Η Σουηδία μετανιώνει για τα «ανοιχτά σύνορα»: Έως 30.000 ευρώ για εθελούσια επιστροφή

Φέτος για πρώτη φορά περισσότεροι μετανάστες έφυγαν από την Σουηδία από όσους μπήκαν στην χώρα.

Η Σουηδία μετανιώνει για τα «ανοιχτά σύνορα»: Έως 30.000 ευρώ για εθελούσια επιστροφή
Φώτο Αρχείου: AP
2'

Η κυβέρνηση της Σουηδίας πρότεινε να αυξήθει μέχρι και τις 350.000 κορώνες, δηλαδή άνω των 30.000 ευρώ, το ποσό που θα καταβάλει από το 2026 σε κάθε μετανάστη που θα δέχεται να επιστρέψει στη χώρα του.

«Κάνουμε νέα βήματα όσον αφορά τον επαναπροσδιορισμό της μεταναστευτικής πολιτικής μας» ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης Γιόχαν Φόρσελ, η κυβέρνηση του οποίου στηρίζεται από το αντι-μεταναστευτικό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας (SD).

Το μεταναστευτικό ήταν το μείζον ζήτημα στις τελευταίες εκλογές στην Σουηδία, κυρίως λόγω του κύματος εγκληματικότητας που πλήττει την χώρα, με δράστες πολλές φορές ακόμη και ανήλικα μέλη συμμοριών.

Σήμερα, ένας ενήλικος μπορεί να λάβει επιδότηση επαναπατρισμού ύψους 10.000 κορωνών, οι ανήλικοι 5.000 και το μέγιστο που δίνεται σε ολόκληρες οικογένειες είναι 40.000 κορώνες. Η επιδότηση αυτή ισχύει από το 1984 αλλά αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό. Επιπλέον, το ποσό είναι μικρό και ελάχιστοι άνθρωποι έχουν κάνει χρήση του μέτρου, εξήγησε ο Λούντβιχ Άσπλινγκ, βουλευτής των SD, στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της μεταναστευτικής πολιτικής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν γίνει γνωστό και αυξηθεί το ποσό, περισσότεροι μετανάστες θα επιδιώξουν να το λάβουν για να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Μία διερευνητική έκθεση που είχε ζητήσει η κυβέρνηση και δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο συνιστούσε να μην αυξηθεί σημαντικά το επίδομα επαναπατρισμού, θεωρώντας ότι δεν θα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε σχέση με το κόστος.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι ο αριθμός των προσώπων που φεύγουν από τη Σουηδία θα ξεπεράσει τον αριθμό των μεταναστών που μπαίνουν στην χώρα το 2024, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή