Φόβοι της Χεζμπολάχ για Ιρανούς κατασκόπους καθυστερούν τη διαδοχή Νασράλα - Ρωγμές στην εμπιστοσύνη

Δεν εμπιστεύεται κανείς κανέναν και όλοι βρίσκονται υπό έλεγχο σε Λίβανο και Ιράν για να βρεθεί πόσο «βαθιά» έχουν εισχωρήσει κατάσκοποι στις τάξεις πανίσχυρων ομάδων

Φόβοι της Χεζμπολάχ για Ιρανούς κατασκόπους καθυστερούν τη διαδοχή Νασράλα - Ρωγμές στην εμπιστοσύνη
Getty Images
2'

Το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του επικεφαλής της, δίνουν οι Times of Israel, σε ένα εκτενές ρεπορτάζ, επικαλούμενοι ιρανικές και λιβανέζικες πηγές.

Όπως αναφέρουν, όλοι είναι υπό έλεγχο, από τη Χεζμπολάχ μέχρι τους Φρουρούς της Επανάστασης, καθώς η δολοφονία του Νασράλα ώθησε τις ιρανικές αρχές να διερευνήσουν διεξοδικά πιθανές διεισδύσεις στο εσωτερικό του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων και ανώτερων αξιωματούχων ασφαλείας.

Επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή έχουν συγγενείς που ζουν εκτός Ιράν, λέει ένας αξιωματούχος, καθώς όπως υποστηρίζει η Τεχεράνη άρχισε να υποψιάζεται και ορισμένα μέλη των Φρουρών που ταξίδευαν στον Λίβανο.

Ανησυχίες εκφράστηκαν όταν ένα από αυτά τα άτομα άρχισε να ρωτά για το πού βρίσκεται ο Νασράλα, ιδιαίτερα ρωτώντας για το πόσο καιρό θα παραμείνει σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, προσθέτει ο αξιωματούχος.

Το άτομο, όπως αποκαλύπουν, οι πηγές, συνελήφθη μαζί με αρκετούς άλλους, αφού σήμανε συναγερμός στους κύκλους πληροφοριών του Ιράν. Η οικογένεια του υπόπτου είχε μετεγκατασταθεί εκτός Ιράν.

Επισημαίνουν, πως η δολοφονία Νασράλα έχει σκορπίσει δυσπιστία μεταξύ της Τεχεράνης και της Χεζμπολάχ, αλλά κι εντός της οργάνωσης.

Ο Ανώτατος Ηγέτης «δεν εμπιστεύεται πλέον κανέναν», λέει μια τρίτη πηγή που είναι κοντά στο κατεστημένο του Ιράν.

Η δολοφονία του Νασράλα ακολούθησε δύο εβδομάδες χειρουργικών ισραηλινών επιθέσεων που κατέστρεψαν τοποθεσίες όπλων, εξάλειψαν το ήμισυ του ηγετικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και αποδεκάτισαν την ανώτατη στρατιωτική της διοίκηση.

Οι φόβοι του Ιράν για την ασφάλεια του Χαμενεΐ και η απώλεια εμπιστοσύνης, τόσο εντός της Χεζμπολάχ, όσο και στο ιρανικό κατεστημένο, προέκυψαν από τις συνομιλίες των Times of Israel με 10 πηγές, οι οποίες περιέγραψαν μια κατάσταση που θα μπορούσε να περιπλέξει την αποτελεσματική λειτουργία της συμμαχίας του Άξονα Αντίστασης του Ιράν, των αντι-ισραηλινών παράτυπων ένοπλων ομάδων.

Η αταξία καθιστά επίσης δύσκολο για τη Χεζμπολάχ να επιλέξει νέο ηγέτη, φοβούμενη ότι η συνεχιζόμενη διείσδυση θα θέσει σε κίνδυνο τον διάδοχο, ανέφεραν τέσσερις λιβανέζικες πηγές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή