Μαγιόρκα: Μία αρχαιολογική ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει την ιστορία

Η ασβεστολιθική γέφυρα έχει μήκος σχεδόν 7,7 μέτρα και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας καταδυτικής αποστολής το 2000

Μαγιόρκα: Μία αρχαιολογική ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει την ιστορία
Αρχείου ΑP
2'

Μια αρχαία γέφυρα που ανακαλύφθηκε σε μια σπηλιά στο ισπανικό νησί της Μαγιόρκα αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στο νησί περίπου δύο χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από πίστευαν μέχρι σήμερα.

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, διαπίστωσε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα μέσα στο σπήλαιο Genovesa χρονολογείται πριν από 6.000 χρόνια.

Ο εντοπισμός του πότε οι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά στις Βαλεαρίδες Νήσους ήταν μέχρι στιγμής μια πρόκληση για τους αρχαιολόγους λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Η Μαγιόρκα, η έκτη μεγαλύτερη στη Μεσόγειο, πιστεύεται ότι είναι από τα τελευταία νησιά που κατοικήθηκαν.

Η Κύπρος και η Κρήτη, συγκριτικά, είδαν ανθρώπινους οικισμούς τουλάχιστον 9.000 χρόνια πριν.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται επίσης πριν από 9.000 χρόνια, αλλά οι ασυνέπειες και η κακή διατήρηση αντικειμένων όπως οστά και κεραμικά οδήγησαν σε αμφιβολίες.

Πιο πρόσφατες μελέτες, χρησιμοποιώντας κάρβουνο, τέφρα και οστά που βρέθηκαν στο νησί, βοήθησαν στη δημιουργία ενός χρονοδιαγράμματος ανθρώπινης εγκατάστασης, που εκτιμάται ότι ξεκίνησε πριν από περίπου 4.400 χρόνια.

Το σπήλαιο κοντά στην ακτή της Μαγιόρκα έχει περάσματα που τώρα είναι βυθισμένα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με λευκές λωρίδες να σχηματίζονται όταν η στάθμη της θάλασσας είναι υψηλή. Αυτοί οι σχηματισμοί, μαζί με μια ελαφρώς χρωματισμένη ζώνη ορυκτών κοιτασμάτων ("σπηλαιοθέματα") στη γέφυρα, μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση των ιστορικών αλλαγών και της ημερομηνίας κατασκευής της.

Αναλύοντας τα στοιχεία, η ομάδα ανακάλυψε ότι η γέφυρα κατασκευάστηκε πριν από σχεδόν 6.000 χρόνια. Η ασβεστολιθική γέφυρα έχει μήκος σχεδόν 7,7 μέτρα και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας καταδυτικής αποστολής το 2000.

Πιστεύεται επίσης ότι η περιοχή θα μπορούσε να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν περισσότερα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Γη, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής.

Οι μελέτες θα συνεχιστούν στα συστήματα των σπηλαίων για τον εντοπισμό της προβιομηχανικής στάθμης της θάλασσας και την εξέταση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη

https://www.instagram.com/reel/C_czW7KPH8j/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή