Ρωσία: Μεγαλειώδης εμφάνιση Πούτιν και εορτασμοί για τα 10 χρόνια από την προσάρτηση στης Κριμαίας

Ο Ρώσος πρόεδρος συνδύασε τη νίκη του στις εκλογές με τα 10 χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας

Ρωσία: Μεγαλειώδης εμφάνιση Πούτιν και εορτασμοί για τα 10 χρόνια από την προσάρτηση στης Κριμαίας
4'

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνθηκε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για να παρακολουθήσει πατριωτική συναυλία εορτασμού της 10ης επετείου της προσάρτησης της Κριμαίας.

Με κραυγές «Ρωσία!«, «Ρωσία!» υποδέχθηκε το συγκεντρωμένο πλήθος τον Πούτιν που συνοδευόταν από τους τρεις εκλογικούς του «αντιπάλους» στην διαδικασία ψηφοφορίας που οργανώθηκε στην Ρωσία για την ανανέωση της προεδρικής του θητείας.

«Η επιστροφή στην πατρίδα αποδείχθηκε πιο δύσκολη, πιο τραγική, αλλά τα καταφέραμε και είναι ένα μεγάλο γεγονός στην ιστορία του κράτους μας», είπε ο Πούτιν πριν τραγουδήσει μαζί με το πλήθος τον εθνικό ύμνο.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία τον Μάρτιο 2014 έπειτα από επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού. Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Μόσχα κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων ακόμη ουκρανικών περιοχών, οι οποίες τελούν υπο μερική ρωσική κατοχή: του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Στην εξουσία ένα τέταρτο του αιώνα - Πώς κατάφερε να καθιερωθεί

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφάλισε ακόμα έξι χρόνια στο Κρεμλίνο, σε μία σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές, ενώ βρίσκεται στην εξουσία της Ρωσίας για ένα τέταρτο του αιώνα.

Ο Ρώσος ηγέτης συγκεντρώνει πάνω από το 87% των ψήφων, ύστερα από καταμέτρηση σε πάνω από το 99% των εκλογικών τμημάτων, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο Πούτιν έχει ήδη υπηρετήσει τέσσερις θητείες (δύο τετραετείς, δύο εξαετείς), στις οποίες μεσολάβησε διάλειμμα κατά το οποίο ήταν πρωθυπουργός. Στα 71 του χρόνια, μοιάζει πιο αμετακίνητος από ποτέ.

Πιο δυνατός από ποτέ

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ο επικεφαλής του Κρεμλίνου επιμένει, στοιχηματίζοντας σε νίκη, την οποία δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου έχει λόγους να την πιστεύει.

Τα στρατεύματά του κατέλαβαν την πόλη Αβντιίβκα, στα ανατολικά, και ασκούν πίεση στον ουκρανικό στρατό που αντιμετωπίζει ελλείψεις πολεμοφοδίων και εμπειροπόλεμων ανδρών. Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Ρώσος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι οι στρατιώτες του «δεν θα υποχωρήσουν» στην Ουκρανία.

Για τη Ρωσία, είναι «θέμα ζωής και θανάτου», επαναλαμβάνει. Αυτή την εβδομάδα, χαρακτήρισε «κρίσιμο» οι Ρώσοι ψηφοφόροι να ψηφίσουν με ενότητα και να παραμείνουν στον «δρόμο» που έχει χαραχθεί.

Αφότου διέταξε την επίθεση, κατηγορεί την Ουκρανία για «ναζισμό», έχει ανακοινώσει την προσάρτηση εδαφών της και μολαταύτα παρουσιάζει τη σύρραξη ως πόλεμο δι’ αντιπροσώπων, που ξεκίνησε από τους Αμερικάνους.

Η οικοδόμηση ενός «νέου κόσμου»

Οι κυρώσεις της Δύσης δεν τον ενδιαφέρουν, καθώς ο ίδιος έχει μία αποστολή, να δώσει τέλος στον δυτικό ηγεμονισμό. Τον Οκτώβριο εξάλλου δήλωνε ότι έχει «καθήκον να οικοδομήσει νέο κόσμο».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να περηφανεύεται για την στενή σχέση με την Κίνα, για τη δίψα της Ασίας για τους υδρογονάνθρακές του ή ακόμα και να βλέπει τις χώρες της Αφρικής να στρέφονται προς τη Μόσχα και τις παραστρατιωτικές της οργανώσεις ερχόμενες σε ρήξη με τη «νεοαποικιοκρατία» της Δύσης.

Παράλληλα παίζει ακόμη έναν σκοπό, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι σημαιοφόρος των «παραδοσιακών» αξιών, απέναντι σε αυτό που θεωρεί ότι είναι ηθική «κατάπτωση» της Δύσης.

Με την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης το καλοκαίρι του 2023, ο Πούτιν νιώθει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ενώ οι δυτικοί είναι διχασμένοι για τη συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία. Προσπαθεί να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή και η ρωσική οικονομία έχει γενικά απορροφήσει το σοκ των δυτικών κυρώσεων, παρά τον πληθωρισμό και την εξάρτηση από την παραγωγή αμυντικού εξοπλισμού.

Το δριμύ κατηγορώ στη Δύση και τις ΗΠΑ

Στο εσωτερικό πολιτικό μέτωπο, το Κρεμλίνο δεν ανέχεται καμία αντιπολίτευση. Εξάλλου, για την πλειονότητα των συμπατριωτών του, ο Πούτιν παραμένει αυτός που αποκατέστησε την τιμή μιας Ρωσίας που υπονόμευαν η φτώχεια, η διαφθορά, η παρακμή του αλκοολικού προκατόχου του Μπόρις Γέλτσιν.

Σαράντα επτά ετών όταν πέρασε την πύλη του Κρεμλίνου, υποσχέθηκε φιλία στους Δυτικούς κι ανέπτυξε την οικονομία εκμεταλλευόμενος τις ευνοϊκές τιμές των υδρογονανθράκων.

Ο Αμερικανός Τζορτζ Ου. Μπους τον χαρακτήριζε τότε «εξαιρετικό». Ο Γερμανός Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Ιταλός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωναν φίλοι του.

Όμως οι σπόροι του διαζυγίου ήταν ήδη εκεί. Και ο Βλαντίμιρ Πούτιν τους αποκάλυψε στο Μόναχο το 2007, στο δριμύ κατηγορώ του ενώπιον εμβρόντητων δυτικών αξιωματούχων. Κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι απειλεί τη Ρωσία, πρόσαψε στις ΗΠΑ ότι θεωρούν τον εαυτό τους «μοναδικό κυρίαρχο» του κόσμου.

Όσο για την προσωπική του ζωή, περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα. Οι δύο κόρες του ανατράφηκαν με πολύ μεγάλη διακριτικότητα, αν και η μια έκανε δημόσιες εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή