Μεξικό: Ο Αμερικανός πρέσβης απορρίπτει τις κατηγορίες για εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο των καρτέλ

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Μεξικού ισχυρίσθηκε ότι η σύλληψη ναρκεμπόρου από τις ΗΠΑ οδήγησε στο ξέσπασμα του «εμφυλίου» στο καρτέλ της Σιναλόα

Μεξικό: Ο Αμερικανός πρέσβης απορρίπτει τις κατηγορίες για εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο των καρτέλ
Eduardo Verdugo/AP
3'

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Μεξικό απέρριψε δηλώσεις του απερχόμενου μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, για τον οποίο η Ουάσιγκτον είναι εν μέρει υπεύθυνη για το ξέσπασμα της βίας που ακολούθησε τη σύλληψη στα τέλη Ιουλίου ισχυρού μεξικανού βαρόνου των ναρκωτικών.

«Όταν λέγεται πως οι ΗΠΑ, εμείς ευθυνόμαστε γι’ αυτό που γίνεται στη (μεξικανική πολιτεία) Σιναλόα, ή άλλα μέρη, ε λοιπόν, δεν συμφωνώ με αυτό», είπε προχθές Παρασκευή στη Σιουδάδ Χουάρες ο Κεν Σαλασάρ, μετέδωσαν μεξικανικά ΜΜΕ.

Την Πέμπτη, ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους εκτίμησε πως η Ουάσιγκτον είναι συνυπεύθυνη για το κύμα βίας που πυροδότησε η αντάξια κινηματογραφικής ταινίας σύλληψη, τον Ιούλιο, του συνιδρυτή του διαβόητου καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα, του Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα, 76 χρονών. Ο τελευταίος διατείνεται πως απήχθη και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ παρά τη θέλησή του.

Η ευθύνη της Ουάσιγκτον απορρέει από το γεγονός ότι οι διωκτικές αρχές «διεξήγαγαν επιχείρηση» κατά την οποία συνελήφθησαν ο κ. Σαμπάδα και ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες. Αυτός ο τελευταίος συγκαταλέγεται στους «τσαπίτος», τους γιους του άλλου συνιδρυτή του καρτέλ Σιναλόα, του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν, που σήμερα εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε αμερικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Για τον απερχόμενο μεξικανό πρόεδρο, αυτή η σύλληψη ήταν ο πυροκροτητής «που προκάλεσε τη σύγκρουση» που εξελίσσεται στην ομώνυμη πολιτεία Σιναλόα. Ωστόσο η Ουάσιγκτον αρνείται πως είχε προσχεδιάσει τη σύλληψη.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 51 έχουν εξαφανιστεί στην πολιτεία αυτή εν μέσω ξεκαθαρισμάτων λογαριασμών φραξιών του καρτέλ από την 9η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα ως προχθές Παρασκευή, και το κύμα βίας δεν υπάρχει καμιά ένδειξη πως οδεύει σε αποκλιμάκωση.

Ο κ. Σαλασάρ, στενός συνεργάτης του προέδρου Τζο Μπάιντεν για δεκαετίες, από την πλευρά του τόνισε ότι η Ουάσιγκτον συνεργάζεται στενά με τις μεξικανικές αρχές στον αγώνα εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος. Επέμεινε πως βρίσκει «ακατανόητο» να λέγεται πως η Ουάσιγκτον «μπορεί να ευθύνεται για τις σφαγές που βλέπουμε σε διάφορες περιοχές (του Μεξικού) — δεν φταίνε οι ΗΠΑ» για τη δράση των κακοποιών, τόνισε ο διπλωμάτης.

Ο διαβόητος βαρόνος των ναρκωτικών «Μάγιο» συνελήφθη, υπό συνθήκες που περιβάλλει μυστήριο, κοντά στην αμερικανική πόλη Ελ Πάσο της πολιτείας Τέξας την 25η Ιουλίου, μετά την προσγείωση ιδιωτικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε επίσης ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες.

Ο κ. Σαμπάδα είπε πως παγιδεύτηκε από τον γιο του άλλοτε συνεταίρου του, έπεσε σε ενέδρα, απήχθη και επιβιβάστηκε διά της βίας στο αεροσκάφος. Από την πλευρά του, ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, που επίσης συνελήφθη, διέψευσε ότι έκλεισε συμφωνία με την αμερικανική δικαιοσύνη για της παραδώσει τον «Μάγιο».

Το σενάριο αυτό, αντάξιο θρίλερ, οδήγησε τη μεξικανική κυβέρνηση να ζητήσει επίσημα εξηγήσεις από την αμερικανική. Στις αρχές Αυγούστου, ο μεξικανός πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ δήλωνε πως οι ΗΠΑ διεξήγαγαν «συζητήσεις» με τον γιο του «Τσάπο» πριν από τη σύλληψη.

Ο κ. Σαμπάδα δήλωσε «αθώος» προχθές στη Νέα Υόρκη όταν του απαγγέλθηκαν 17 κατηγορίες, ανάμεσά τους αυτή της σύστασης και συμμορίας με σκοπό τη διεθνή διακίνηση κοκαΐνης και φαιντανύλης και των ανθρωποκτονιών κατά συρροή.

Αντιμετωπίζει αν καταδικαστεί ισόβια κάθειρξη, όπως ακριβώς και ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν.

Ο κ. Σαλασάρ διαβεβαίωσε πως η εκλεγμένη πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ τον διαβεβαίωσε πως αφού αναλάβει αυτή την εξουσία, την 1η Οκτωβρίου, η συνεργασία των δυο γειτόνων θα συνεχίσει να είναι «σθεναρή και σε βάθος» για την αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας.

Χθες Σάββατο οι μεξικανικές αρχές ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενισχύσεων, 600 στρατιωτικών, στη Σιναλόα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή