SOS για Περσέπολις και Naqsh-e Rutam - Υπό κατάρρευση μνημεία χιλιάδων ετών

Το Naqsh-e Rustam, μια περιοχή τεράστιας ιστορικής σημασίας, αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές από την καθίζηση του εδάφους λόγω της ξηρασίας, που προκαλεί ρωγμές και κατολισθήσεις
SOS για Περσέπολις και Naqsh-e Rutam - Υπό κατάρρευση μνημεία χιλιάδων ετών

Στην Περσέπολη του Ιράν, διακρίνονται σκηνές στο βάθος για δραστηριότητες σε σχέση με εορτασμούς για τον εορτασμό της 2.500ης επετείου από την ίδρυση της Περσικής Αυτοκρατορίας

3'

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι της Περσέπολις και του μνημείου Naqsh-e Rutam, στο Ιράν εξαιτίας των καθιζήσεων, της διάβρωσης του εδάφους και της ξηρασίας, αλλά και των περικοπών χρηματοδότησης.

Naqsh-e-Rustam.jpg

Το επείγον του χαρακτήρα επεσήμανε ο διευθυντής των ιστορικών χώρων, Askari Chaverdi.

Το Naqsh-e Rustam, μια περιοχή τεράστιας ιστορικής σημασίας, αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές από την καθίζηση του εδάφους που προκαλείται από την ξηρασία, η οποία έχει προκαλέσει σημαντικές ρωγμές εδάφους και κατολισθήσεις. Αυτά τα ζητήματα έχουν προκαλέσει σημαντική ανησυχία σχετικά με τη διατήρηση των αρχαίων λιθόγλυπτων και βασιλικών τάφων.

Ο Chaverdi εξήγησε ότι παρά τη γεωγραφική απόσταση μεταξύ της Περσέπολις και του Naqsh-e Rustam, οι αρχαιολογικές μελέτες δείχνουν ότι ολόκληρη η περιοχή ήταν ιστορικά μέρος μιας ευρύτερης περιοχής γνωστής ως Parseh.

Δεδομένης της ιστορικής σημασίας του Naqsh-e Rustam και των εκτεταμένων εργασιών συντήρησης που απαιτούνται, το πεδίο εφαρμογής του έργου πρέπει να αναγνωριστεί τόσο ως εθνικό, όσο και ως διεθνές, τόνισε ο Chaverdi. Σημείωσε επίσης ότι παρά τους περιορισμένους πόρους τους, έχουν ξεκινήσει ερευνητικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης σάρωσης εδάφους που ολοκληρώθηκε πριν από δύο ημέρες, και αρχαιολογικές ανασκαφές για να εκτιμηθεί το βάθος και η έκταση των ρωγμών.

Ο Chaverdi δήλωσε ότι ορισμένα από τα γεωλογικά ρήγματα της περιοχής χρονολογούνται από την αρχαιότητα, συμπεριλαμβανομένης της εποχής των Αχαιμενιδών, ενώ άλλα σχετίζονται με δραστηριότητες του περασμένου αιώνα.

Ζήτησε μια ειδική γραμμή του προϋπολογισμού για την Περσέπολι και το Naqsh-e Rustam για να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση και διατήρηση αυτών των ανεκτίμητων ιστορικών χώρων.

Iran Persepolis

Επτάμισι αιώνες μετά την οικοδόμηση της Περσέπολης και, κατά συνέπεια, την καταστροφή από τον Μέγα Αλέξανδρο, μια άλλη περσική δυναστεία, οι Σασσανοί, χάραξαν μεγάλες στιγμές της ιστορίας τους μεγαλύτερες από τη ζωή σε πλάκες βράχου στις πλαγιές των βουνών

AP

Το Naqsh-e Rustam αποτελεί απόδειξη της αρχαίας δεξιοτεχνίας, με μια σειρά από εκπληκτικά ανάγλυφα γλυπτά των Σασσανιδών. Ο χώρος στεγάζει τέσσερις επιβλητικούς τάφους, που πιστεύεται ότι είναι οι τελευταίοι τόποι ανάπαυσης των Περσών Αχαιμενιδών βασιλέων - Δαρείος Β ', Αρταξέρξης Ι, Δαρείος Α ', και Ξέρξης Α - τοποθετημένοι αριστερά προς τα δεξιά κατά μήκος του προσώπου του βράχου. Ωστόσο, η ακαδημαϊκή συζήτηση συνεχίζεται σχετικά με την ακριβή ταυτότητά τους.

Πάνω από αυτούς τους μεγαλοπρεπείς τάφους, περίπλοκα ανάγλυφα απηχούν το μεγαλείο της Περσέπολης, απεικονίζοντας βασιλιάδες καθισμένους σε θρόνους, που υποστηρίζονται από φιγούρες που συμβολίζουν τα διαφορετικά έθνη υπό την κυριαρχία τους. Επιπλέον, δύο παρόμοιοι τάφοι, που πιθανότατα ανήκουν στον Αρταξέρξη ΙΙ και τον Αρταξέρξη ΙΙΙ, βρίσκονται στην περιοχή της Περσέπολης.

Κάτω από τους επίσημους ταφικούς θαλάμους, επτά ανάγλυφα της εποχής των Σασσανιδών κοσμούν την πλαγιά του βράχου, απεικονίζοντας έντονα αυτοκρατορικές κατακτήσεις και βασιλικές τελετές. Ενημερωτικές πινακίδες συνοδεύουν κάθε σκηνή, προσφέροντας λεπτομερείς περιγραφές στα αγγλικά για να ενισχύσουν την εκπαιδευτική εμπειρία για τους επισκέπτες.

Στη βάση του Naqsh-e Rustam βρίσκεται το αινιγματικό Ka'ba-ye Zardusht, ή το Kaaba του Zoroaster. Αυτό το τετράγωνο οικοδόμημα, ύψους περίπου 12 μέτρων και πλάτους 7 μέτρων, χρονολογείται πιθανότατα στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ. και διαθέτει επιγραφές από διάφορες περιόδους στη συνέχεια. Παρά την ιστορική του σημασία, η αρχική λειτουργία του Ka'ba-ye Zardusht παραμένει ένα μυστήριο. Κάποιοι εικάζουν ότι χρησίμευε ως τάφος για τους Αχαιμενίους βασιλείς ή ως βωμός, πιθανώς αφιερωμένος στη θεά Αναχίτη, που συνδέεται με τη βασιλεία, τον πόλεμο και τη γονιμότητα.

Το όνομα Naqsh-e Rustam, που μεταφράζεται σε "Εικόνα του Rustam", αποτίει φόρο τιμής σε Ιρανό ήρωα που τιμάται στην περσική μυθολογία Shahnameh.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή