Τα κουνούπια απειλούν την Ευρώπη: Δεκαπλασιάστηκαν τα κρούσματα δάγκειου πυρετού
Αυξάνονται επικίνδυνα οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα τσιμπήματα κουνουπιών - Κρούουν το καμπανάκι οι ειδικοί για την αποφυγή μιας νέας πανδημίας
Σημαντική αύξηση σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη αποτελούν οι ασθένειες που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών και προκαλούν παγκόσμια ανησυχία με τους επιστήμονες να προειδοποιούν. Τα παρασιτικά έντομα ευθύνονται για τη διασπορά ασθενειών όπως η ελονοσία και ο δάγκειος πυρετός, με τα κρούσματα να αυξάνονται τα τελευταία 20 χρόνια.
Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει δημιουργήσει περισσότερα φιλόξενα περιβάλλοντα για τα κουνούπια τα οποία προτιμούν θερμά κλίματα με υγρασία και στάσιμα νερά για να ζήσουν.
Μάλιστα έξαρση αναμένεται να γνωρίσουν τις επόμενες δεκαετίες και οι βαριές ασθένειες , που μεταφέρονται με τα τσιμπήματα κουνουπιών ειδικά σε περιοχές που δεν είχαν προβλήματα έως σήμερα. Οι περιοχές αυτές είναι στα μέρη της βόρειας Ευρώπης, της Ασίας, της βόρειας Αμερικής και της Αυστραλίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή.
Κουνούπι τίγρης και δάγκειος πυρετός
Ο δάγκειος πυρετός εντοπιζόταν στο παρελθόν κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες κατά τις νυχτερινές ώρες καταστρέφουν τις προνύμφες και τα αυγά των εντόμων. Οι μεγαλύτερης διάρκειας θερμές περίοδοι και οι σπανιότερες συνθήκες υψηλού κρύου την έχουν καταστήσει την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη ασθένεια που μεταφέρεται από κουνούπια παγκοσμίως.
Το ασιατικό κουνούπι τίγρης μεταφέρει εν δυνάμει την ασθένεια και το 2013 θεωρείτο ήδη ενδημικό είδος σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης και συγκεκριμένα την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μάλτα, το Μόνακο, το Λιχτενστάιν, την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία.
Οι 9 από τις 10 χρονιές με περισσότερες νοσηλείες δάγκειου πυρετού στην Ιστορία ήταν μετά το έτος 2000. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες τας κρούσματα του δάγκειου έχουν δεκαπλασιαστεί από 500.000 το 2000 σε 5 εκατ. το 2019.
Η εφημερίδα Καθημερινή παρουσίασε δηλώσεις της επικεφαλής υγειονομικών ερευνών στο Barcelona Supercomputing Center της Ισπανίας, δρ Ρέιτσελ Λόου στην εφημερίδα Guardian. Η δρ. μίλησε για ανάγκη μέτρων ώστε να προλάβουμε την πιθανότητα πανδημίας.
Η τρέχουσα πορεία εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αν διατηρηθεί και η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού συνεχίσει με την τρέχουσα πορεία, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές διασποράς ασθενειών που μεταφέρονται από τα κουνούπια θα διπλασιαστεί αγγίζοντας τα 4,7 δις στο τέλος του αιώνα.