Ισραήλ: Διαδηλωτές κατέλαβαν στρατιωτική βάση για να στηρίξουν φερόμενους «βασανιστές» Παλαιστινίων

Ισραήλ: Διαδηλωτές της υπερσυντηρητικής δεξιάς εισήλθαν σε στρατιωτική βάση, σε ένδειξη συμπαράστασης για τη σύλληψη στρατιωτών που κατηγορούνται για την κακοποίηση Παλαιστινίων

Ισραήλ: Διαδηλωτές κατέλαβαν στρατιωτική βάση για να στηρίξουν φερόμενους «βασανιστές» Παλαιστινίων
AP
3'

Ισραηλινοί διαδηλωτές της υπερσυντηρητικής δεξιάς εισέβαλαν σε μια βάση του στρατού σε ένδειξη συμπαράστασης στους στρατιώτες που κατηγορούνται ότι κακομεταχειρίστηκαν σοβαρά έναν Παλαιστίνιο κρατούμενο εκεί. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από το συγκρότημα Sde Teiman μετά την είσοδο της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας για να συλλάβει τους έφεδρους, οι οποίοι τώρα υπόκεινται σε επίσημη έρευνα.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε δήλωση καταδικάζοντας έντονα το περιστατικό και κάλεσε για «άμεση κατευνασμό των παθών». Οι διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης σε μια δεύτερη στρατιωτική βάση, όπου οι έφεδροι οδηγήθηκαν για ανάκριση, αλλά μια εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι οι αξιωματικοί κατάφεραν να το καθαρίσουν.

Το Sde Teiman, κοντά στη Μπιρσίμπα στο νότιο Ισραήλ, βρίσκεται εδώ και μήνες στο επίκεντρο των αναφορών για σοβαρά επεισόδια κακομεταχείρισης κατά κρατουμένων από τη Γάζα. Σύμφωνα με αναφορές τοπικών ΜΜΕ, τουλάχιστον εννέα Ισραηλινοί στρατιώτες στη βάση κατηγορούνται για κακοποίηση ενός Παλαιστίνιου κρατούμενου, φερόμενου ως μαχητή της Χαμάς που συνελήφθη στη Γάζα.

Λέγεται ότι νοσηλεύτηκε με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για σοβαρή σεξουαλική κακοποίηση και τραυματισμούς που τον άφησαν ανίκανο να περπατήσει. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ο γενικός εισαγγελέας διέταξε έρευνα «μετά από υποψίες ουσιαστικής κακοποίησης ενός κρατουμένου».

Τη Δευτέρα, δεκάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους υπερσυντηρητικοί βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ισραήλ, διέρρηξαν την πύλη της βάσης καθώς άλλοι προσπαθούσαν να ανέβουν στον φράχτη, φωνάζοντας «δεν θα εγκαταλείψουμε τους φίλους μας, σίγουρα όχι για τους τρομοκράτες». Κάποιοι στρατιώτες στη βάση φέρεται να χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού εναντίον του προσωπικού της στρατιωτικής αστυνομίας που έφτασε για να συλλάβει τους έφεδρους.

Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι είπε ότι το περιστατικό στο Sde Tieman ήταν «εξαιρετικά σοβαρό και παράνομο» «Βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου και ενέργειες αυτού του τύπου θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του κράτους», είπε. «Καταδικάζω έντονα το περιστατικό και εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε την τάξη στη βάση».

Ο υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ είπε ότι η έρευνα για τη συμπεριφορά των στρατιωτών πρέπει να συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι «ακόμη και σε περιόδους θυμού, ο νόμος ισχύει για όλους». Ωστόσο, ορισμένοι Ισραηλινοί πολιτικοί έχουν καταδικάσει τη σύλληψη των εφέδρων. Ο Iταμάρ Μπεν Γκβιρ, ο υπερσυντηρητικός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, χαρακτήρισε τη σύλληψή τους «τίποτε λιγότερο από επαίσχυντη».

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές αρχές έχουν συγκεντρώσει και κρατήσει χιλιάδες Παλαιστίνιους, συχνά χωρίς νομική εκπροσώπηση. Το BBC είχε προηγουμένως μιλήσει με εργαζόμενους σε ένα νοσοκομείο υπαίθρου που ιδρύθηκε στο Sde Teiman, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι κρατούμενοι είχαν δεμένα τα μάτια, ήταν μόνιμα δεμένοι στο κρεβάτι τους και αναγκάζονταν να φορούν πάνες αντί να έχουν πρόσβαση σε τουαλέτα.

Τον περασμένο μήνα, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε ισχυρισμούς που έκανε ένας γιατρός στο Sde Teiman ότι είχαν γίνει ακρωτηριασμοί ποδιών σε δύο κρατούμενους, λόγω τραυματισμών από χειροπέδες. Το BBC δεν έχει επαληθεύσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς. Οι κρατούμενοι είπαν σε δημοσιογράφους και αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών ότι τους ξυλοκόπησαν και τους επιτέθηκαν.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν αρνηθεί τη συστηματική κακομεταχείριση. Πολλοί κάτοικοι της Γάζας που κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό αφήνονται ελεύθεροι χωρίς κατηγορία μετά από ανάκριση. Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε αυτό το μήνα το Ισραήλ να τερματίσει την επ' αόριστον κράτηση Παλαιστινίων της Γάζας και αυτό που αποκάλεσε «αχαλίνωτα βασανιστήρια» στις φυλακές του.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή