Αρνείται η Ρωσία τα αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας στα σύνορα με την Νορβηγία

Οι αρχές της Νορβηγίας είχαν προειδοποιήσει για την ύπαρξη χαμηλών επιπέδων ραδιενεργού υλικού στα σύνορα με τη Ρωσία

Αρνείται η Ρωσία τα αυξημένα ποσοστά ραδιενέργειας στα σύνορα με την Νορβηγία
1'

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές υπηρεσίες δεν έχουν εκδώσει καμία προειδοποίηση για υψηλότερα επίπεδα ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, αφού η Νορβηγία δήλωσε ότι εντόπισε αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου (Cs-137) κοντά στα σύνορα της Αρκτικής με τη Ρωσία.

Η Νορβηγική Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (DSA) ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι είχε μετρήσει «πολύ χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού καισίου στο Svanhovd και στο Viksjoefjell κοντά στα σύνορα της Αρκτικής με τη Ρωσία.

Η αρχή εντόπισε αυξημένα επίπεδα ραδιενεργού καισίου (Cs-137) στο Svanhovd κατά την περίοδο από 9 έως 16 Σεπτεμβρίου και στο Viksjoefjell από 5 έως 12 Σεπτεμβρίου, αλλά τα επίπεδα δεν αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε: «Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι: «Δεν υπήρξαν προειδοποιήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας σχετικά με αυξημένο επίπεδο ορισμένων ισοτόπων στην ατμόσφαιρα, ούτε υπήρξαν προειδοποιήσεις για απειλές στην ανθρώπινη υγεία, οπότε δεν έχω τίποτα να πω εδώ».

Το πραγματικό ερώτημα βέβαια είναι εάν τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας - εφόσον υπάρχουν - συνδέονται με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα ή την καταστροφή τους στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή