Mακρόν: Πρώτη νίκη στην Εθνοσυνέλευση μετά απο πολλές ήττες - Επανεξελέγη πρόεδρος η εκλεκτή του

Μετά τις απανωτές ήττες στις Ευρωακλογές αλλά και τις πρόωρες εθνικές εκλογές, ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε την κρίσιμη ψηφοφορία για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης, διατηρώντας ζωντανή την ελπίδα συγκρότησης κυβερνητικού συνασπισμού

Ο Μακρόν και η Πιβέ
Ο Μακρόν και η Πιβέ
AP
4'

Υποστηρικτές του Εμανουέλ Μακρόν και κεντροδεξιοί βουλευτές συσπειρώθηκαν με επιτυχία, εμποδίζοντας την αριστερά να πάρει τον έλεγχο της Εθνοσυνέλευσης.

Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν έκανε συμφωνία την τελευταία στιγμή με δεξιούς νομοθέτες για να κερδίσει χθες μια βασική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον αποδυναμωμένο εσχάτως Γάλλο πρόεδρο να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο από τον αναμενόμενο στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της χώρας.

Οι δύο πολιτικές ομάδες συνέθεσαν μια ad-hoc συμμαχία για να επανεκλέξουν τη Γιαέλ Μπράουν-Πιβέ στο τιμόνι της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, το τέταρτο υψηλότερο αξίωμα στη Γαλλία. Η ψηφοφορία θεωρήθηκε ευρέως ως ένα τεστ για το ποιος θα μπορούσε να συνεργαστεί στο διαλυμένο κοινοβούλιο της Γαλλίας για να ορίσει έναν μελλοντικό πρωθυπουργό. Συνδυάζοντας τις δυνάμεις τους, οι κεντρώοι και η κεντροδεξιοί κατέλαβαν την πολιτική δυναμική, ενώ έπληξαν τους αντιπάλους τους στην αριστερά.

Η νίκη της Μπράουν-Πιβέ «καθιστά πιθανό ότι ο Μακρόν θα είναι σε θέση να διορίσει έναν πρωθυπουργό από το στρατόπεδό του», δήλωσε ο Mατιέ Χοκ, πολιτικός αναλυτής στο think tank Millénaire δημόσιας πολιτικής στο Παρίσι. «Στη σύγχρονη ιστορία της Γαλλίας, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης ήταν πάντα στο ίδιο στρατόπεδο με τον πρωθυπουργό, θα ήταν ιστορικό αν δεν συνέβαινε».

Η δραματική ψηφοφορία της Πέμπτης ήρθε μόλις 11 ημέρες αφότου το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), μια ευρεία συμμαχία αριστερών κομμάτων, εξασφάλισε αιφνιδιαστική νίκη στις πρόωρες εκλογές, κερδίζοντας τις περισσότερες έδρες αλλά χωρίς να συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία.

Το ασαφές αποτέλεσμα των εκλογών οδήγησε τη γαλλική πολιτική σε αναταραχή, απειλώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ με μήνες ή και χρόνια πολιτικής παράλυσης. Όμως, η ψηφοφορία της Πέμπτης το βράδυ στην Εθνοσυνέλευση δείχνει ότι υπάρχει ένα έστω και στενό μονοπάτι για την άρση του αδιεξόδου

Η μάχη κρίθηκε οριακά. Αφού η κεντροδεξιά απέσυρε τον δικό της υποψήφιο μετά τον πρώτο από τους τρεις γύρους, η Μπράουν Πιβέ και ο αντίπαλός της από τα αριστερά, ο κομμουνιστής βουλευτής André Chassaigne, βρέθηκαν χωρισμένοι με μόλις οκτώ ψήφους. Η Πιβέ κατέληξε να κερδίσει χάρη στην υποστήριξη λίγων αδέσμευτων βουλευτών.

Παρά την επιτυχία τους, το στρατόπεδο του Μακρόν και οι συντηρητικοί ενδέχεται να μην συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Ένας συντηρητικός νομοθέτης είπε ότι η νεοσυσταθείσα πολιτική ομάδα της Ρεπουμπλικανικής Δεξιάς θα ακολουθήσει μία προσέγγιση βήμα βήμα, εστιάζοντας τις προσπάθειές της σε αυτό το στάδιο στην εξασφάλιση βασικών θέσεων στην Εθνοσυνέλευση αντί για τη συζήτηση οικοδόμησης κυβέρνησης από κοινού. Η Ρεπουμπλικανική Δεξιά έχει εγγραφεί επίσημα ως μέρος της αντιπολίτευσης, πρόσθεσε.

Οι συντηρητικοί είχαν προηγουμένως απορρίψει δημοσίως την προοπτική ενός συνασπισμού με το στρατόπεδο υπέρ του Μακρόν, λέγοντας σταθερά ότι είναι ανοιχτοί να βρουν κοινό έδαφος, προτείνοντας ένα «νομοθετικό πακέτο» που επικεντρώνεται σε πολιτικές που στοχεύουν στην «καλύτερη αναγνώριση της εργασίας και αποκαθιστώντας την εξουσία».

Το αριστερό NFP, εν τω μεταξύ, φαίνεται τώρα να είναι πιο κοντά στην κατάρρευση από ποτέ. Οι διαμάχες και οι εσωκομματικές έριδες της συμμαχίας την εμπόδισαν να συσπειρωθεί πίσω από έναν μόνο υποψήφιο πρωθυπουργό, και ακόμη και η συμφωνία για τον Chassaigne - έναν ευγενικό και σεβάσμιο βουλευτή - απαιτούσε διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν μέχρι την προηγούμενη ημέρα της ψηφοφορίας.

Αρκετά από τα μέλη του φώναξαν άσχημα μετά την ψηφοφορία, κατηγορώντας την ομάδα Ensemble που υποστηρίζει τον Μακρόν. Ορισμένοι αποδοκίμασαν την Μπράουν-Πιβέ κατά την επανεκλογή της. Όταν είπε ότι οι Γάλλοι «επέστρεψαν στις κάλπες», ένας βουλευτής φώναξε «όχι για σένα».

Η οικοδόμηση συνασπισμού και ο διακομματικός συμβιβασμός είναι σπάνιες ασκήσεις στη γαλλική πολιτική. Αλλά μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα ήταν πιθανότατα πολύ εύθραυστη για να επιβιώσει, και χωρίς κανένα πολιτικό κόμμα να πλησιάζει στην επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας στις πρόωρες εκλογές, μια κυβέρνηση συνασπισμού φαίνεται να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Πρέπει να συνεννοηθούμε, πρέπει να συνεργαστούμε, πρέπει να συμβιβαστούμε, πρέπει να κάνουμε διάλογο, πρέπει να ακούσουμε και να προχωρήσουμε», είπε η Μπράουν-Πιβέ στη νικητήρια ομιλία της.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή