ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά βάσης του ισραηλινού στρατού

Δεκάδες ρουκέτες της Χεζμπολάχ κατά βάσης του ισραηλινού στρατού

Σε αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ανατολικού Λιβάνου

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες» εναντίον βάσης του ισραηλινού στρατού που βρίσκεται στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, σε αντίποινα για ισραηλινό πλήγμα εναντίον του ανατολικού Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ «εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα» με στόχο «το γενικό στρατηγείο της μεραρχίας του Γκολάν (…) στη βάση της Ναφά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «απάντηση στην επίθεση του εχθρού εναντίον της περιοχής Μπεκάα».

Νωρίτερα το Ισραήλ έκλεισε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα αφού η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό αρκετών ακόμη.

Η διάβαση είναι μία από τις λίγες διαδρομές για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και ιατρικών προμηθειών, στη Γάζα. Οι Ταξιαρχίες Al-Qassam -η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς- πραγματοποίησαν την επίθεση στο πέρασμα Kερέμ Σαλόμ, λέγοντας ότι είχαν βάλει στόχο στρατεύματα με ρουκέτες μικρού βεληνεκούς.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι 10 βλήματα εκτοξεύτηκαν από περιοχή κοντά στο πέρασμα της Ράφα στη νότια Γάζα, περίπου 3,6 χιλιόμετρα από το Κερέμ Σαλόμ. Οι IDF ανέφεραν ότι δέχθηκαν πυρά από μια τοποθεσία περίπου 350 μέτρα από ένα καταφύγιο πολιτών, προτού καταστρέψουν τον εκτοξευτή και μια κοντινή στρατιωτική τοποθεσία.

Οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός συνεχίστηκαν επί μήνες χωρίς σημαντική πρόοδο και δεν υπήρξε παύση των μαχών ή απελευθέρωση ομήρων από τα τέλη Νοεμβρίου. Υπήρξαν στιγμές κατά τις οποίες μια νέα συμφωνία φαινόταν επικείμενη - και κάθε φορά κατέρρεε πριν υπογραφεί.