Πόση είναι η πραγματική δύναμη της Χεζμπολάχ - Ποιος είναι ο ηγέτης της, Χασάν Νασράλα
Πώς δημιουργήθηκε η Χεζμπολάχ, ποια είναι η θέση της στη Μέση Ανατολή και τι επιδιώκει
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τα αεροσκάφη του έπληξαν χιλιάδες κάννες εκτοξευτών πυραύλων της Χεζμπολάχ στα σύνορα με το νότιο Λίβανο, καθώς η οργάνωση προετοίμαζε μία επικειμενη επίθεση στο Ισραήλ.
Η Χεζμπολάχ είπε ότι εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους και drones εναντίον του Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτατου ηγέτη της Φουάντ Σουκρ και διέψευσε ότι οι IDF ματαίωσαν τα πλάνα της.
Η επίθεση αυτή ήταν μία σημαντική κλιμάκωση μετά από 10 μήνες σχεδόν καθημερινής ανταλλαγής πυρών στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου που εγείρουν φόβους ολοκληρωτικού πολέμου μεταξύ των δυο εχθρών.
Ποια είναι η Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ είναι μία σιίτικη μουσουλμανική οργάνωση που έχει μεγάλη πολιτική επιρροή και ελέγχει την πιο ισχυρή ένοπλη δύναμη στον Λίβανο.
Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από την κυρίαρχη σιίτικη δύναμη της περιοχής, το Ιράν για να αντιταχθεί στο Ισραήλ. Τότε οι δυνάμεις του Ισραήλ είχαν καταλάβει το νότιο Λίβανο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας.
Από το 1992 η Χεζμπολάχ συμμετέχει στις εθνικές εκλογές και έχει γίνει μία μεγάλη πολιτική παρουσία στον Λίβανο και τη Μέση Ανατολή. Η ένοπλη πτέρυγά της έχει πραγματοποιήσει θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και αμερικανικών δυνάμεων στο Λίβανο.
Όταν τα ισραηλινά στρατεύματα αποσύρθηκαν από τον Λίβανο το 2000 η Χεζμπολάχ πήρε τα εύσημα για την απώθησή τους και από τότε έχει μεταφέρει και διατηρεί χιλιάδες μαχητές και τεράστιο πυραυλικό οπλοστάσιο στο νότιο Λίβανο, ενώ συνεχίζει να αντιτίθεται στην ισραηλινή παρουσία σε αμφιλεγόμενες συνοριακές περιοχές.
Έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από Δυτικά κράτη, το Ισραήλ τις αραβικές χώρες του Κόλπου και τον Αραβικό σύνδεσμο. Το 2006 ξέσπασε ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ που προκλήθηκε από μία διασυνοριακή θανατηφόρα επιδρομή της Χεζμπολάχ. Στρατεύματα του Ισραήλ εισέβαλαν στο νότιο Λίβανο για να προσπαθήσουν να εξαλείψουν την απειλή της Χεζμπολάχ, ωστόσο επιβίωσε και από τότε έχει αυξήσει τον αριθμό των μαχητών της, ενώ έχει αποκτήσει καινούργια και καλύτερα όπλα.
Ποιος είναι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα
Ο σεΐχης Χασάν Νασράλα είναι ένας σιίτης κληρικός, ο οποίος ηγείται της Χεζμπολάχ από το 1992. Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της οργάνωσης σε πολιτική και στρατιωτική δύναμη. Έχει στενές σχέσεις με το Ιράν και τον Ανώτατο Ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ εδώ και πολλά χρόνια δεν πραγματοποιεί δημόσιες εμφανίσεις, λόγω φόβου μήπως δολοφονηθεί από το Ισραήλ. Παρόλα αυτά παραμένει σεβαστός από την Χεζμπολάχ και εκφωνεί εβδομαδιαίες ομιλίες που μεταδίδονται τηλεοπτικά.
Πόσο ισχυρές είναι οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ είναι μία από τις πιο βαριά οπλισμένες, μη κρατικές στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο. Χρηματοδοτείται και εξοπλίζεται από το Ιράν.
Ο Χασάν Νασράλα έχει ισχυριστεί ότι έχει 100.000 μαχητές, αλλά ανεξάρτητες εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 20.000 και 50.000, πολλοί από τους οποίους είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και σκληραγωγημένοι στη μάχη, ενώ έχουν πολεμήσει στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.
Η Χεζμπολάχ έχει περίπου 120.000 με 200.000 ρουκέτες και πυραύλους σύμφωνα με την «ομάδα σκέψης» του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου της αποτελείται από μικρές, μη κατευθυνόμενες ρουκέτες πυροβολικού επιφάνειας σε επιφάνεια, ενώ εκτιμάαι ότι διαθέτει ακόμη και αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους, καθώς και κατευθυνόμενους πυραύλους ικανούν να χτυπήσουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ. Γενικά το οπλοστάσιό της θεωρείται πολύ πιο εξελιγμένο από αυτό που διαθέτει η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Μπορεί η Χεζμπολάχ να κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ;
Οι προηγούμενες σποραδικές μάχες κλιμακώθηκαν στις 8 Οκτωβρίου, μία μέρα μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, όταν η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε πυρά σε βάρος ισραηλινών θέσεων, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους. Έκτοτε έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 8.000 ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ και σε θέσεις του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, αντι-αρματικούς πυραύλους σε τεθωρακισμένα οχήματα και έχει επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους με εκρηκτικά drones.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έχουν αντιδράσει με αεροπορικές επιδρομές και πυρά αρμάτων μάχης και πυροβολικού εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι μέσα στους τελευταίους 10 μήνες έχουν σκοτωθεί πάνω από 560 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ, ενώ τουλάχιστον 133 ήταν άμαχοι.
Στο Ισραήλ, οι Αρχές λένε ότι τουλάχιστον 26 άμαχοι και 23 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, ενώ σχεδόν 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Παρά τις μάχες, σύμφωνα με εκτιμήσεις στο BBC, μέχρι τώρα και οι δύο πλευρές είχαν στόχο να περιορίσουν τις εχθροπραξίες χωρίς να περάσουν τη γραμμή πηγαίνοντας σε ολοκληρωτικό πόλεμο, όμως πλέον οι φόβοι αυξάνονται ότι η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέχου.
Αυτό συνέβη μετά την επίθεση με ρουκέτα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη στα υψίπεδα του Γκολάν στις 27 Ιουλίου που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 12 παιδιών. Τότε το Ισραήλ κατηγόρησε την Χεζμπολάχ για το χτύπημα, ωστόσο η οργάνωση αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στο συμβάν.
Στις 30 Ιουλίου οι IDF ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή Φουαντ Σουκρ σε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάτια της Βηρυτού. Την επόμενη ημέρα ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη, με το Ισραήλ ούτε να επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει την εμπλοκή του.
Από τότε η περιοχή βρίσκεται εν αναμονή απάντησης από τη Χεζμπολάχ και το Ιράν, καθώς και οι δύο ορκίστηκαν αντίποινα κατά του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους ελπίζουν να αποκλιμακώσουν την ένταση προσπαθώντας να μεσολαβήσουν για μία κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων στη Γάζα και ασκούν πίεση και προς το Ισραήλ αλλά και προς τη Χαμάς. Η Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις εχθροπραξίες μόνο όταν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.
Αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις η Χαμάς
Πάντως, προς το παρόν οι προσπάθειες των ΗΠΑ δεν φαίνονται να βρίσκουν έδαφος, καθώς το βράδυ της Κυριακής η αντιπροσωπεία της Χαμάς αποχώρησε από το Κάιρο, όπου διεξάγονταν συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα, με διαμεσολαβητές εκτός από τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο και το Κατάρ.
Συγκεκριμένα, οι απεσταλμένοι της Χαμάς «συνάντησαν τους Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα των τελευταίων διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Ρισκ. Η θέση του κινήματός του παραμένει αμετάβλητη: η Χαμάς θέλει, όπως επανέλαβε ο Ρισκ, «πλήρη κατάπαυση του πυρός, πλήρη αποχώρηση (των ισραηλινών στρατευμάτων), την επιστροφή των εκτοπισμένων, την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, την ανοικοδόμηση και μια συμφωνία ανταλλαγής» μεταξύ Παλαιστινίων κρατουμένων και ομήρων στη Γάζα.
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, δήλωσε ότι η οργάνωση εμμένει στην πρόταση της 2ας Ιουλίου για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, απορρίπτει τους νέους ισραηλινούς όρους και αναφέρει ότι οι συνομιλίες για επικείμενη συμφωνία είναι ψευδείς. «Δεν θα δεχθούμε συζητήσεις για αναιρέσεις από αυτά που συμφωνήσαμε στις 2 Ιουλίου ή για νέους όρους», δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της οργάνωσης Al-Aqsa.