Κίνα: Αμερικανοί καθηγητές πανεπιστημίου δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο

Η Κίνα σήμερα έκανε λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό» μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι καθηγητές, ενώ διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει «μέτρα» για την προστασία των αλλοδαπών.
Κίνα: Αμερικανοί καθηγητές πανεπιστημίου δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο
3'

Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκαν τέσσερις Αμερικανοί καθηγητές του πανεπιστημίου Cornell College της Αϊοβα σε πάρκο στην ομώνυμη πόλη της επαρχίας Τζιλίν στην Κίνα.

Μεταξύ των θυμάτων βρίσκεται και ο αδελφός του βουλευτή της Αϊοβα, Άνταμ Ζάμπνερ, σύμφωνα με τον αδελφό του. «Ο Ντέιβιντ Ζάμπνερ, ο αδελφός μου, τραυματίστηκε στο μπράτο σε επίθεση με μαχαίρι, την ώρα που επισκεπτόταν ναό στην πόλη Τζιλίν της Κίνας», είπε στο Reuters. «Μίλησα με τον Ντέιβιντ (…) Αναρρώνει από τα τραύματά του και πάει καλά. Η οικογένειά μου είναι ιδιαίτερα ευγνώμων που ο Ντέιβιντ γλίτωσε από αυτή την επίθεση», πρόσθεσε.

Η Κίνα σήμερα έκανε λόγο για «μεμονωμένο περιστατικό» μετά την επίθεση που δέχθηκαν οι καθηγητές, ενώ διαβεβαίωσε ότι λαμβάνει «μέτρα» για την προστασία των αλλοδαπών.

«Η αστυνομία κατά την προκαταρκτική της εξέταση εκτίμησε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Διεξάγεται έρευνα», επεσήμανε ο Λιν Ζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το περιστατικό δεν θα επηρεάσει τις ανταλλαγές μεταξύ των λαών της Κίνας και των ΗΠΑ.

Η ομάδα των τεσσάρων πανεπιστημιακών επισκεπτόταν έναν ναό στο πάρκο Μπεϊσάν, στην πόλη Τζιλίν, όταν δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα που κρατούσε μαχαίρι, σημείωσε ο Άνταμ Ζάμπνερ.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Χ χθες Δευτέρα δείχνει ανθρώπους καλυμμένους με αίμα να κείτονται στο έδαφος στο πάρκο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε σε δήλωσή του ότι η Ουάσινγκτον έχει ενημερωθεί για ένα «περιστατικό με μαχαίρι» στην Τζιλίν της Κίνας και παρακολουθεί την κατάσταση.

Οι καθηγητές από το Cornell College συμμετείχαν σε πρόγραμμα ανταλλαγής καθηγητών με το πανεπιστήμιο Beihua της Τζιλίν.

«Εργαζόμαστε μέσω των κατάλληλων διαύλων και ζητάμε να μιλήσουμε με την αμερικανική πρεσβεία (…) για να διασφαλίσουμε πρώτον ότι τα θύματα θα λάβουν σωστή φροντίδα για τα τραύματά τους και στη συνέχεια ότι θα αναχωρήσουν από την Κίνα», δήλωσε από την πλευρά της στο Χ η βουλεύτρια της Άιοβα Μαριανέτ Μίλερ- Μικς.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε φέτος να καλέσει 50.000 νέους Αμερικανούς στην Κίνα για να συμμετάσχουν σε προγράμματα σπουδών, ώστε να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών. Ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατηρεί την προειδοποίησή του προς τους Αμερικανούς πολίτες, στους οποίους συστήνει να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Κίνα καθώς διατρέχουν κίνδυνο αυθαίρετων κρατήσεων και απαγορεύσεων εξόδου από τη χώρα.

Αυτή τη στιγμή σπουδάζουν στην Κίνα σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών λιγότεροι από 900 Αμερικανοί, έναντι περισσότερων από 290.000 Κινέζων που σπουδάζουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή