Ολυμπιακοί Αγώνες: Στα Ηλύσια ο Έλον Μασκ - Η λαμπερή δεξίωση του Μακρόν για τους μεγιστάνες

Γεύμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων παρέθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν για μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους παγκοσμίως, από τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ μέχρι τον Ινδό μεγιστάνα του χάλυβα, Λακσμί Μιτάλ

O Eμανουέλ Μακρόν θέλει να προσελκύσει το ξένο κεφάλαιο
O Eμανουέλ Μακρόν θέλει να προσελκύσει το ξένο κεφάλαιο
AP
3'

Μόλις έξι εβδομάδες αφότου διέλυσε το κοινοβούλιο και βύθισε τη Γαλλία στο πολιτικό χάος, ο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να καθησυχάσει 40 από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματίες στον κόσμο ότι η χώρα του παραμένει μια καλή επένδυση.

Οι καλεσμένοι σε ένα γεύμα στο παλάτι των Ηλυσίων την Πέμπτη ήταν ο Elon Musk της Tesla, ο James Quincey της Coca-Cola, ο Brian Chesky της Airbnb, ο Neal Mohan του YouTube και ο David Ricks της Eli Lilly. Ο Joe Tsai της Alibaba, ο Shou Zi Chew του TikTok, ο Aditya, ο Lakshmi Mittal της ArcelorMittal και ο Lee Jae-yong της Samsung ήταν επίσης παρόντες, όπως επίσης και ο Bernard Arnault της LVMH.

Η καθαρή περιουσία του Musκ εκτιμάται στα 218 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Arnault, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία και επικεφαλής της LVMH, κατέχει περιουσία περίπου 190,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. «Είναι μια ευκαιρία να ευχαριστήσουμε διεθνείς ηγέτες της βιομηχανίας για την υποστήριξή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να επιδείξουμε την οικονομική ελκυστικότητα της Γαλλίας», δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Παρίσι.

Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 9 Ιουνίου μετά την ταπεινωτική ήττα στις ευρωεκλογές από το «Εθνικό Συλλαλητήριο» (RN) της Μαρίν Λεπέν και οι ηγέτες των επιχειρήσεων «προφανώς δίνουν ιδιαίτερη προσοχή» στην επακόλουθη αβεβαιότητα, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηλυσίων. Το RN κέρδισε τον πρώτο γύρο των πρόωρων γενικών εκλογών της Γαλλίας, αλλά ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» και οι μαζικές τακτικές ψηφοφορίες συγκρότησαν στη συνέχεια ένα κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχούσαν τρία μεγάλα μπλοκ, χωρίς απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο Μακρόν είπε αυτή την εβδομάδα ότι η απερχόμενη κυβέρνηση θα παραμείνει υπηρεσιακή μέχρι το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων και ότι 'ολα τα μέρη θα πρέπει να συμβιβαστούν εάν προκύψει μια σταθερή πλειοψηφία ικανή να περάσει έναν προϋπολογισμό και νέα νομοθεσία.

«Φυσικά αυτή η εκδήλωση θα είναι λίγο ξεχωριστή, μετά τα πολιτικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων», είπε ο σύμβουλος Μακρόν την περασμένη εβδομάδα. «Ο στόχος θα είναι κυρίως να εξηγήσει στους ξένους διευθυντές τις ενέργειες του προέδρου, ιδιαίτερα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών» «Για τους ξένους επενδυτές, αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική που ασκείται, η συνέχεια και η σταθερότητα, η παροχή βεβαιότητας. Ο πρόεδρος θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους CEO που θα παρευρεθούν για τις επιλογές που έκανε».

Το κεντρώο φιλοεπιχειρηματικό στρατόπεδο του Μακρόν προειδοποίησε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των εκλογών ότι η νίκη είτε του RN είτε του Νέου Λαϊκού Μετώπου, στο οποίο κυριαρχεί η ριζοσπαστική αριστερά, θα έβλαπτε την οικονομική σταθερότητα της Γαλλίας και θα απέτρεπε τις άμεσες ξένες επενδύσεις.

Και οι δύο ομάδες σχεδιάζουν να αυξήσουν σημαντικά τις δημόσιες δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και να αυξήσουν τους εταιρικούς φόρους. Υπό τον Μακρόν, η Γαλλία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) για πέντε συνεχόμενα χρόνια, μπροστά από τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Νωρίτερα φέτος το γραφείο του προέδρου ανακοίνωσε 15 δισεκατομμύρια ευρώ για νέες ξένες επενδύσεις σε 56 έργα, συμπεριλαμβανομένων 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από τη Microsoft, 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Amazon και 1 δις ευρώ από την Pfizer και την AstraZeneca. Καμία από αυτές τις επενδύσεις δεν είχε ακυρωθεί ή διακοπεί μέχρι στιγμής, είπε ο σύμβουλος των Ηλυσίων, προσθέτοντας ότι δεν θα γίνουν ανακοινώσεις μετά το γεύμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να αξιοποιήσει τη «θετική ατμόσφαιρα» που δημιουργήθηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή