Συναγερμός στο ΝΑΤΟ: «Η Πολωνία έχει καθήκον να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία»
Mετά τις νέες ρωσικές επιδρομές στην Ουκρανία έχει σημάνει στα πολωνοουκρανικά σύνορα, με το ΝΑΤΟ να ενεργοποιείται για κάθε ενδεχόμενο.
Συναγερμός έχει σημάνει στα πολωνοουκρανικά σύνορα εν μέσω των νέων ρωσικών επιδρομών στην Ουκρανία, με το ΝΑΤΟ να ενεργοποιείται για κάθε ενδεχόμενο. Πολωνικά και συμμαχικά στρατιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, για τρίτη φορά σε οκτώ ημέρες, για να εγγυηθούν την ασφάλεια του εναέριου χώρου της χώρας, ανακοίνωσε η διοίκηση επιχειρήσεων των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων.
Εκτυλίχθηκε «άλλη μια πολυάσχολη νύχτα για όλο το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στην Πολωνία», εξαιτίας της «παρατηρηθείσας δραστηριότητας της αεροπορίας μακρού βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας», η οποία εξαπολύει πλήγματα εναντίον στόχων στην Ουκρανία, τονίζεται στο X.
«Όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας του πολωνικού εναέριου χώρου έχουν ξεκινήσει και η Επιχειρησιακή Διοίκηση της παρακολουθεί την κατάσταση σε συνεχή βάση» επισημαίνεται.
Η Βαρσοβία πρέπει να καταρρίψει ρωσικούς πυραύλους πάνω από την Ουκρανία προτού εισέλθουν στον εναέριο χώρο της, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έχει ήδη αποκλείσει μια τέτοια κίνηση.
Η προστασία του εθνικού εναέριου χώρου είναι υψίστης σημασίας, παρά την αντίθεση του ΝΑΤΟ, είπε ο Σικόρσκι στους Financial Times τη Δευτέρα, επισημαίνοντας την ανάγκη να καταρρίψουν αντικείμενα που πετούν προς την Πολωνία και δεν έχουν φτάσει ακόμη στον πολωνικό ουρανό.
«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν υπερτερεί της ευθύνης κάθε χώρας για την προστασία του δικού της εναέριου χώρου – είναι δικό μας συνταγματικό καθήκον», πρόσθεσε ο υπουργός. Είπε ότι θα ήταν νόμιμη αυτοάμυνα, επειδή μόλις εισέλθουν στον εθνικό εναέριο χώρο, ο κίνδυνος να τραυματίσουν κάποιον τα συντρίμμια είναι σημαντικός.
Τον Ιούλιο, η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία με το Κίεβο που της άνοιξε την πόρτα να καταρρίψει πυραύλους πάνω από την Ουκρανία. Ωστόσο, η πολωνική κυβέρνηση είπε ότι η Βαρσοβία δεν θα δεσμευτεί να υπερασπιστεί τον ουκρανικό ουρανό χωρίς να συμβουλευτεί άλλα κράτη του ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μπλόκαρε οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία για τέτοια δραστηριότητα και απέκλεισε την άμεση εμπλοκή της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
«Η πολιτική του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη – δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Νορβηγός στον ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό Edini Novyny, προσθέτοντας ότι η συμμαχία «δεν θα εμπλακεί άμεσα» στην καταστροφή ρωσικών αεροσκαφών.
Το ΝΑΤΟ έχει μέχρι στιγμής απορρίψει εκκλήσεις για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, επικαλούμενο τον κίνδυνο άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, η Πολωνία πιστεύει ότι η διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών της μπορεί να απαιτήσει να καταρρίψει υφιστάμενα όρια κατά τη συμμετοχή της στην ουκρανική σύγκρουση.
Ένα άγνωστο αντικείμενο, πιθανότατα στρατιωτικό drone, εισήλθε στον εναέριο χώρο της Πολωνίας από την Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. Οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν το κατέρριψαν επειδή δεν μπορούσαν να το αναγνωρίσουν.
Ενώ ο εκπρόσωπος της Επιχειρησιακής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων εξήγησε ότι ο στρατός πρέπει να επαληθεύσει ένα αντικείμενο πριν το καταρρίψει για να αποφύγει τυχαίο χτύπημα πολιτικών αντικειμένων, η απάντηση του πολωνικού στρατού έχει επικριθεί ευρέως για πιθανή έκθεση της χώρας σε ξένη αεροπορική επίθεση.
Σχεδόν το 60% των Πολωνών πιστεύει ότι τα αντικείμενα που πετάνε στον πολωνικό ουρανό από την Ουκρανία πρέπει να καταρρίπτονται, ακόμα κι αν δεν είναι απολύτως σαφές εάν είναι στρατιωτικά ή πολιτικά, ενώ περίπου το 22% διαφωνεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη από την SW Research για το Rzeczpospolitisagree.