To παγκόσμιο δίκτυο που βοήθησε τη Μοσάντ - Ο Νορβηγός «γκουρού τεχνολογίας» και η 49χρονη Ιταλίδα

Ένας Νορβηγός «γκουρού της τεχνολογίας» που κατά λάθος βοήθησε το Ισραήλ να αποκτήσει του βομβητές εξαφανίστηκε μυστηριωδώς την ημέρα των εκρήξεων. Μία σειρά από μεσάζοντες συνεργάστηκαν, πιθανότατα εν αγνοία τους για να υλοποιηθούν οι φονικές επιθέσεις στον Λίβανο. Οι αρχές προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος 

To παγκόσμιο δίκτυο που βοήθησε τη Μοσάντ - Ο Νορβηγός «γκουρού τεχνολογίας» και η 49χρονη Ιταλίδα
AP
6'

Ένας Νορβηγός «γκουρού τεχνολογίας» που κατά λάθος βοήθησε το Ισραήλ να προμηθευτει τις συσκευές που χρησιμοποίησε για να βομβαρδίσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ εξαφανίστηκε την ημέρα των εκρήξεων και έκτοτε δεν υπάρχουν νέα του όπως αποκαλύπτει η MailOnline.

Ο ινδικής καταγωγής επιχειρηματίας Rinson Jose, 39 ετών, καταχωρήθηκε ως ιδιοκτήτης σε μία βουλγαρική εταιρεία-κέλυφος που φέρεται να κατέβαλε στη μεσάζοντα Cristiana Arcidiacono-Barsony 1,5 εκατομμύρια ευρώ ως μέρος μιας περίπλοκης ενορχηστρωμένης συμφωνίας της Μοσάντ για την απόκτηση των βομβητών. Ο Jose, ο οποίος μετακόμισε στο Όσλο το 2015 μετά από δύο χρόνια εργασίας σε μια συμβουλευτική εταιρεία στο Λονδίνο, φαίνεται ότι έφυγε για ένα προσχεδιασμένο επαγγελματικό ταξίδι την Τρίτη (17/9)

jose.jpg

Όμως, τα αφεντικά του κύριου εργοδότη του, ο νορβηγικός όμιλος μέσων ενημέρωσης NHST, δεν μπόρεσαν να τον προσεγγίσουν από τότε - και φέρεται να επικοινώνησαν με την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Νορβηγίας αργά το βράδυ της Τετάρτης αφού έλαβαν γνώση -με καθυστέρηση- για τις διασυνδέσεις του με τις επιθέσεις στον Λίβανο. Η αστυνομική περιφέρεια του Όσλο ανακοίνωσε ότι «ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες για τις πληροφορίες που ήρθαν στο φως». Ο εκπρόσωπος Unni Grøndal πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε τις πληροφορίες, αλλά δεν έχουμε κανένα σχόλιο για το θέμα προς το παρόν»

Μια φίλη του είπε ότι σοκαρίστηκε όταν διαπίστωσε οτι το όνομά του συνδέεται με την ιστορία - και τον περιέγραψε ως έναν άνθρωπο με «μεγάλη καρδιά». «Τον συμπαθούσαν όλοι μου οι γνωστοί», είπε στο νορβηγικό ειδησεογραφικό σάιτ VG. Μάζευε τα μαλλιά του για πολλά χρόνια για να μπορέσει να τα δωρίσει σε καρκινοπαθείς. Αυτός είναι ο άνθρωπος που ήξερα εγώ».

n.jpg

Οι εκρήξεις τηλεειδοποίησης το απόγευμα της Τρίτης προκάλεσαν χάος σε όλο τον Λίβανο. Το δεύτερο κύμα εκρήξεων σε συσκευές walkie-talkie την Τετάρτη προκάλεσε επιπλέον 20 θανάτους

Τα παράθυρα ήταν κλειστά στο διαμέρισμά του στο Mortensrud, ένα πολυτελές προάστιο στα περίχωρα του Όσλο. Το γρασίδι ήταν κατάφυτο και οι γείτονες ισχυρίστηκαν ότι δεν τον είχαν δει εδώ και αρκετούς μήνες.. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο «Νορβηγός» γνώριζε με οποιονδήποτε τρόπο την παράνομη συνωμοσία με τους παγιδευμένους βομβητές ή ότι γνώριζε ότι ο τελικός πελάτης, η Cristiana Bársony-Arcidiacono που αρνήθηκε ότι εμπλέκεται στο σχέδιο, συνεργαζόταν με τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ.

Η μυστηριώδης «Ιταλίδα»

Η μορφωμένη στη Βρετανία επιχειρηματίας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για την κατασκευή των τηλεειδοποιητών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση κατά της Χεζμπολάχ. «Δεν κάνω τους τηλεειδοποιητές. Είμαι απλώς ο ενδιάμεσος κρίκος. Νομίζω ότι το καταλάβατε λάθος», είπε στο NBC News η κ. Barsony-Arcidiacono η οποία σπούδασε φυσική στο UCL μεταξύ 2002 και 2006

Η εταιρεία της Ταϊβάν που είχε «δανείσει» στις συσκευές το λογότυπό της, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία BAC Consultancy με έδρα τη Βουδαπέστη κατασκεύασε τις συσκευές στο πλαίσιο μιας τριετούς συμφωνίας αδειοδότησης επωνυμίας. Αλλά η απόφοιτος του University College London (UCL) Cristiana Barsony-Arcidiacono, η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consultancy, είπε ότι ήταν απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα εφοδιασμού και δεν κατασκεύασε τους τηλεειδοποιητές.

cristiana.jpg

Η σελίδα της στο LinkedIn αναφέρει ότι έχει εργαστεί στο παρελθόν σε μια σειρά από εταιρείες, όπως η UNESCO-IHP, ο Οργανισμός Ατομικής Παρακολούθησης του ΟΗΕ (IAEA), η NSPCC και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το φυλλάδιο BAC Consulting στη σελίδα της στο LinkedIn αναφέρει ότι η κα Barsony-Arcidiacono σπούδασε στο London School of Economics (LSE) και στο University College London (UCL).

Σύμφωνα με άλλες σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κα Barsony-Arcidiacono είναι Ιταλίδα αλλά ζει στη Βουδαπέστη.

bac.jpg

To διαφημιστικό φυλλάδιο της ουγγρικής εταιρείας

Η εταιρεία κέλυφος, Norta Global LTD, ήταν εγγεγραμμένη σε μια πολυκατοικία στη Βουδαπέστη που φιλοξενεί σχεδόν 200 άλλες εταιρείες. Το κείμενο στον πλέον διαγραμμένο ιστότοπό της έγραφε: «Αναζητάτε μια ευέλικτη εταιρεία που θα σας βοηθήσει να πετύχετε ή να βρείτε αυτήν την τεχνολογική λύση που είναι κατάλληλη για εσάς; Μην ψάχνετε άλλο».

Το προφίλ του 39χρονου Jose στο Founders Nation, έναν ιστότοπο που συνδέει επιχειρηματίες με ισραηλινές νεοφυείς επιχειρήσεις, τον περιέγραψε ως «επιχειρηματία με γνώμονα την ανάπτυξη επιχειρήσεων που αναζητά έναν συνιδρυτή ή ομοϊδεάτες για να ξεκινήσει μια επιχείρηση». Πρόσθεσε: «Ας κάνουμε μια γρήγορη συνομιλία/τηλεφώνημα και ας δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ή να ανταλλάξουμε ιδέες και γνώσεις. Προϋπηρεσία σε startups και πολυεθνικές εταιρείες παγκόσμιας κλάσης»

Άφαντος ο «Νορβηγός» μετά τις εκρήξεις

Ένας από τους συνεργάτες του ιστότοπου είναι ο Σύνδεσμος Mamram, ο οποίος ιδρύθηκε από πρώην διοικητές μιας επίλεκτης μονάδας κυβερνοχώρου εντός των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων για να βοηθήσει στην εύρεση της επόμενης γενιάς ισραηλινών ταλέντων τεχνολογίας.

Για δύο χρόνια μεταξύ 2013 και 2015, ο Jose εργάστηκε στην εταιρεία μάρκετινγκ Levetron Ltd με έδρα το Λονδίνο ως διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης. Σήμερα ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι θυμόταν αόριστα το όνομα και πίστευε ότι βρισκόταν τώρα στη Νορβηγία, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει περαιτέρω.

Το 2016 ο Jose ίδρυσε τη NortaLink, μια εταιρεία που περιγράφεται ως «μια καινοτόμος εταιρεία παροχής συμβουλών, εξωτερικής ανάθεσης, προσλήψεων και τεχνολογικών υπηρεσιών». Πολλές προσπάθειες επικοινωνίας με τον ίδιο μέσω τηλεφώνου και email έμειναν αναπάντητες, καταλήγει η Mail

Οι συσκευές χειρός σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισαν 3.000 αφού εξερράγησαν ταυτόχρονα σε Λίβανο και Συρία το απόγευμα της Τρίτης σε μια συντονισμένη επιχείρηση που αποδίδεται ευρέως στη Μοσάντ.

Πηγή ασφαλείας του Λιβάνου ισχυρίστηκε ότι η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας Μοσάντ τοποθέτησε εκρηκτικά σε χιλιάδες συσκευές μήνες πριν εκραγούν και ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο Axios ότι ο ισραηλινός στρατός κινήθηκε για να πυροδοτήσει τους μηχανισμούς επειδή φοβόταν ότι είχε αποκαλυφθεί το σχέδιο δολιοφθοράς. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα έχει δεσμευτεί να αντεπιτεθεί εναντίον του Ισραήλ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή