Δρ. Άρεφ Αλομπέιντ στο Newsbomb.gr: Αυτές θα είναι οι εξελίξεις στο Ιράν - Προσοχή σε δύο πρόσωπα

Η επόμενη μέρα στο πολιτικό σκηνικό στο Ιράν μετά το θάνατο του προέδρου Ραϊσί
Δρ. Άρεφ Αλομπέιντ στο Newsbomb.gr: Αυτές θα είναι οι εξελίξεις στο Ιράν - Προσοχή σε δύο πρόσωπα
4'

Στο πένθος έχει βυθιστεί το Ιράν μετά την κυριακάτικη συντριβή του ελικοπτέρου που οδήγησε στο θάνατο τον πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσι, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και της συνοδεία τους .

Οι διαδικασίες της επόμενης μέρας στο Ιράν έχουν ήδη δρομολογηθεί από χθες και πλέον η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τα δρώμενα προκειμένου να διαπιστωθεί το τι θα επακολουθήσει.

Ο Άρεφ Αλομπέιντ Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής μίλησε στο Newsbomb.gr για τις εξελίξεις στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως αναφέρει ο κ. Αλομπέιντ μετά από την επιβεβαίωση του θανάτου του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, του υπουργού Εξωτερικών του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, και της αντιπροσωπείας που τους συνόδευε, εξαιτίας της πτώσης του ελικοπτέρου με το οποίο ταξίδευαν στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν, ξεκίνησε, στην Τεχεράνη, παρά τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για τους λόγους του ατυχήματος και το πιθανό κύμα πολιτικής αστάθειας, το οποίο θα μπορούσε να ακολουθήσει στην εν λόγω χώρα, η διαδικασία της διαδοχής τους.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργικό συμβούλιο του Ιράν διόρισε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κάνι ως προσωρινό υπουργό Εξωτερικών, μετά τον θάνατο του Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Μετά από μια συνάντηση των τριών κλάδων της κυβέρνησης του Ιράν - εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική- ελήφθη η σχετική απόφαση.

Επίσης, όπως ήταν αναμενόμενο, ο αντιπρόεδρος του Ιράν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας σε προσωρινή βάση, κάτι που επιβεβαίωσε ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ. Ο Μοχάμεντ Μοχμπέρ θα έχει 50 ημέρες για να οργανώσει νέες εκλογές σε συντονισμό με τους αρχηγούς του δικαστικού και νομοθετικού κλάδου, πρόσθεσε ο Χαμενέϊ.

Σχολιάζοντας στο Newsbomb.gr αυτά τα δύο νέα πρόσωπα ο Δρ. Αλομπέιντ αναφέρει:

«Ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ, ο νέος υπηρεσιακός πρόεδρος μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, υπήρξε εξέχων αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης και θεωρείται συντηρητικός προσκείμενος στον Ανώτατο Ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ και έχει συμπεριληφθεί το όνομα του στη ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων. Ενώ, ο νέος υπουργός των εξωτερικών Αλί Μπαγκερί Κάνι χαρακτηρίζεται ως διακεκριμένος πολιτικός και ακαδημαϊκός. Έπαιξε εξέχοντα ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία με τις δυτικές δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα».

Γιατί δεν αλλάζει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό στο Ιράν μετά το θάνατο του προέδρου Ραϊσί

Αναλύοντας την κατάσταση στη χώρα της επόμενη μέρα του σοκ από το αεροπορικό δυστύχημα ο κ. Αλομπέιντ σημειώνει στο Newsbomb.gr:

«Το Ιράν που θεωρείται μια περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή, σε αντίθεση με τις αραβικές χώρες, διαθέτει μηχανισμούς και θεσμούς για κάθε έκτακτη περίπτωση, όπως αυτή του θανάτου του προέδρου Ραϊσί, που διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους. Ο θεσμός του προέδρου στο Ιράν ίσως χαρακτηρίζεται ως ο πιο αδύναμος κρίκος στο ιρανικό πολιτικό σύστημα. Τον κύριο ρόλο στη διαχείριση της χώρας κατέχει ο καθοδηγητής της Επανάστασης Αλί Χαμενεΐ και το δεξί του χέρι (η επαναστατική φουρά). Επίσης υπάρχει το ιρανικό κοινοβούλιο που νομιμοποιεί κάθε ενέργεια του Αλί Χαμενεΐ. Συνεπώς, όσοι περίμεναν ότι, μετά το θάνατο του προέδρου Ραϊσί, πιθανών να ακολουθήσουν αναταραχές στη χώρα, σίγουρα θα πέσουν έξω και δείχνουν ότι δεν γνωρίζουν καλά την ιρανική πραγματικότητα»

Σημειώνει δε ότι το Ιράν ως κύρια δύναμη της Μέσης Ανατολής δέχθηκε τα συλλυπητήρια σημαντικών χωρών όπως της Ρωσίας και της Κίνας . Επίσης, στάλθηκαν συλλυπητήρια από τους βραχίονες του Ιράν στις αραβικές χώρες, όπως από το κίνημα Χούθι στη Υεμένη, τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και από άλλες οργανώσεις στη Συρία και Ιράκ. Τέλος, εξίσου σημαντικός ήταν, σύμφωνα με τον ειδικό αναλυτή, για τους Ιρανούς, ο τουρκικός ρόλος, κυρίως στην αποστολή ομάδας διάσωσης και του μη επανδρωμένου αεροσκάφος τύπου «Ακιντζί», που σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με τη θερμική του κάμερα βρήκε τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του προέδρου του Ιράν Ραϊσί.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή