια Δύση” δηλώνει ηχηρή παρουσία στο διάστημα». Συμπληρώνει μάλιστα πως «υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών οργανισμών που επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην εκμετάλλευση των πόρων στη Σελήνη».

Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ελπίζουν να βρουν νερό στη Σελήνη, το οποίο θα μπορούσε να μειώσει το κόστος των διαστημικών αποστολών παρέχοντας ενυδάτωση, οξυγόνο αλλά μέρος για τα απαραίτητα καύσιμα των πυραύλων. Να σημειωθεί πως σήμερα το κόστος κάτι τέτοιο είναι υπέρογκο, καθώς υπερβαίνει το 1 εκατομμύριο βρετανικές λίρες, ώστε να μεταφερθεί ένα κυβικό μέτρο νερού από τη Γη στη Σελήνη.

Πολύτιμα μέταλλα στους κρατήρες της Σελήνης

Επιπροσθέτως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στους κρατήρες του νότιου πόλου της Σελήνης, όπως στους Shackleton, Shoemaker, de Gerlache και Haworth, κρύβονται και πολλά άλλα σπάνια μέταλλα, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τις αναδυόμενες τεχνολογίες. Πρόκειται για μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε smartphones, υπολογιστές, μπαταρίες υβριδικών αυτοκινήτων και ιατρικό εξοπλισμό. Επίσης, οι πόροι περιλαμβάνουν τον βασάλτη, τον σίδηρο, τον χαλαζία και το πυρίτιο, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πήλινα σκεύη και ηλιακούς συλλέκτες στη Γη. Στους πόρους συγκαταλέγονται επίσης, η πλατίνα, το παλλάδιο και το ρόδιο, που χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές τεχνολογίες. Μάλιστα, οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ακόμη και μετάλλευμα τιτανίου που είναι δέκα φορές πιο πλούσιο από αυτό που βρίσκεται στη Γη.

Η πυρηνική σύντηξη έχει συζητηθεί ως πιθανή εναλλακτική λύση για τα ορυκτά καύσιμα στη Γη και θεωρείται το κύρια πηγή της ενέργειας, με τους επιστήμονες να ελπίζουν να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο ο Ήλιος δημιουργεί ενέργεια μετατρέποντας το υδρογόνο σε ήλιο. Το ήλιο 3, το οποίο είναι εξαιρετικά σπάνιο στη Γη, υπάρχει σε συγκεντρώσεις 20 μερών ανά δισεκατομμύριο στην επιφάνεια της Σελήνης. Αποτίθεται εκεί από τον ηλιακό άνεμο, επειδή το φεγγάρι δεν φέρει ατμόσφαιρα για προστασία. Μάλιστα, εκτιμάται ότι υπάρχει στη Σελήνη ήλιο 3 αξίας περίπου 1,2 τετρακοσίων βρετανικών λιρών (1,5 τετρακοσίων δολαρίων).

feggari.jpg
Η παρουσία διαφορετικών υλικώνNASA

Ο Grayling πιστεύει ότι η Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, η οποία αναφέρει ότι η Σελήνη ανήκει στην «ανθρωπότητα», οπότε όποιος προσγειωθεί σε αυτήν μπορεί να πάρει ό,τι θέλει, είναι «εντελώς ανεπαρκής». Συμπλήρωσε πως θα πρέπει να αντικατασταθεί με μια νέα συμφωνία μεταξύ των εθνών που θα περιγράφει ένα αυστηρότερο πλαίσιο για τις δραστηριότητες στο διάστημα.

Ανησυχία για τη στάση του Πούτιν

Η κριτική του Grayling στη συνθήκη έρχεται καθώς οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ανέδειξαν φόβους ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να τοποθετήσει πυρηνικά όπλα στο διάστημα, τα οποία, σύμφωνα με πηγές, θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν εναντίον δορυφόρων.

Η Ιαπωνία, η Ινδία και η Κίνα έχουν ήδη στείλει από ένα μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο στη Σελήνη μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ έχουν προγραμματιστεί εκατοντάδες δημόσιες και ιδιωτικές αποστολές στη Σελήνη μέχρι το 2032.

Την ίδια ώρα που οι χώρες ισχυρίζονται ότι οι εξερευνήσεις τους στη Σελήνη γίνονται καθαρά για «επιστημονικούς σκοπούς», ο επικεφαλής του διαστήματος των ΗΠΑ-Ρωσίας άφησε να διαρρεύσει λίγο μετά την αποτυχία του διαστημικού σκάφους της χώρας του να κάνει το ταξίδι στη Σελήνη ότι πρόκειται για «εξασφάλιση αμυντικών δυνατοτήτων και επίτευξη τεχνολογικής κυριαρχίας» και για τους «φυσικούς πόρους».

Με πληροφορίες από Daily Mail

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή