Ο Μπάιντεν «πάιζει τα ρέστα του» στο μεταναστευτικό»: Αναγνωρίζει τις συζύγους πολιτών χωρίς έγγραφα
Ο Τζο Μπάιντεν θα προσφέρει νομικό καθεστώς σε συζύγους Αμερικανών πολιτών χωρίς έγγραφα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει μια νέα πολιτική που θα προστατεύει εκατοντάδες χιλιάδες συζύγους Αμεριακανών πολιτών χωρίς έγγραφα από την απέλαση, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Η δράση θα ισχύει για όσους βρίσκονται στη χώρα για τουλάχιστον 10 χρόνια και θα τους επιτρέψει να εργαστούν νόμιμα στις ΗΠΑ.
Σηματοδοτεί το πιο σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας για μετανάστες χωρίς έγγραφα που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ από τότε που η κυβέρνηση Ομπάμα ανακοίνωσε την Αναβαλλόμενη Δράση για Παιδικές Αφίξεις, ή Daca, το 2012.
Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, επιπλέον των 50.000 νέων κάτω των 21 ετών, που οι γονείς τους είναι παντρεμένοι με Αμερικανό πολίτη. Νωρίτερα τον Ιούνιο, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να κάνει το σύστημα μετανάστευσης των ΗΠΑ «πιο δίκαιο».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μετανάστευση αποτελεί πρωταρχικό μέλημα για πολλούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Η ανακοίνωση έρχεται πριν από μια εκδήλωση την Τρίτη για τη 12η επέτειο του προγράμματος Daca, το οποίο θωράκισε από την απέλαση πάνω από 530.000 μετανάστες που ήρθαν στις ΗΠΑ ως παιδιά και είναι γνωστοί ως «Dreamers»
Τη Δευτέρα, ανώτεροι αξιωματούχοι της διοίκησης δήλωσαν ότι οι σύζυγοι πολιτών χωρίς έγγραφα θα πληρούν τις προϋποθέσεις εάν ζούσαν στη χώρα για 10 χρόνια και είχαν παντρευτεί από τις 17 Ιουνίου. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις θα έχουν στη διάθεσή τους τρία χρόνια για να υποβάλουν αίτηση για μόνιμη διαμονή και θα είναι επιλέξιμοι για τριετή άδεια εργασίας.
Κατά μέσο όρο, ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι όσοι είναι επιλέξιμοι για τη διαδικασία βρίσκονται στις ΗΠΑ εδώ και 23 χρόνια. Η πλειοψηφία έχει γεννηθεί στο Μεξικό.
Θα μπορούν να παραμείνουν στις ΗΠΑ όσο θα εξετάζεται το καθεστώς τους.
Η NumbersUSA, μια ομάδα μεταρρύθμισης για τη μετανάστευση, επέκρινε τη νέα πολιτική ως «ασυνείδητη». Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Τζέιμς Μάσα, δήλωσε: «Αντί να σταματήσει τη χειρότερη συνοριακή κρίση στην ιστορία, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει υπερβεί την εκτελεστική εξουσία του για να χρησιμοποιήσει μια αντισυνταγματική διαδικασία, παρακάμπτοντας τους ψηφοφόρους και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους στο Κογκρέσο, για να στείλει ένα μήνυμα ότι παρέχεται αμνηστία σε όσους εισέρχονται παράνομα στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ο Alex Cuic, δικηγόρος μετανάστευσης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve στο Οχάιο, είπε στο BBC ότι ενώ η δράση επηρεάζει μια «μικρή ομάδα», σηματοδοτεί μια «αρχή» για ένα τμήμα του πληθυσμού των μεταναστών των ΗΠΑ που ιστορικά θα αντιμετώπιζε επιπλοκές για την εξομάλυνση του καθεστώτος τους στη χώρα.
«Η μεγάλη πλειοψηφία τους [θα έπρεπε] να φύγει από τη χώρα για να επιστρέψει νόμιμα», είπε. «Είναι σαν να εισέρχονται φυσικά στις ΗΠΑ, αλλά η «ψυχή» της μετανάστευσης δεν έρχεται μαζί τους». Επιτρέποντας στους δικαιούχους να καταθέσουν αίτηση, πρόσθεσε ο Cuic, οι αξιωματούχοι «σκοτώνουν την ανάγκη να χωρίσουν οικογένειες». Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι πιθανό να ανοίξει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.