Νετανιάχου: «Θα παραμείνουμε ο ισχυρότερος σύμμαχος των ΗΠΑ ο,τι και αν γίνει στις εκλογές»

Το Ισραήλ θα είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πριν πετάξει για την Ουάσιγκτον, όπου αναμένεται να μιλήσει στο Κογκρέσο
O Mπέντζαμιν Νετανιάχου
ΑΡ
4'

Η επίσκεψη του Νετανιάχου στις ΗΠΑ, τον πιο σημαντικό διεθνή σύμμαχο από τότε που επέστρεψε για μια έκτη θητεία- ρεκόρ ως πρωθυπουργός στο τέλος του 2022, επισκιάστηκε από την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να μην επιδιώξει επανεκλογή.

Ο Νετανιάχου είπε ότι θα ευχαριστήσει τον Μπάιντεν για όλα όσα έκανε για το Ισραήλ σε όλη του την καριέρα και θα συζητήσει μαζί του θέματα όπως η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα, η ήττα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και η αντιμετώπιση του Ιράν και των πληρεξουσίων του στην περιοχή.

Μια συνάντηση με τον Μπάιντεν έχει προγραμματιστεί σε πρώτη φάση για αύριο Τρίτη (23/7), εάν ο 81χρονος πρόεδρος έχει αναρρώσει από την Covid-19. Ο Νετανιάχου αναμένεται να μιλήσει στο Κογκρέσο την Τετάρτη. «Θα πω στους φίλους μου και στις δύο πλευρές ότι ανεξάρτητα από το ποιον θα επιλέξει ο αμερικανικός λαός για επόμενο πρόεδρό, το Ισραήλ παραμένει ο απαραίτητος και ισχυρός σύμμαχος της Αμερικής στη Μέση Ανατολή», είπε στους δημοσιογράφους πριν απογειωθεί.

«Σε αυτή την περίοδο πολέμου και αβεβαιότητας είναι σημαντικό οι εχθροί του Ισραήλ να γνωρίζουν ότι η Αμερική και το Ισραήλ είναι μαζί σήμερα, αύριο και πάντα», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι ήθελε «να εδραιώσει τη δικομματική υποστήριξη που είναι τόσο σημαντική για το Ισραήλ».

Μετά από μήνες παγωμένων σχέσεων με την Ουάσιγκτον σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξήγαγε την επίθεσή του στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η επίσκεψη προσφέρει στον Νετανιάχου μια πλατφόρμα για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Η ομιλία του στο Κογκρέσο αναμένεται να επικεντρωθεί στον συντονισμό της αντίδρασης του Ισραήλ και των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ο πόλεμος της Γάζας να επεκταθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση.

Η πίεση των ΗΠΑ στο Ισραήλ για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας με τους Παλαιστίνιους, και η απειλή των ΗΠΑ να μην στείλουν ξανά όπλα, υπογράμμισαν τις αντιλήψεις στο Ισραήλ ότι οι δεσμοί με την Ουάσιγκτον έχουν αποδυναμωθεί υπό τον Νετανιάχου. Αντιμετώπισε επίσης διαδηλώσεις στο Ισραήλ που απαιτούσαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Μέρος του στόχου είναι να προσπαθήσει να δείξει ότι με όλα αυτά που ειπώθηκαν, με όλες τις διαμαρτυρίες, ο Νετανιάχου εξακολουθεί να είναι ο ηγέτης, έχει ακόμα υποστήριξη, έχει ακόμα ισχυρές σχέσεις με την Αμερική», δήλωσε ο Yonatan Freeman, ειδικός διεθνών σχέσεων στο το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Η πρόσκληση για τον Νετανιάχου να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου - μια σπάνια τιμή που επιφυλάσσεται γενικά στους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ - ενορχηστρώθηκε από την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι δεν έδειξε επαρκή υποστήριξη στο Ισραήλ.

Αν και η υποδοχή του στο Κογκρέσο θα πρέπει να είναι γενικά θερμή, οι διαμαρτυρίες που ταράζουν τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ υποδηλώνουν ότι η υποδοχή του Νετανιάχου έξω από την ελίτ της Ουάσιγκτον μπορεί να είναι εχθρική. Το Ισραήλ έχει απομονωθεί διεθνώς λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, για την οποία οι υγειονομικές αρχές της Γάζας λένε ότι σκότωσε σχεδόν 39.000 Παλαιστίνιους, την επέκταση της οικοδόμησης οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τις επιθέσεις Εβραίων εποίκων εναντίον Παλαιστινίων.

Στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενες εκκλήσεις για μια συμφωνία που θα σταματούσε τις μάχες στη Γάζα και θα επέτρεπε την επιστροφή 120 ομήρων -ζωντανών ή νεκρών- που κρατούνται ακόμα στον θύλακα που διαχειρίζεται η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς. Ο Νετανιάχου αντιστάθηκε στην πίεση για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις αποτυχίες ασφαλείας πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και περισσότεροι από 250 απήχθησαν στη Γάζα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί τον θεωρούν υπεύθυνο και θα τον ψήφιζαν αν γίνονταν εκλογές. Ο Νετανιάχου θα συνοδεύεται από τη Νόα Αργκαμάνι, μία όμηρο που διασώθηκε από Ισραηλινούς καταδρομείς τον περασμένο μήνα. Η παρουσία της έχει επικριθεί από άλλες οικογένειες ομήρων που λένε ότι ο Νετανιάχου δεν έχει κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αγαπημένων τους.