ΗΠΑ: Σε πανηγυρικό κλίμα η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας

Κάτω από επευφημίες και χειροκροτήματα, η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα κατά της ζωής του

ΗΠΑ: Σε πανηγυρικό κλίμα η πρώτη ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας
AP Photo
5'

Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την ομιλία αποδεχόμενος και επίσημα την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι θέλει να στείλει «ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, δύναμης και ελπίδας». «Με πίστη και αφοσίωση, αποδέχομαι υπερήφανα το χρίσμα σας» είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους στο Ουισκόνσιν.

Προέβλεψε «απίστευτη νίκη» στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, υποσχόμενος «τα τέσσερα ομορφότερα χρόνια στην ιστορία» των ΗΠΑ αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

«Σε τέσσερις μήνες από τώρα, θα έχουμε μια απίστευτη νίκη και θα ξεκινήσουμε τα τέσσερα σπουδαιότερα χρόνια στην ιστορία της χώρας μας», είπε ο Τραμπ. «Μαζί, θα ξεκινήσουμε μια νέα εποχή ασφάλειας, ευημερίας και ελευθερίας για πολίτες κάθε φυλής, θρησκείας ή χρώματος».

Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας πως «η διχόνοια και ο διχασμός στην κοινωνία μας πρέπει να θεραπευθούν. Πρέπει να τα θεραπεύσουμε γρήγορα. Ως Αμερικανοί, είμαστε ενωμένοι με μια ενιαία μοίρα και ένα κοινό πεπρωμένο. Ανεβαίνουμε μαζί ή καταρρέουμε».

Πρόσθεσε ότι διεκδικεί να γίνει πρόεδρος για «όλη την Αμερική, όχι για τη μισή Αμερική» γιατί «δεν υπάρχει νίκη στη νίκη για τη μισή Αμερική».

Τραμπ για απόπειρα δολοφονίας: «Ένιωσα ασφαλής γιατί είχα το Θεό δίπλα μου»

Στη συνέχεια, ο Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε το περιστατικό με την απόπειρα δολοφονίας, ενώ βγήκε για λίγο εκτός ομιλίας και είπε ότι οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών γνώριζαν ότι «ήταν ένας πυροβολισμός στο κεφάλι».

Μόλις άκουσε τα πυρά, «κατάλαβα αμέσως πως ήταν κάτι πολύ σοβαρό, πως δεχόμασταν επίθεση», αφηγήθηκε, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά την απόπειρα, ακόμη φορώντας επίδεσμο στο δεξί του αυτί.

«Αίμα κύλαγε παντού. Κι όμως, με κάποιον τρόπο, αισθανόμουν ασφαλής, γιατί είχα τον Θεό μαζί μου», πρόσθεσε.

Οι πράκτορες «είδαν το αίμα και εδώ υπάρχει ένα ενδιαφέρον στατιστικό: τα αυτιά είναι το πιο αιματηρό μέρος. Αν συμβεί κάτι με τα αυτιά, αιμορραγούν περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος», είπε.

Αναφερόμενος στους πυροβολισμούς, ο Τραμπ είπε στο πλήθος πως «δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ...». Σε απάντηση, το πλήθος φώναξε: «Ναι, είσαι! Ναι, είσαι!»

«Στέκομαι μπροστά σας σε αυτήν την αρένα μόνο με τη χάρη του Παντοδύναμου Θεού», πρόσθεσε ο Τραμπ. «Παρά την ειδεχθή επίθεση αυτή, είμαστε απόψε ενωμένοι (και) πιο αποφασισμένοι από ποτέ»

Μιλώντας στον απόηχο της απόπειρας του Σαββάτου στην Πενσιλβανία, ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι «τίποτα δεν θα με σταματήσει σε αυτήν την αποστολή. Επειδή το όραμά μας είναι δίκαιο και ο σκοπός μας καθαρός».

«Όποιο εμπόδιο κι αν βρεθεί στο δρόμο μας, δεν θα σπάσουμε. Δεν θα λυγίσουμε. Δεν θα υποχωρήσουμε. Και δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για εσάς, την οικογένειά σας και την υπέροχη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης ότι θα τα δώσει όλα, «με όλη την ενέργεια και τον αγώνα στην καρδιά και την ψυχή μου».

«Αυτές οι εκλογές πρέπει να αφορούν τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και πώς να κάνουμε την Αμερική επιτυχημένη, ασφαλή, ελεύθερη και μεγάλη», είπε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως «σε μια εποχή που η πολιτική μας πολύ συχνά μας διχάζει, τώρα είναι η ώρα να θυμόμαστε ότι είμαστε όλοι συμπολίτες – είμαστε ένα έθνος υπό τον Θεό, αδιαίρετο, με ελευθερία και δικαιοσύνη για όλους».

Ενός λεπτού σιγή

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του στο Μιλγουόκι να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή προς τιμή πυροσβέστη που έχασε τη ζωή του όταν ένοπλος αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει στην Πενσυλβάνια το Σάββατο.

Election 2024 RNC

Τέλος στην είσοδο παράτυπων μεταναστών

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να βάλει τέλος στην είσοδο παράτυπων μεταναστών στη χώρα του από την «πρώτη μέρα» της ενδεχόμενης νέας θητείας του, «κλείνοντας τα σύνορα», ενώ δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει την οικοδόμηση του αντιμεταναστευτικού τείχους στη μεθόριο με το Μεξικό.

«Θα βάλω τέλος στην κρίση της παράνομης μετανάστευσης κλείνοντας τα σύνορά μας και τελειώνοντας το τείχος», διαβεβαίωσε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων.

«Ανίκανη και αποτυχημένη» η κυβέρνηση Μπάιντεν

Παράλληλα, υποσχέθηκε πως θα «σώσει» τη χώρα από την «ανίκανη και αποτυχημένη» κυβέρνηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας πως η Αμερική είναι «έθνος σε παρακμή».

Δεσμεύτηκε πως θα ευνοήσει την εξερεύνηση και την εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου, ενώ υποσχέθηκε να ανακατευθύνει το σύνολο των κεφαλαίων που διατίθενται στην «πράσινη απάτη».

Ακόμη, κάλεσε να μη «δαιμονοποιείται» η αντιπολίτευση και η «πολιτική διαφωνία», αναφερόμενος στις ποινικές διώξεις σε βάρος του.

Μερικά 24ωρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, ο πρώην πρόεδρος απαίτησε οι Δημοκρατικοί να πάψουν «αμέσως» να τον χαρακτηρίζουν «εχθρό της δημοκρατίας», «απειλή» για το πολίτευμα — ενώ, ταυτόχρονα, κατηγόρησε το αντίπαλο κόμμα πως «καταστρέφει τη χώρα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή