Είναι επίσημο: Τέλος το Instagram στην Τουρκία

«Το επιθυμητό επίπεδο συνεργασίας με τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης δεν επιτεύχθηκε», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας

Είναι επίσημο: Τέλος το Instagram στην Τουρκία
3'

Σε συζητήσεις βρίσκεται με τους επικεφαλής του Instagram η κυβέρνηση της Τουρκίας, που απέκλεισε την πρόσβαση στην πλατφόρμα την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Abdulkadir Uraloglu σε ανάρτησή του στο X.

Ο Uraloglu δήλωσε ότι η Τουρκία είχε εκφράσει ορισμένες ευαισθησίες σχετικά με τη συμμόρφωση του Instagram με τους τουρκικούς νόμους σε συνάντηση με εκπροσώπους της πλατφόρμας την περασμένη εβδομάδα.

«Το επιθυμητό επίπεδο συνεργασίας με τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης δεν επιτεύχθηκε παρά τις προηγούμενες συζητήσεις», δήλωσε ο Ερντογάν, σε εκδήλωση στην Άγκυρα που αφορούσε την εκπαίδευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το Reuters.

Τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθένα από εσάς που παρακολουθήσατε το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα που διοργανώθηκε υπό την ηγεσία της Προεδρίας μας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Κόμματος AK και ελπίζω ότι το πρόγραμμα θα είναι επωφελές για τη χώρα και το έθνος μας.

Συγχαίρω ολόψυχα όλους όσους συνέβαλαν στην οργάνωση του προγράμματος. Θα ήθελα να εκφράσω τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μου σε όλους τους συμμετέχοντες που εμπλούτισαν το περιεχόμενο του προγράμματος με τις πολύτιμες ιδέες τους.

Ως επιτελείο που έχει επιτύχει σιωπηλές επαναστάσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες τα τελευταία 22 χρόνια, πιστεύω ότι το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα θα συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην καλύτερη κατανόηση της ιστορίας του κόμματός μας με επιτυχία σε αυτόν τον τομέα. Η διατήρηση και η ανάπτυξη της ιδέας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία της από επιθέσεις είναι η εγγύηση της κοινωνικής ειρήνης. Ας ελπίσουμε ότι το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό με το σχολαστικά προετοιμασμένο περιεχόμενό του.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν επέκρινε την πλατφόρμα για την απόφασή της να μπλοκάρει αναρτήσεις συλλυπητηρίων για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη, στις 31 Ιουλίου.

Ακολούθως, η Αρχή Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών της Τουρκίας (BTK) δημοσίευσε την απόφαση της να αποκλείσει την πρόσβαση των χρηστών στο Instagram, στις 2 Αυγούστου στον ιστότοπό της.

Τι απάντησε η Meta

«Ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού του Instagram στην Τουρκία, εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται καθημερινά τρόπους σύνδεσης με την οικογένεια και τους φίλους τους, ενώ οι επιχειρήσεις δεν είναι πλέον σε θέση να προσεγγίσουν τους πελάτες τους με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε εκπρόσωπος της Meta META.O, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τις υπηρεσίες μας».

Κύμα αντιδράσεων για τον αποκλεισμό

Η Τουρκία κατέχει την πέμπτη θέση στον κόσμο όσον αφορά τη χρήση του Instagram, με περισσότερους από 57 εκατομμύρια χρήστες, ακολουθώντας την Ινδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδονησία, σύμφωνα με την πλατφόρμα δεδομένων Statista.

Χιλιάδες άνθρωποι στο X διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση πρόσβασης, με τουρκικά hashtags που μεταφράζονται ως «accessban, bringinstagramback, ecommercehalted» να βρίσκονται στην κορυφαία λίστα τάσεων μετά την απαγόρευση.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή