Ινδία: Ο ρόλος της στην Παγκόσμια Διαστημική Οικονομία

Η ISRO έχει αρχίσει να ασκεί τον μακροχρόνιο ρόλο της στην επέκταση της εθνικής αλλά και της διεθνούς διαστημικής οικονομίας

Ινδία: Ο ρόλος της στην Παγκόσμια Διαστημική Οικονομία
7'

Η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας, ISRO (Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας) φαίνεται να έχει ξεκινήσει το ταξίδι για να φέρει επανάσταση στο διαστημικό της πεδίο. Πρώτον, οι αυξανόμενες συνεργασίες και συνεργασίες για διαστημική έρευνα και τεχνολογία, που οραματίζεται έντονα η διαστημική διπλωματία, διεκδικώντας το ρόλο της στη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος και την επέκταση της χωρητικότητας. Δεύτερον, η εστίασή του στην αύξηση της αποτελεσματικότητας επιτυγχάνοντας πλεονέκτημα κόστους μέσω της συμπερίληψης ιδιωτικών παικτών, στον απόηχο των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην ινδική διαστημική πολιτική πέρυσι. Η αυξανόμενη διεθνής συνεργασία της ISRO στον διαστημικό τομέα είναι το μέρισμα των ακόλουθων τριών παραγόντων: την τεχνογνωσία και την αποτελεσματικότητά της που έχει κερδίσει με κόπο η ISRO εδώ και δεκαετίες και την πολιτική βούληση να εμπλακεί και να ενισχύσει την παγκόσμια διαστημική οικονομία μέσω αποτελεσματικής διπλωματίας και συνεργασίας.

Η ISRO έχει αρχίσει να ασκεί τον μακροχρόνιο ρόλο της στην επέκταση της εθνικής αλλά και της διεθνούς διαστημικής οικονομίας. Από το εξαιρετικά ταπεινό ξεκίνημά του το 1969, η απόδοση του ISRO από τα κουρέλια μέχρι τα πλούτη προκαλούσε πάντα τον διεθνή σεβασμό και τον θαυμασμό. Τώρα που η ISRO έχει αποδείξει την ικανότητά της εκτελώντας πολλαπλές αποστολές με επιτυχία, ο εξωστρεφής ρόλος της ISRO σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερο μια λογική συνέπεια. Επί του παρόντος, η ISRO έχει ένα συνεχιζόμενο έργο που ονομάζεται NASA ISRO Synthetic Aperture Radar (NISAR) σε προχωρημένα στάδια με τη NASA, το οποίο είναι το εμβληματικό έργο της συνεργασίας τους. Το NISAR θα χαρτογραφήσει την υδρόγειο σε 12 ημέρες και θα παρέχει χωρικά και χρονικά συνεπή δεδομένα για την κατανόηση των αλλαγών στα οικοσυστήματα της Γης, τη βιομάζα, τη στάθμη της θάλασσας, τα υπόγεια ύδατα και τους φυσικούς κινδύνους. Θα αυξήσει τις δυνατότητες παρατήρησης της γης μέσω απεικόνισης ραντάρ αιχμής.

Μια άλλη, η αποστολή TRISHNA (Thermal Infra-Red Imaging Satellite for High-Resolution Natural Resource Assessment) είναι ένα έργο συνεργασίας του ISRO και της Εθνικής Διαστημικής Υπηρεσίας της Γαλλίας (CNES). Το έργο είναι βέβαιο ότι θα παρέχει παρακολούθηση υψηλής χωρικής και χρονικής ανάλυσης της θερμοκρασίας της επιφάνειας της Γης, της εκπομπής, της βιοφυσικής και της ακτινοβολίας μεταβλητών για τον προϋπολογισμό της επιφανειακής ενέργειας σε περιφερειακή έως παγκόσμια κλίμακα. Η αποστολή έχει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις για την ασφάλεια του νερού και των τροφίμων, ενώ εστιάζει στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο και στην αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσω της παρακολούθησης της εξατμισοδιαπνοής. Η ISRO συνεργάστηκε επίσης με την Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) για την αποστολή Lunar Polar Exploration Mission (LUPEX). Η JAXA αναπτύσσει ένα rover ενώ η ISRO αναπτύσσει προσγειωμένους για την αποστολή. Το έργο είναι συνεργατικό με πολλούς τρόπους, καθώς το rover θα χρησιμοποιηθεί επίσης από τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Η ISRO έχει ήδη έναν μηχανισμό συνεργασίας για δραστηριότητες όπως η παρατήρηση της γης, η δορυφορική πλοήγηση, η επίγνωση της κατάστασης στο διάστημα και η δημιουργία ενός μεταφερόμενου τερματικού σταθμού στο νησί Cocos-Keeling (CKI) για την υποστήριξη του προγράμματος GAGANYAAN της Ινδίας με το αυστραλιανό ομόλογό του. Η Αυστραλία-Ινδία είχε συνεργασία για περισσότερο από μια δεκαετία λόγω του μνημονίου συμφωνίας «2012 Διακυβερνητικό Μνημόνιο Ινδίας – Αυστραλίας για συνεργασία στην Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Εκπαίδευση του Πολιτικού Διαστήματος».

Η Ινδία ενίσχυσε επίσης τη σχέση της με το Ισραήλ στο μέτωπο της επιστημονικής διπλωματίας διερευνώντας πιθανές ευκαιρίες για συνεργασία στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης ισραηλινών δορυφόρων στον ινδικό εκτοξευτή, μαζί με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητές τους, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας στο σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης και την οπτική σύνδεση GEO-LEO .

Η ISRO έχει δημιουργήσει διμερείς και πολυμερείς σχέσεις με διαστημικές υπηρεσίες και φορείς που σχετίζονται με το διάστημα για να οικοδομήσει και να ενισχύσει τους υπάρχοντες δεσμούς μεταξύ των χωρών και να αντιμετωπίσει νέες επιστημονικές και τεχνολογικές προκλήσεις. Στοχεύει επίσης στη βελτίωση των διαστημικών πολιτικών και στη διασφάλιση διεθνών πλαισίων για την εκμετάλλευση και τη χρήση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς.

Η συνεργασία της ISRO δεν περιορίζεται μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά η συνεργασία της επεκτείνεται για να διασφαλίσει τη μεταφορά γνώσης στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθιστώντας την ως σημαντικό δυνητικό μέντορα για τον Παγκόσμιο Νότο. Τον Αύγουστο του 2023, ο υπουργός Άμυνας της Κένυας με την κοόρτα του επισκέφτηκε το ISRO για να διερευνήσει τις ευκαιρίες για τη δημιουργία εταιρικής σχέσης με την Ινδία σε διαστημικά προγράμματα και να διδαχθεί από τις επιτυχίες της. Η Ινδία έχει επεκτείνει ένα «προσαρμοσμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης» στην Διαστημική Υπηρεσία της Κένυας για να ενισχύσει τη διαστημική έρευνα και τεχνολογία του αφρικανικού έθνους. Η Ινδία βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με το Μεξικό για την κατασκευή και την εκτόξευση ενός δορυφόρου τηλεπισκόπησης για το τελευταίο. Η Ινδία έχει επίσης δώσει τα χέρια με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συνεργασία στη διαστημική οικονομία και έχει ήδη βοηθήσει τα ΗΑΕ στον πρώτο τους νανοδορυφόρο. Επιδιώκεται επίσης συνεργασία με την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία και το Κουβέιτ, μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, η ινδική ηγεσία επικροτήθηκε για το τολμηρό και προοδευτικό βήμα ανοίγματος της διαστημικής οικονομίας στον ιδιωτικό τομέα. Το βήμα διασφαλίζει ότι η ώθηση στον διαστημικό τομέα προέρχεται και από τον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ιδιωτικού τομέα στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Έτσι, με το άνοιγμα του κλάδου σε ιδιώτες παίκτες, που μέχρι τώρα βρισκόταν υπό το μονοπώλιο της κυβέρνησης, ο κλάδος θα εξασφαλίσει οικονομικά αποδοτικές λύσεις παραγωγής στην ινδική διαστημική οικονομία, μαζί με τη μακροοικονομική ατζέντα της δημιουργίας απασχόλησης. Μέσω της ευλογημένης «μελλοντικής» Ινδικής Διαστημικής Πολιτικής 2023, η κυβέρνηση επέτρεψε στον ιδιωτικό τομέα να διεξάγει διαστημικές δραστηριότητες από άκρο σε άκρο στη δορυφορική επικοινωνία, τις εκτοξεύσεις τους, την τηλεπισκόπηση και τη δορυφορική πλοήγηση . Η συμμετοχή ιδιωτικών φορέων θα προσφέρει στην Ινδία ένα πλεονέκτημα επεκτείνοντας τα όρια χωρητικότητας και δυνατοτήτων, αυξάνοντας την αποδοτικότητα παραγωγής μειώνοντας το κόστος και, με τη σειρά της, παράγοντας μεγάλος αριθμός οργάνων εξερεύνησης του διαστήματος που διατίθενται στην παγκόσμια κοινότητα υπηρεσιών εκτόξευσης.

Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα γίνεται σημαντικός και για τις συνεργασίες της ISRO. Ο πρόεδρος της ISRO έχει ήδη μιλήσει για το περιθώριο λειτουργίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας των ιδιωτικών εταιρειών της Ινδίας σε ξένες χώρες με τις οποίες η συνεργασία του διαστημικού τομέα δεν έχει διερευνηθεί, έτσι ώστε οι ινδικές ιδιωτικές εταιρείες να μπορούν να κατασκευάσουν δορυφόρους και να τους προμηθεύσουν στο Μεξικό.

Με περισσότερες από 230 συμφωνίες με περισσότερες από 55 χώρες και πέντε πολυεθνικούς φορείς, η διαστημική υπηρεσία της Ινδίας έχει σίγουρα αναλάβει έναν εξωστρεφή ρόλο στην επέκταση της παγκόσμιας διαστημικής οικονομίας μέσω δορυφόρων και δημιουργίας ικανοτήτων. Η Ινδία έχει βάλει όραμα να επεκτείνει την διαστημική της οικονομία στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040. Από την άλλη πλευρά, διεθνείς παρατηρητές πιστεύουν ότι η Ινδία έχει τη δυνατότητα να την επεκτείνει στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη μιάμιση δεκαετία. Έτσι, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, η ISRO και άλλες οντότητες από την Ινδία που επικεντρώνονται σε προσπάθειες που σχετίζονται με το διάστημα βρίσκονται στο δρόμο της πολλά υποσχόμενης συμβολής όχι μόνο στη διεθνή εξερεύνηση του διαστήματος, αλλά και στον καθορισμό των πολιτικών σχετικά με τη χρήση του διαστήματος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή