80η επέτειος της D-Day: Εμφανώς συγκινημένος ο βασιλιάς Κάρολος

Κορυφαίοι πολιτικοί ηγέτες θα δώσουν το «παρών» - Την Πέμπτη αναμένεται η άφιξη Μητσοτάκη

80η επέτειος της D-Day: Εμφανώς συγκινημένος ο βασιλιάς Κάρολος
AP
2'

Με μία μεγάλη εκδήλωση ξεκίνησαν οι εορτασμοί για την Απόβαση στη Νορμανδία, παρουσία του βασιλιά Καρόλου και της βασίλισσας Καμίλα, οι οποίοι δεν έκρυψαν τη συγκίνησή τους, αλλά και βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η εκδήλωση μνήμης έλαβε χώρα στο Πόρτσμουθ, ενώ ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον βασιλιά Κάρολο να σκουπίζει τα δάκρυά του. Παράλληλα, ο ίδιος προχώρησε στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο.

Ειδικότερα, ο βασιλιάς Κάρολος απευθύνθηκε στο πλήθος και είπε ότι είμαστε «αιώνια χρεωμένοι» στους βετεράνους. «Είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε το συναίσθημα εκείνης της ημέρας», είπε, προσθέτοντας: «Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι εμείς και οι μελλοντικές γενιές δεν θα ξεχάσουμε την υπηρεσία και τη θυσία τους στην αντικατάσταση της τυραννίας με την ελευθερία».

Πηγή: AP
Πηγή: AP

Από την πλευρά του, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος έδωσε επίσης το «πάρων» εστίασε στη σημασία του να θυμόμαστε «αυτούς που υπηρέτησαν», ενώ αναφέρθηκε και στους συγγενείς τους λέγοντας «Οι μητέρες και οι πατέρες, οι αδελφοί και οι αδελφές, οι γιοι και οι κόρες έβλεπαν τους αγαπημένους τους να πηγαίνουν στη μάχη, αβέβαιοι αν ποτέ θα επιστρέψουν».

Παράλληλα, ο βασιλιάς Κάρολος τίμησε τον παππού του, μέσω ενός ειδικού βίντεο, το οποίο θα αποτελέσει μέρος ταινίας του BBC. Διαβάζοντας δυνατά από το ημερολόγιο του παππού του εν καιρώ πολέμου, ο βασιλιάς Κάρολος είπε: «Ο παππούς μου ήταν τόσο αποφασισμένος να πάει. Απογοητεύτηκε πολύ γιατί δεν τον άφησαν να φύγει παρά λίγες μέρες αργότερα».

Την Πέμπτη η άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Οι εορτασμοί ξεκίνησαν στη Γαλλία με πυροτεχνήματα και πτώσεις αλεξιπτωτιστών. Τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε κατά την αποβίβασή του από το αεροπλάνο στο Παρίσι ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ. Ο Μπάιντεν θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στις νορμαδικές ακτές για την 80ή επέτειο της D-Day.

Στις εκδηλώσεις των επόμενων ημερών αναμένεται να παρευρεθούν παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Όλαφ Σολτς, τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και μεγάλο απόντα τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να φτάσει αύριο, Πέμπτη μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ν. Δένδια.

*Με πληροφορίες από independent

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή