Βρετανία: Ένας 67χρονος μαραθωνοδρόμος ο πρώτος λήπτης του εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Ο 67χρονος είναι πρώην ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος με συμμετοχή και στον Μαραθώνιο της Ελλάδας

Βρετανία: Ένας 67χρονος μαραθωνοδρόμος ο πρώτος λήπτης του εμβολίου κατά του καρκίνου του πνεύμονα
2'

Ένας 67χρονος ασθενής με καρκίνο του πνεύμονα, ο Janusz Racz, έγινε ο πρώτος αποδέκτης ενός νέου πειραματικού εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τον οργανισμό του να καταπολεμήσει την ασθένεια.

Έλαβε έξι ενέσεις του εμβολίου, καθεμία από τις οποίες περιέχει γενετικό υλικό από διαφορετικά μέρη του όγκου, με στόχο να «εκπαιδεύσει» πέντε δισεκατομμύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού του συστήματος να επιτεθούν στον καρκίνο. Το νέο εμβόλιο της εκπαιδεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να στοχεύουν τον καρκίνο.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι θα στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα με μεγαλύτερη ακρίβεια από τη χημειοθεραπεία, μειώνοντας τις παράπλευρες βλάβες στα υγιή κύτταρα και ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες.

«Είναι ανώδυνο», σχολίασε ο Janusz Racz μετά την πρώτη του ένεση. «Είναι πολύ καλύτερο από τη χημειοθεραπεία, η οποία ήταν δύσκολη για μένα». Ο 67χρονος είναι πρώην ορειβάτης και μαραθωνοδρόμος με συμμετοχή και στον Μαραθώνιο της Ελλάδας, δήλωσε ότι έχει στόχο να τρέξει τον μαραθώνιο του Λονδίνου μέσα σε τρία χρόνια.

Το νοσοκομείο University College London Hospital (UCLH) έχει ξεκινήσει τη βρετανική φάση μιας παγκόσμιας δοκιμής, με περίπου 130 ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα να συμμετέχουν σε έξι νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ασθένεια

Ο καρκίνος συχνά αποφεύγει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτό το εμβόλιο χαρακτηρίζει τα καρκινικά κύτταρα ως απειλή, προτρέποντας τον οργανισμό να τα καταστρέψει. Πρώιμες δοκιμές με παρόμοια εμβόλια έχουν δείξει ότι υπόσχονται μείωση του μεγέθους του όγκου και του κινδύνου υποτροπής.

Η Δρ Sarah Benafif, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής στο UCLH, έχει μεγάλες ελπίδες για το εμβόλιο. «Έχουμε ήδη κάποια δεδομένα ότι πρόκειται για ένα αρκετά καλά ανεκτό είδος εμβολίου», δήλωσε η ίδια. «Ελπίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου θα μπορέσουμε να δείξουμε ότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική κατά του καρκίνου του πνεύμονα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους άλλους ιστούς».

Ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, η πιο κοινή μορφή καρκίνου του πνεύμονα, συνδέεται συχνά με το κάπνισμα. Πολλοί ασθενείς λαμβάνουν διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο, γεγονός που καθιστά τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική, ενώ μόνο το ένα τέταρτο περίπου, επιβιώνει πέντε χρόνια. Αυτή η δοκιμή περιλαμβάνει μοναδικά ασθενείς με νόσο σε πρώιμο στάδιο που δεν έχουν ακόμη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, καθώς και ασθενείς με προχωρημένο ή υποτροπιάζοντα καρκίνο.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή