Η Ινδία ζητά ένα πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς, αποφασιστική δράση για τη μεταρρύθμιση του ΣΑΗΕ
Η Ινδία ζήτησε την Τρίτη αποφασιστική δράση για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προασπίζοντας ένα πλαίσιο χωρίς αποκλεισμούς που αντιπροσωπεύει πραγματικά το δυναμικό παγκόσμιο τοπίο του σήμερα.
Κατά τη διάρκεια του 6ου γύρου των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ινδίας στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, Ruchira Kamboj είπε, «Η Ινδία είναι υπέρ της επέκτασης της ιδιότητας μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα δύο τις μόνιμες και μη μόνιμες κατηγορίες, καθώς πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί πραγματική μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να γίνει νόμιμο, αντιπροσωπευτικό, ανταποκρινόμενο και αποτελεσματικό».
Είπε ότι η Ινδία χρειάζεται ένα συμβούλιο που να ανταποκρίνεται στη γεωγραφική και αναπτυξιακή ποικιλομορφία των Ηνωμένων Εθνών σήμερα. «Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε ένα μεταρρυθμισμένο Συμβούλιο Ασφαλείας που να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη γεωγραφική και αναπτυξιακή ποικιλομορφία των Ηνωμένων Εθνών σήμερα», είπε.
Ο Kamboj υπογράμμισε ότι η θέση της Ινδίας υποστηρίζεται ευρέως από την πλειονότητα των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι «το γεγονός αυτό καταγράφεται στο έγγραφο πλαίσιο του 2015 για το θέμα των κατηγοριών μελών».
"Συνολικά 113 κράτη μέλη από τα 122 που υπέβαλαν τις θέσεις τους στο έγγραφο πλαίσιο υποστήριξαν την επέκταση και στις δύο υπάρχουσες κατηγορίες που καθορίζονται στον χάρτη. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από το 90% των γραπτών υποβολών στο έγγραφο ήταν υπέρ της επέκτασης και στις δύο κατηγορίες μελών που καθορίζονται στον χάρτη», τόνισε ο Kamboj.
«Αντίθετα, οι πιο μακροπρόθεσμες μη μόνιμες έδρες, που ήταν μια ιδέα που διατυπώθηκε κατά την ίδρυση των Ηνωμένων Εθνών για να απορριφθεί μόνο λόγω της αναποτελεσματικότητάς της, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως σύγκλιση καθώς υποστηρίζονται μόνο από λίγα κράτη μέλη. Αυτές οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες στο έγγραφο πλαίσιο του 2015 και πρέπει οπωσδήποτε να αντικατοπτρίζονται σαφώς στην επόμενη ενημερωμένη επανάληψη του εγγράφου στοιχείων, πρόσθεσε.
Υπογραμμίζοντας πως έχει γίνει κοινή αντίληψη στο συμβούλιο ότι η επέκταση στη μόνιμη κατηγορία θα ήταν αντιδημοκρατική, είπε, "Δεν καταλαβαίνουμε πώς κάτι που σαφώς ζητείται από την πλειοψηφία των μελών θα ήταν αντιδημοκρατικό. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε όμηροι μιας μειοψηφίας στις διακυβερνητικές διαπραγματεύσεις. Επιπλέον, όλοι αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι η παρούσα δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν αντανακλά τη σύγχρονη πραγματικότητα και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επεκταθεί μόνο στη μη μόνιμη κατηγορία δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Δηλώνοντας ότι στο παρόν σενάριο δεν συζητάμε εάν ένα συγκεκριμένο κράτος μέλος θα πρέπει να καταλάβει ή θα καταλάβει τις νέες μόνιμες έδρες σε διευρυμένη, αλλά «συζητάμε ένα πιθανό πλαίσιο για τη δημιουργία νέων μόνιμων εδρών».
"Η επακόλουθη εκλογή αυτών των νέων μόνιμων μελών θα γίνει προφανώς με ψήφο των δύο τρίτων των μελών της Γενικής Συνέλευσης μέσω μυστικής ψηφοφορίας, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό των συμπροέδρων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Επιδιώκουμε ισχυρή μεταρρύθμιση - προσανατολισμένη γλώσσα στο σύμφωνο για το μέλλον. Το σύμφωνο είναι ένα έγγραφο διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων, ως εκ τούτου, η αναφορά στο έγγραφο στοιχείων της συμβολής των διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων μέσω συναίνεσης στη σύνοδο κορυφής του μέλλοντος δεν μπορεί να συμφωνηθεί από την αντιπροσωπεία μου χωρίς κείμενο. βασισμένες διαπραγματεύσεις, καθώς είναι εγγενώς αντίθετη με τη διαδικασία του διακυβερνητικού πλαισίου διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε.
Ο Kamboj υποστήριξε ότι "εκτός εάν το IGN μπορέσει πραγματικά να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με βάση το κείμενο, δεν μπορεί να παράσχει γλώσσα σε μια διαδικασία που όλοι γνωρίζουμε ότι θα λειτουργήσει βάσει φορολογικών διαπραγματεύσεων και θα δώσει και θα πάρει που είναι εγγενές σε μια τέτοια διαδικασία".
Η Ινδία επιδιώκει εδώ και καιρό μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντα του αναπτυσσόμενου κόσμου.
Η αναζήτηση του έθνους έχει αποκτήσει δυναμική με την υποστήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Ντένις Φράνσις, ο οποίος πιστεύει στην ικανότητα της Ινδίας να συμβάλει θετικά στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Η Ινδία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για οκτώ θητείες (16 χρόνια).
Η Ινδία είναι μέλος του G4, μιας ομάδας εθνών που υποστηρίζουν το ένα το άλλο για να επιδιώξουν μόνιμη ένταξη στο ΣΑΗΕ. Οι χώρες συνηγορούν υπέρ της μεταρρύθμισης στο ΣΑΗΕ.
Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία τον Ιούλιο του 2023, τάχθηκε έντονα για τη μόνιμη ένταξη της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας ότι το κύριο όργανο του ΟΗΕ δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι μιλάει για τον κόσμο όταν η πολυπληθέστερη χώρα του και η μεγαλύτερη δημοκρατία είναι όχι μόνιμο μέλος.