Πώς το Ιράν «προειδοποίησε» τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις του: Ο ρόλος της Ελβετίας

Μπορεί ΗΠΑ και Ιράν να μην έχουν επισήμως σχέσεις όμως  οι πρεσβείες των δύο χωρών χρησιμοποιούν την παράδοση της Ελβετικής ουδετερότητας

Πώς το Ιράν «προειδοποίησε» τις ΗΠΑ για τις επιθέσεις του: Ο ρόλος της Ελβετίας
Google Maps
2'

Όταν χθες το απόγευμα οι ΗΠΑ σήμαναν συναγερμό για επικείμενη επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν, δεν ήταν λίγοι αυτοί που αναρωτήθηκαν εάν ήταν οι μυστικές υπηρεσίες της αμερικανικής χώρας που είχαν εξασφαλίσει αυτές τις πληροφορίες.

Η αλήθεια όμως είναι λιγότερο… κινηματογραφική, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό ήδη από τον Απρίλιο – όταν τότε το Ιράν είχε ξανά χτυπήσει το Ισραήλ – οι ιρανικές αρχές είναι αυτές που δηλώνουν τις «προθέσεις» τους στις ΗΠΑ… μέσω Ελβετίας.

Τότε ένας αξιωματούχος της διακυβέρνησης Μπάιντεν, είχε παραδεχθεί ότι οι ΗΠΑ είχαν επαφή με το Ιράν μέσω ελβετών «μεσαζόντων». Ο αξιωματούχος είχε αρνηθεί τότε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την επαφή, λέγοντας μόνο ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν είχαν "μια σειρά από άμεσες επικοινωνίες μέσω του ελβετικού καναλιού".

Επί της ουσίας δηλαδή οι Ιρανικές αρχές μεταφέρουν τις πληροφορίες που θέλουν στην πρεσβεία της Ελβετίας στην Τεχεράνη, η οποία με την σειρά της τις μεταφέρει στην πρεσβεία της Ελβετίας στην Ουάσιγκτον, η οποία τις μεταφέρει στις αρχές των ΗΠΑ.

Αυτό φαίνεται ότι συνέβη και χθες. Όπως μάλιστα αναφέρει ο αναλυτής ζητημάτων ασφαλείας και διαχειριστής της εξειδικευμένης ιστοσελίδας geopolitics news Αλέξανδρος Νίκλαν, η Ελβετία, λόγω της ουδετερότητά της, εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Ιράν από τότε που η Ουάσιγκτον διέκοψε τις σχέσεις με την Τεχεράνη μετά την κρίση ομήρων του 1980, ένα χρόνο μετά την ιρανική επανάσταση και την ανάληψη εξουσίας από τους Αγιατολάχ.

Σημειώνει δε ότι είναι μέσω αυτού του ουδέτερου ρόλου που η Ελβετία επέτρεπε επί δεκαετίες στα δύο κράτη να διατηρήσουν ένα ελάχιστο διπλωματικών και προξενικών σχέσεων ως ένα είδος "κόκκινου τηλέφωνου". Με το υπουργείο εξωτερικών της χώρας να λειτουργεί ως... διαμεσολαβητής.

Και συνεχίζει: Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα των επιθέσεων είχαν ήδη δοθεί οδηγίες από πριν στην πρεσβεία να διακόψει κάποιες εργασίες προσωρινά, σχετικά με τα παραπάνω, καθώς και να ειδοποιήσει τους πολίτες των δύο κρατών για αυξημένη επαγρύπνηση. Αυτό σύμφωνα με τις πληροφορίες δόθηκε μόλις 12 ώρες πριν γίνουν οι επιθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή