Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ - Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Αποκάλυψη: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν παράτυπους Λατίνους μετανάστες στην... Ελλάδα!
Πώς θα σας φαινόταν αν μετανάστες από το μακρινό Μεξικό έρχονταν στη χώρα μας ως σχέδιο απέλασης τους από τις ΗΠΑ;
Ένα δημοσίευμα από τις ΗΠΑ προκαλεί ανησυχία καθώς ισχυρίζεται ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απελάσει παράτυπους μετανάστες από την Λατινική Αμερική στην... Ελλάδα!
Σύμφωνα με το CBS News, πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο αποκάλυψαν το μεγαλόπνοο σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν, το οποίο αποτελεί μια ακόμη προσπάθεια αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών από το Μεξικό.
Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει την Ελλάδα και την Ιταλία, οι οποίες θα υποδέχονται τους μετανάστες μετά από συνεννόηση των γραφείων μετανάστευσης τα οποία ίδρυσε πέρσι η κυβέρνηση Μπάιντεν σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σε απλά λόγια, όποιον δεν θέλουν οι ΗΠΑ θα τον στέλνουν εδώ!
Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, η Ελλάδα και η Ιταλία, μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία, θα συμβάλουν στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε επεξεργασία στα γραφεία. Μια από τις πηγές του CBS, ανέφερε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πιθανότατα θα δεχτούν έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η καθεμία.
Τα εν λόγω γραφεία αποτελούν στοιχείο μιας ευρύτερης στρατηγικής της διοίκησης Μπάιντεν για τη μείωση των παράνομων διελεύσεων στα σύνορα των ΗΠΑ, προσφέροντας στους επίδοξους μετανάστες ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδύασε αυτά τα προγράμματα με σκληρότερα μέτρα επιβολής, συμπεριλαμβανομένου ενός κανόνα που υποθέτει ότι οι μετανάστες δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο στις ΗΠΑ εάν δεν καταφέρουν να αναζητήσουν προστασία σε τρίτη χώρα.
Οι παράνομες διελεύσεις στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 50% τον Μάιο σε σύγκριση με το υψηλό ρεκόρ που αναφέρθηκε τον Δεκέμβριο - μια τάση που αξιωματούχοι της διοίκησης αποδίδουν στις πολιτικές και τις προσπάθειές τους από Μεξικανούς αξιωματούχους να εμποδίσουν τους μετανάστες να ταξιδεύουν βόρεια.
Για να αμβλύνει μια πιθανή άνοδο στη μετανάστευση, ο πρόεδρος Μπάιντεν ετοιμάζεται επίσης να εκδώσει εκτελεστική ενέργεια την επόμενη εβδομάδα που θα απαγορεύει τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου όταν οι παράνομες διελεύσεις εκτινάσσονται στα ύψη, ανέφεραν στο CBS News πηγές που γνωρίζουν τις εσωτερικές διαβουλεύσεις.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας «έδωσαν τη δυνατότητα εξαπλάσιας αύξησης του αριθμού των προσφύγων που επανεγκαταστάθηκαν από το δυτικό ημισφαίριο».
«Δεδομένης της επιτυχίας του προγράμματος», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, «είμαστε σε διπλωματικές συζητήσεις με άλλες χώρες σχετικά με τη συμμετοχή σε αυτήν την πρωτοβουλία για την επέκταση των νόμιμων οδών επανεγκατάστασης, αλλά δεν έχουμε πρόσθετες πληροφορίες να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή».
Στις 20 Μαΐου, αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας. Αλεχάντρο Μαγιόρκας. φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.
«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία και μόλις πρόσφατα, την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμους διαδρόμους για να φτάνουν άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των λαθρεμπόρων που απλώς επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα άτομα για κέρδος», είπε ο Μαγιόρκας.
Το υπερατλαντικό σχέδιο μετανάστευσης
Τα σχέδια απέλασης ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική προς την Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν μια αυξανόμενη τάση από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες να διαχειριστούν τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.
Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δυσκολευτεί με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία. Οι μεταναστευτικές κρίσεις που αντιμετωπίζουν και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανατρέψει την πολιτική τους και υπογράμμισαν τη συχνά θανατηφόρα φύση των ταξιδιών στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Ωστόσο, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης μεταναστών που ελπίζουν να εγκατασταθούν αλλού στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες έχουν γερασμένο πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας κίνητρο για την επανεγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων.
Παράλληλα, ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Μάιο του 2023, τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, τα οποία είναι περιφερειακοί κόμβοι για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να καθορίσουν εάν οι μετανάστες πληρούν τις προϋποθέσεις για διαφορετικές επιλογές για να εισέλθουν νόμιμα στις ΗΠΑ, μεταξύ άλλων μέσω παραδοσιακής επανεγκατάστασης προσφύγων, προγραμμάτων οικογενειακής βίζας, θεωρήσεων εργασίας ή μετανάστευσης ανθρωπιστική αποφυλάκιση. Οι μετανάστες έχουν επίσης ελεγχθεί για επανεγκατάσταση στον Καναδά και την Ισπανία.
Οι ΗΠΑ έχουν επανεγκαταστήσει περίπου 10.000 μετανάστες που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία σε Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας μέσω του Προγράμματος Εισδοχής Προσφύγων, το οποίο απαιτεί από τους δικαιούχους να αποδείξουν ότι μεταναστεύουν λόγω των πολιτικών τους απόψεων, της θρησκείας ή άλλων παραγόντων, σύμφωνα με στοιχεία της εσωτερικής κυβέρνησης που έλαβε το CBS News.
Το ποιος μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία στα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας εξαρτάται από τη χώρα υποδοχής. Το γραφείο στην Κολομβία δέχεται αιτήσεις από Κουβανούς, Αϊτινούς και Βενεζουελάνους μετανάστες. Το γραφείο που εδρεύει στην Κόστα Ρίκα επεξεργάζεται μόνο κατοίκους της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας. Στο Εκουαδόρ, το κέντρο των ΗΠΑ δέχεται υποθέσεις που έχουν κατατεθεί από Κουβανούς, Αϊτινούς, Νικαράγουανς, Βενεζουελάνους και Κολομβιανούς. Το γραφείο στη Γουατεμάλα επεξεργάζεται μόνο Γουατεμάλα.
Διαψεύδει το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου
Το δημοσίευμα αυτό, φυσικά, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο διέψευσε τα όσα αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.
Συγκεκριμένα ο κ. Καιρίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρόκειται για αναληθές δημοσίευμα τονίζοντας πως το αμερικανικό δίκτυο δεν έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους. «Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καιρίδης, λέγοντας πως εκτός από την εν λόγω διάψευση στον ραδιοφωνικό αέρα, θα δημοσιεύσει και διάψευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόσο του ιδίου όσο και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στην συνέχεια ο Δημήτρης Καιρίδης ανέφερε σε δήλωσή του: «Το ρεπορτάζ του CBS είναι αναληθές. Δεν υπάρχει ούτε συμφωνία ούτε αίτημα από τις ΗΠΑ για την επανεγκατάσταση νόμιμων μεταναστών στην Ελλάδα. Η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες. Αυστηρή προστασία συνόρων, με σεβασμό στον νόμο και την ανθρώπινη ζωή, και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης και, ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας με φίλες χώρες για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας και προσέλκυση ταλέντων για την ανάδειξη της χώρας σε διεθνές ερευνητικό και τεχνολογικό κέντρο. Η πολιτική μας φέρνει αποτελέσματα όπως αποτυπώνεται στη χαμηλή πληρότητα του εθνικού συστήματος υποδοχής και ταυτοποίησης, ιδίως στις δομές των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, και την επιτυχία του προγράμματος διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους νόμιμους Τούρκους επισκέπτες εκεί, ως αποτέλεσμα της αυξημένης μας αξιοπιστίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».