Επιστήμονες ανακάλυψαν «χαμένο» είδος ανθρώπου - Είχε ασυνήθιστα μεγάλο κρανίο
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το συγκεκριμένα είδος είχε μεγαλύτερο εγκέφαλο από οποιοδήποτε από τα γνωστά είδη ανθρωποειδών, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων ανθρώπων
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «χαμένο» είδος ανθρώπου με ασυνήθιστα μεγάλο κρανίο, το οποίο ζούσε παράλληλα με τον Homo Sapiens.
Γνωστό ως Juluren, που σημαίνει «άνθρωποι με μεγάλο κεφάλι», αυτό το αρχαίο είδος μπορεί να ζούσε στην Κίνα μεταξύ 300.000 και 50.000 ετών πριν.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο από οποιοδήποτε από τα γνωστά είδη ανθρωποειδών, συμπεριλαμβανομένων των σύγχρονων ανθρώπων.
Ο «Homo Julurensis» πιθανότατα θα κυνηγούσε άγρια άλογα σε μικρές ομάδες, θα κατασκεύαζε απλά λίθινα εργαλεία για να κόβει, και ενδεχομένως θα επεξεργαζόταν δέρματα ζώων για ρούχα.
Αυτή η μορφή «μεγάλου εγκεφάλου ανθρωποειδούς» θα ήταν συγγενής των Νεάντερταλ και των Ντενίσοβαν - ενός άλλου αρχαίου προγόνου του ανθρώπου.
Προηγούμενες μελέτες είχαν την τάση να συγκεντρώνουν πολλά διαφορετικά απολιθώματα ως μια ενιαία ποικιλόμορφη ομάδα.
Ωστόσο, ο παλαιοανθρωπολόγος καθηγητής Xiujie Wu από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών (CAS) και ο ανθρωπολόγος Dr. Christopher Bae από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης υποστηρίζουν ότι οι επιστήμονες έχουν χάσει βασικά χαρακτηριστικά στο αρχείο των απολιθωμάτων.
Το «προκλητικό» έγγραφο
Σε ένα «προκλητικό» έγγραφο, οι επιστήμονες αυτοί υποστηρίζουν ότι ορισμένα απολιθώματα έχουν ένα σύνολο χαρακτηριστικών που δεν ταιριάζουν με κανένα γνωστό ανθρώπινο είδος.
Στο παρελθόν, κάθε απολίθωμα που δεν ήταν είτε Homo Sapiens είτε Homo Erectus ομαδοποιούνταν ως Denisovan, ένα είδος πρώιμου ανθρωποειδούς που συγγενεύει με τον Νεάντερταλ και αναπαράγεται με τον σύγχρονο άνθρωπο στην Ασία.
Ωστόσο, ο Dr. Bae λέει ότι ορισμένα από αυτά τα απολιθώματα θα πρέπει στην πραγματικότητα να θεωρηθούν ως το δικό τους ξεχωριστό είδος που ονομάζεται Homo Julurensis.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 21 απολιθώματα ανθρωποειδών από άγνωστο αριθμό ατόμων που βρέθηκαν στην Κίνα κατά τη δεκαετία του 1970 και θραύσματα κρανίου από δύο άτομα που βρέθηκαν το 2005 σε διαφορετική τοποθεσία της Κίνας.
Χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές για την οργάνωση απολιθωμένων στοιχείων, ο Dr. Bae και ο καθηγητής Wu εντόπισαν ένα σύνολο χαρακτηριστικών που δεν ταίριαζαν με τα γνωστά είδη.
Το πιο χαρακτηριστικό από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι το αφύσικα μεγάλο κρανίο που δίνει στα Juluren το όνομά τους.
Ενώνοντας τα υπολείμματα του κρανίου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το κρανίο θα είχε όγκο 1700 ml, μεγαλύτερο ακόμη και από το κρανίο των 1.330 ml του Homo Sapiens.
Το πληρέστερο κρανίο βρέθηκε σε μια περιοχή της Κίνας γνωστή ως κοιλάδα Nihewan, η οποία είχε μια μεγάλη λίμνη πριν από 300.000 χρόνια.
Οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι το αρχαίο ανθρώπινο είδος εγκαταστάθηκε στις όχθες αυτής της λίμνης, η οποία σήμερα συγκρατεί τα λείψανά τους στα παχιά ιζήματά της.
Το κρανίο δεν ήταν μόνο αφύσικα μεγάλο, αλλά είχε και παράξενο σχήμα, καθώς ήταν πολύ πιο πλατύ από ένα τυπικό κρανίο.
Εκτός από τα θραύσματα του κρανίου, οι ερευνητές βρήκαν στη συνέχεια κομμάτια από σαγόνια και δόντια.
Μαζί, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετά διακριτά χαρακτηριστικά που υποστηρίζουν την ύπαρξη μιας εντελώς νέας κατηγορίας ανθρώπων.
Στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PaleoAnthropology, ο καθηγητής Wu και ο Dr. Bae υποστήριξαν: «Συλλογικά, αυτά τα απολιθώματα αντιπροσωπεύουν μια νέα μορφή ανθρωποειδών με μεγάλο εγκέφαλο».
Αυτό το πολύπλοκο μοτίβο χαρακτηριστικών υποδηλώνει ότι υπήρξε πολύ μεγαλύτερη διασταύρωση και κοινή καταγωγή μεταξύ των διαφόρων ομάδων ανθρωποειδών που ζούσαν στην Ασία μεταξύ 300.000 και 50.000 ετών πριν.
Ωστόσο, αυτά τα επιχειρήματα έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ορισμένοι επισημαίνουν ότι τα απολιθωμένα στοιχεία για τον Homo Julurensis παραμένουν σχετικά λίγα.
Ο καθηγητής Jonathan Hawk, του Πανεπιστημίου του Wisconsin-Madison, περιέγραψε τη νέα εργασία ως «προκλητική» σε ανάρτησή του στο X.
Ωστόσο, ο καθηγητής Hawk υποστηρίζει ότι η βασική ιδέα πίσω από τη θεωρία του Julurensis είναι έγκυρη.
Σε μια ανάρτηση στο ιστολόγιο, ο καθηγητής Hawk έγραψε: «Νομίζω ότι το αρχείο είναι πιο εκτεταμένο από ό,τι υποθέτουν οι περισσότεροι ειδικοί».
«Το να ονομάζουμε όλες αυτές τις ομάδες με το ίδιο όνομα έχει νόημα μόνο ως αντίθεση με τους πρόσφατους ανθρώπους, όχι ως περιγραφή των πληθυσμών τους στο χώρο και στο χρόνο».
Τα νέα είδη που έχουν ανακαλυφθεί
Το νέο είδος δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα επιστημονικά - μια επίσημη έγκριση που δίνεται από έναν έγκυρο ταξινομικό οργανισμό.
Ο Dr. Bae λέει: «Η μελέτη αυτή αποσαφηνίζει ένα αρχείο απολιθωμάτων ανθρωποειδών που τείνει να περιλαμβάνει οτιδήποτε δεν μπορεί εύκολα να αποδοθεί στον Homo Erectus, τον Homo Neanderthalensis ή τον Homo Sapiens».
Ενώ το ανθρώπινο γενεαλογικό δέντρο θεωρούνταν κάποτε αρκετά απλό, τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια ξαφνική άνθιση νέων παρακλαδιών.
Για παράδειγμα, το 2003, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα απολιθωμένα λείψανα του Homo Floresiensis, του μικρότερου γνωστού ανθρώπινου είδους που ζούσε στην Ινδονησία πριν από 100.000 χρόνια.
Και το 2021, οι επιστήμονες αναγνώρισαν επίσημα την ύπαρξη του Homo Longi, ενός είδους γνωστού ως «άνθρωποι του δράκου» που βρέθηκε στην Κίνα.
Ο Homo Longi είχε εγκέφαλο συγκρίσιμο σε μέγεθος με αυτόν των σύγχρονων ανθρώπων, αλλά διέθετε μεγάλες, σχεδόν τετράγωνες κόγχες ματιών, παχιά φρύδια, φαρδύ στόμα και μεγαλύτερα δόντια.
Καθώς προκύπτουν αυτές οι ανακαλύψεις, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν τώρα ότι υπάρχει μια επιτακτική περίπτωση να επανεξεταστούν οι ομαδοποιήσεις ορισμένων ασιατικών απολιθωμάτων.
Γράφοντας στο Nature Communications, ο καθηγητής Wu και ο δρ Bae καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι τα απολιθώματα των ανθρωποειδών της ανατολικής Ασίας όχι μόνο αυξάνονται σε αριθμό χάρη στις νέες ανακαλύψεις, αλλά ότι υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός μορφολογικής παραλλαγής από ό,τι είχε αρχικά υποτεθεί ή αναμενόταν».
Με πληροφορίες από Daily Mail