Ισραήλ: Στην Τουρκία το αρχηγείο της Χαμάς - Εκεί οργανώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδεικνύουν σαφώς την εγκατάσταση του αρχηγείου της Χαμάς στην Τουρκία» τονίζεται στην κοινή έκθεση μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και της αστυνομίας της χώρας.

Ισραήλ: Στην Τουρκία το αρχηγείο της Χαμάς - Εκεί οργανώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις
Φώτο Αρχείου AP
2'

Μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ πριν από αρκετούς μήνες σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του αρχηγείου της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην Τουρκία, ανακοίνωσαν την Τρίτη η υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ Shin Bet και η ισραηλινή αστυνομία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι δύο υπηρεσίες δήλωσαν ότι συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες σε οκτώ άτομα που κατηγορούνται για το σχεδιασμό και την εκτέλεση της επίθεσης, καθώς και σε ένα άλλο άτομο που κατηγορείται για τη μεταφορά του βομβιστή αυτοκτονίας από την Ιερουσαλήμ στο Τελ Αβίβ.

Κατά το περιστατικό, που έλαβε χώρα στις 18 Αυγούστου, ένας άνδρας περπατούσε σε δρόμο στο νότιο Τελ Αβίβ κουβαλώντας σε ένα σακίδιο πλάτης που κρατούσε μια βόμβα, η οποία στη συνέχεια εξερράγη, σκοτώνοντας ακαριαία τον τρομοκράτη και τραυματίζοντας ελαφρά έναν περαστικό.

Αν η βόμβα δεν είχε εκραγεί σε εξωτερικό χώρο, ανέφεραν τότε οι αρχές, "θα είχε προκαλέσει τεράστιες ζημιές και πολλά θύματα".

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η απόπειρα επίθεσης πραγματοποιήθηκε από τον Jaafar Muna, στέλεχος της Χαμάς από την πόλη Nablus της Δυτικής Όχθης. Ο Μούνα φέρεται να συνεργάστηκε με άλλους τρομοκράτες εκεί, οι οποίοι διατηρούσαν επαφή καθ' όλη τη διάρκεια του σχεδιασμού με τον Αμπάντα Μπιλάλ, ανώτερο αξιωματούχο στο αρχηγείο της Χαμάς στην Τουρκία, ο οποίος διηύθυνε την επιχείρηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ένας από τους εμπλεκόμενους φέρεται να ταξίδεψε αρκετές φορές στην Τουρκία, λαμβάνοντας χρηματοδότηση και εκπαίδευση σε εκρηκτικά από μέλη της Χαμάς εκεί, όπως αποκάλυψε η έρευνα. Η Shin Bet κατέσχεσε επίσης περίπου 29.600 δολάρια που είχαν μεταφερθεί από την έδρα της Χαμάς στην Τουρκία.

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας υποδεικνύουν σαφώς την εγκατάσταση του αρχηγείου της Χαμάς στην Τουρκία και τις εκτεταμένες προσπάθειές της στο εξωτερικό για την υποκίνηση της βίας και τη διενέργεια βομβιστικών επιθέσεων στο Ισραήλ", ανέφεραν η Shin Bet και η ισραηλινή αστυνομία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή