Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε ποιες χώρες έχει απαγορευτεί η συμμετοχή

Δεκατρείς χώρες έχουν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν για λόγους όπως ο πόλεμος, το ντόπινγκ, οι πολιτικές θέσεις ή οι παραβιάσεις των κανόνων της ΔΟΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σε ποιες χώρες έχει απαγορευτεί η συμμετοχή
Associated Press
4'

Με αυξημένη προστασία βρίσκονται οι 88 Ισραηλνοί αθλητές που συμμετέχουν στιυς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, υπό τον φόβο επιθέσεων εξαιτίας της συνεχιζόμενης σύγκρουσης με τη Χαμάς.

Επίλεκτη μονάδα της γαλλικής αστυνομίας έχει τεθεί στις υπηρεσίες τους, πέρα από τα δικά τους ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας

Η συμμετοχή του Ισραηλ, ωστόσο έχει προκαλέσει επικρίσεις στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι έχουν μακρά ιστορία απαγόρευσης εθνών που θεωρείται ότι έχουν επιδοθεί σε πράξεις που αντιβαίνουν στο πνεύμα των αγώνων.

Δύο χώρες θα απουσιάσουν από τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες: η Ρωσία και η Λευκορωσία, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Εκείνοι που ζητούν την απαγόρευση λένε ότι το Ισραήλ, το οποίο έχει κατηγορηθεί για γενοκτονία από τη Νότια Αφρική στην υπόθεσή του στο Διεθνές Δικαστήριο, πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των πράξεών του.

Ποιες χώρες έχουν αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο παρελθόν;

Η πρώτη απαγόρευση ήρθε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 που πραγματοποιήθηκαν στην Αμβέρσα του Βελγίου, όπου η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η Τουρκία απαγορεύτηκαν λόγω του ρόλου και της συμμετοχής τους στον Α 'Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Γερμανία αποκλείστηκε επίσης από τους αγώνες του 1924 στο Παρίσι ως επέκταση της προηγούμενης απαγόρευσης και των επιπτώσεων του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1948 που διεξήχθησαν στο Λονδίνο είδαν την απαγόρευση της Γερμανίας και της Ιαπωνίας ως συνέπεια του ρόλου τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και της καταστροφής που προκάλεσε. Η Νότια Αφρική αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1964 έως το 1992 λόγω φυλετικού διαχωρισμού ως αποτέλεσμα του καθεστώτος του απαρτχάιντ.

Το 1972, η Ζιμπάμπουε, τότε γνωστή ως Ροδεσία, αποκλείστηκε από τους αγώνες στο Μόναχο λόγω της διεθνούς πίεσης και των διαμαρτυριών κατά των πολιτικών φυλετικού διαχωρισμού της χώρας.

Το 2000, το Αφγανιστάν, υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν, αποκλείστηκε από τους αγώνες της Μελβούρνης. Φέτος, με τους Ταλιμπάν πίσω στην εξουσία στην Καμπούλ, συμμετέχουν Αφγανοί αθλητές - αλλά όχι υπό τη σημαία των Ταλιμπάν. Αντ 'αυτού, θα αγωνιστούν κάτω από την κόκκινη, πράσινη και μαύρη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν, την οποία ανέτρεψαν οι Ταλιμπάν το 2021.

Η συμμετοχή του Κουβέιτ ανεστάλη από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2015 λόγω κυβερνητικής παρέμβασης στην Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας. Ως αποτέλεσμα, οι αθλητές του Κουβέιτ συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 ως ανεξάρτητοι Ολυμπιακοί αθλητές υπό την Ολυμπιακή σημαία.

Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Αγώνων του Πεκίνου το 2022, η Βόρεια Κορέα αποκλείστηκε λόγω της απόφασής της να αποσυρθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, επικαλούμενη ανησυχίες για τον COVID-19, οι οποίες παραβίασαν τον Ολυμπιακό Χάρτη.

Παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείστηκαν εντελώς από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, πολλοί Ρώσοι αθλητές αποκλείστηκαν από τη συμμετοχή στο Ρίο λόγω ντόπινγκ που επιχορηγήθηκε από το κράτος. Αυτό συνεχίστηκε και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 και στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 στο Τόκιο.

Χώρες που απαγορεύτηκαν να συμμετάσχουν στους αγώνες του 2024

Η Ρωσία και η Λευκορωσία αποκλείονται από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι λόγω της εμπλοκής τους στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 μόνο 15 αθλητές από τη Ρωσία και 18 από τη Λευκορωσία πρόκειται να αγωνιστούν ως «Μεμονωμένοι Ουδέτεροι Αθλητές» ή AIN, σύμφωνα με τους τελευταίους αριθμούς που δημοσίευσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).

Τι είναι η ταξινόμηση AIN;

Η συμμετοχή στο AIN σημαίνει ότι οι ρωσικές και λευκορωσικές σημαίες, οι εθνικοί ύμνοι και οι στολές δεν θα επιτρέπονται στους Αγώνες του Παρισιού.

Οι AIN είναι αθλητές με λευκορωσικά ή ρωσικά διαβατήρια που επιβεβαιώνονται ως επιλέξιμοι και καλούνται να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, οι οποίοι βασίζονται σε ποσοστώσεις και συγκεκριμένες απαιτήσεις επιλεξιμότητας που καθορίζονται από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες (IF).

Πηγή AlJazeera

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή