Χάος στη Νότια Κορέα: Ο υπό πολιορκία πρόεδρος, τα σκάνδαλα και ο ρόλος της «Μαρίας Αντουανέτας»
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συγκλόνισε τη χώρα το βράδυ της Τρίτης, όταν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στην ασιατική δημοκρατία για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 50 χρόνια
Ο προέδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γεόλ κήρυξε αιφνιδιαστικά στρατιωτικό νόμο που ανακοινώθηκε σε τηλεοπτική μετάδοση αργά το βράδυ της Τρίτης (3/12) αναφερόμενος στις «αντικρατικές δυνάμεις» και στην απειλή από τη Βόρεια Κορέα. Σύντομα ωστόσο έγινε σαφές ότι η απόφασή του δεν είχε να κάνει με εξωτερικές απειλές αλλά υποκινήθηκε από τα δικά του πιεστικά πολιτικά προβλήματα.
Οι Νοτιοκορεάτες βουλευτές ζήτησαν την αποπομπή του αφού κήρυξε στρατιωτικό νόμο μόνο για να ανατρέψει την κίνηση λίγες ώρες αργότερα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση μομφής ενάντια στον πρόεδρο Γιουν για την αποτυχημένη απόπειρά του να επιβάλει στρατιωτικό νόμο. Η πρόταση θα πρέπει ακόμα να συζητηθεί πριν από την ψηφοφορία, ενδεχομένως αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Μόλις κατατεθεί η πρόταση, τουλάχιστον τα δύο τρίτα της 300μελούς Εθνοσυνέλευσης της Νότιας Κορέας πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής του Γιουν- αυτό σημαίνει οτι πρέπει να συγκεντρώσει τουλάχιστον 200 ψήφους. Η ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί εντός 72 ωρών. Το επόμενο βήμα τώρα, όμως, είναι ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Γου Γουον Σικ να ανοίξει μια συνεδρίαση για να συζητηθεί η πρόταση - κάτι που θα μπορούσε να συμβεί ήδη σε δύο ημέρες.
Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση του προέδρου πυροδότησε αντιπαράθεση με το κοινοβούλιο το οποίο απέρριψε την προσπάθειά του να απαγορεύσει την πολιτική δραστηριότητα και να λογοκρίνει τα μέσα ενημέρωσης, καθώς ένοπλοι στρατιώτες εισέβαλαν στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης στη Σεούλ. Ηττημένος, ο Γιουν εμφανίστηκε λίγες ώρες αργότερα για να δεχτεί την ψήφο του κοινοβουλίου και να άρει τη διαταγή στρατιωτικού νόμου. Τώρα, αντιμετωπίζει την προοπτική πιθανής πρότασης μομφής, ακόμη και αποπομπής από το ίδιο του το κόμμα.
Πώς εξελίχθηκε η κρίση;
Ο Γιουν ενήργησε σαν πρόεδρος υπό πολιορκία, λένε οι παρατηρητές. Στην ομιλία του το βράδυ της Τρίτης, εξιστόρησε τις προσπάθειες της πολιτικής αντιπολίτευσης να υπονομεύσει την κυβέρνησή του προτού δηλώσει ότι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο για να «συντρίψει τις αντικρατικές δυνάμεις που έχουν προκαλέσει τον όλεθρο». Ο Γιουν, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια αισθητά πιο σκληρή στάση απέναντι στη Βόρεια Κορέα από τους προκατόχους του, περιέγραψε την πολιτική αντιπολίτευση ως συμπαθούντες της Βόρειας Κορέας - χωρίς να παρέχει στοιχεία.
Το διάταγμά του έθεσε προσωρινά τον στρατό επικεφαλής - με τους στρατιώτες και την αστυνομία να αναπτύσσονται στο κτήριο του κοινοβουλίου της Εθνοσυνέλευσης, όπου εθεάθησαν ελικόπτερα να προσγειώνονται στην οροφή. Τα τοπικά ΜΜΕ έδειξαν επίσης σκηνές με μασκοφόρους στρατιώτες να βάζουν όπλα στο κτήριο, ενώ το προσωπικό προσπαθούσε να τους εμποδίσει με πυροσβεστήρες.
Γύρω στις 23:00 τοπική ώρα την Τρίτη, ο στρατός εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε τις διαμαρτυρίες και τις δραστηριότητες από το κοινοβούλιο και τις πολιτικές ομάδες και θέτοντας τα μέσα ενημέρωσης υπό τον κυβερνητικό έλεγχο. Αλλά οι πολιτικοί της Νότιας Κορέας χαρακτήρισαν αμέσως τη δήλωση του Γιουν παράνομη και αντισυνταγματική. Ο ηγέτης του κόμματός του, του συντηρητικού Κόμματος Λαϊκής Εξουσίας, χαρακτήρισε επίσης την πράξη του Γιουν «λανθασμένη κίνηση».
Εν τω μεταξύ, ο Λι Τζαε-Μιουνγκ ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας, του φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε τους βουλευτές του να συγκεντρωθούν στο κοινοβούλιο για να καταψηφίσουν τη δήλωση. Κάλεσε επίσης τους απλούς Νοτιοκορεάτες να παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
«Τάνκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνήσουν τη χώρα... Συμπολίτες μου, ελάτε στην Εθνοσυνέλευση». Χιλιάδες άνθρωποι άκουσαν το κάλεσμα, και έσπευσαν να συγκεντρωθούν έξω από το βαριά φυλασσόμενο πλέον κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές φώναζαν: «Όχι στρατιωτικός νόμος!» και «χτυπήστε τη δικτατορία».
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που μετέδιδαν από την τοποθεσία έδειξαν κάποιες συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στις πύλες. Όμως, παρά τη στρατιωτική παρουσία, οι εντάσεις δεν κλιμακώθηκαν σε βία. Και οι νομοθέτες μπόρεσαν επίσης να ανοίξουν τον δρόμο τους γύρω από τα οδοφράγματα- ακόμη και να σκαρφαλώσουν σε φράχτες για να φτάσουν στην αίθουσα ψηφοφορίας.
Λίγο μετά τη 01:00 της Τετάρτης, το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, με παρόντα 190 από τα 300 μέλη του, καταψήφισε το μέτρο. Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου του Προέδρου Γιουν κρίθηκε άκυρη.
Τι είναι ο στρατιωτικός νόμος και γιατί τον κήρυξε ο Γιούν;
Καθώς η κατάσταση στη Νότια Κορέα συνέχισε να εξελίσσεται, το διαδίκτυο αναρωτιέται: τι είναι ο στρατιωτικός νόμος; Ο στρατιωτικός νόμος είναι ένας προσωρινός κανόνας των στρατιωτικών αρχών σε περίοδο έκτακτης ανάγκης, όταν οι πολιτικές αρχές κρίνονται ανίκανες να λειτουργήσουν.
Η εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου μπορεί να έχει νομικές επιπτώσεις, όπως η αναστολή των κανονικών πολιτικών δικαιωμάτων και η επέκταση του στρατιωτικού νόμου. Θεωρητικά, είναι προσωρινή- αλλά μπορεί να συνεχιστεί επ 'αόριστον. Η τελευταία φορά που κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα ήταν το 1979, όταν ο επί μακρόν στρατιωτικός δικτάτορας της χώρας Παρκ Τσουνγκ Χι δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος.
Η δήλωση του Γιουν το βράδυ της Τρίτης σηματοδότησε την πρώτη φορά που γίνεται επίκληση από τότε που η χώρα έγινε κοινοβουλευτική δημοκρατία το 1987. Όταν ανακοίνωσε την απόφασή σε μεταμεσονύχτια τηλεοπτική εκπομπή, ο Γιουν ανέφερε ως δικαιολογία τις «αντικρατικές δυνάμεις» και την απειλή από τη Βόρεια Κορέα.
Ωστόσο, οι παρατηρητές λένε ότι ενήργησε σαν πρόεδρος υπό πολιορκία και ότι η απόφασή του υποκινήθηκε λιγότερο από εξωτερικές απειλές και περισσότερο από τα δικά του πιεστικά πολιτικά προβλήματα. Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης ήταν ένας αντιδημοφιλής, ανίσχυρος πρόεδρος για μήνες μετά τη συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης στις γενικές εκλογές του Απριλίου και έχει δει μια συνεχιζόμενη πτώση στα ποσοστά δημοτικότητάς του, εν μέσω πολλών σκανδάλων διαφθοράς φέτος.
Ο ρόλος της «Μαρίας Αντουανέτας» της Νότιας Κορέας
Ο Γιουν ψηφίστηκε για την ανάληψη των καθηκόντων τον Μάιο του 2022 ως σκληροπυρηνικός συντηρητικός, αλλά ήταν ένας αδύναμος πρόεδρος από τον Απρίλιο, όταν η αντιπολίτευση κέρδισε στις γενικές εκλογές της χώρας.
Η κυβέρνησή του έκτοτε δεν μπόρεσε να περάσει τα νομοσχέδια που ήθελε και αντ' αυτού περιορίστηκε να θέτει βέτο στα νομοσχέδια που ψήφιζε η φιλελεύθερη αντιπολίτευση. Έχει δει επίσης πτώση στα ποσοστά αποδοχής - που κυμαίνονται γύρω στο ιστορικό χαμηλό του 17% - καθώς έχει βυθιστεί σε πολλά σκάνδαλα διαφθοράς φέτος, συμπεριλαμβανομένου ενός που αφορούσε την πρώτη κυρία που αποδέχτηκε μια τσάντα Dior και ένα άλλο για υποτιθέμενη χειραγώγηση μετοχών.
Μόλις τον περασμένο μήνα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη στην εθνική τηλεόραση, λέγοντας ότι δημιουργούσε ένα γραφείο που θα επιβλέπει τα καθήκοντα της πρώτης Κυρίας. Όμως απέρριψε μια ευρύτερη έρευνα, την οποία ζητούσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στη συνέχεια, αυτή την εβδομάδα, η αντιπολίτευση πρότεινε να περικοπεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης - στο οποίο δεν μπορεί να ασκήσει βέτο.
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση κινήθηκε επίσης για να παραπέμψει μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αρκετούς ανώτατους εισαγγελείς - συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της κυβερνητικής υπηρεσίας ελέγχου - για αποτυχία έρευνας για την Πρώτη Κυρία.
Η στάση της Βόρειας Κορέας
Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να μένει σιωπηλή σχετικά με την πολιτική αναταραχή της Νότιας Κορέας - προς το παρόν. Ο Πρόεδρος Γιουν έβαλε ξεκάθαρα στο στόχαστρο τη Βόρεια Κορέα στην ομιλία του χθε βράδυ, λέγοντας ότι η διακήρυξη του στρατιωτικού νόμου ήταν για να «προστατεύσει την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των κομμουνιστικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας» και «να εξαλείψει το απεχθές φιλο-βορειοκορεατικές αντικρατικές δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας».
Σχόλια όπως αυτό θα προκαλούσαν συνήθως την αντίδραση του Βορρά, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα απαντήσεις από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας. Οι ειδικοί λένε ότι είναι ακόμα ασαφές γιατί ο Γιουν ανέφερε τις απειλές της Βόρειας Κορέας, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι δεν θα έχει θετική επίδραση στις ήδη αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ του Βορρά και του Νότου.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Η δήλωση του Γιουν ακινητοποίησε πολλούς και για μια περίοδο έξι ωρών οι Νοτιοκορεάτες βρίσκονταν σε κατάσταση σύγχυσης ως προς το τι σήμαινε η διαταγή στρατιωτικού νόμου. Όμως η αντιπολίτευση μπόρεσε να συγκεντρωθεί γρήγορα στο κοινοβούλιο και είχε τους αριθμούς για να καταψηφίσει τη δήλωση μαζί με ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Λαϊκή Εξουσία του Γιουν.
Και παρά την έντονη παρουσία στρατευμάτων και αστυνομίας στην πρωτεύουσα, η κατάληψη από τον στρατό δεν υλοποιήθηκε. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Κορέας, η κυβέρνηση πρέπει να άρει τον στρατιωτικό νόμο εάν η πλειοψηφία του κοινοβουλίου το απαιτήσει σε ψηφοφορία.
Ο ίδιος νόμος απαγορεύει επίσης την εντολή στρατιωτικού νόμου να συλλαμβάνει νομοθέτες. Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί τώρα και ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον Γιουν.Εάν και εφόσον εγκριθεί η παραπομπή, διεξάγεται δίκη ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου - ενός εννεαμελούς συμβουλίου που εποπτεύει τους κλάδους της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας.
Εάν έξι από τα μέλη του δικαστηρίου ψηφίσουν υπέρ της παραπομπής, ο πρόεδρος απομακρύνεται από τα καθήκοντά του. Εάν συμβεί αυτό, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας Νοτιοκορεάτης πρόεδρος καθαιρείται Το 2016, η τότε Πρόεδρος Παρκ Γκεούν Χε κατηγορήθηκε ότι βοήθησε έναν φίλο να διαπράξει εκβιασμό.
Το 2004 ένας άλλος πρόεδρος, ο Ρο Μου Χιούν, παραπέμφθηκε και τέθηκε σε διαθεσιμότητα για δύο μήνες. Αργότερα το Συνταγματικό Δικαστήριο τον επανέφερε στο αξίωμα. Η αιφνίδια δράση του Γιουν έχει καταπλήξει τη χώρα - η οποία θεωρεί τον εαυτό της ως μια ακμάζουσα, σύγχρονη δημοκρατία που έχει περάσει τις μέρες της δικτατορίας της.
Η νέα πολιτική αναταραχή θεωρείται ως η μεγαλύτερη πρόκληση για αυτή τη δημοκρατική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι πιο επιζήμια για τη φήμη της Νότιας Κορέας ως δημοκρατίας από ακόμη και τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στις ΗΠΑ.
«Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου του Γιουν φάνηκε να είναι τόσο νομική υπέρβαση όσο και πολιτικός λάθος υπολογισμός, θέτοντας άσκοπα σε κίνδυνο την οικονομία και την ασφάλεια της Νότιας Κορέας», δήλωσε ο ειδικός, ο Λίφ Έρικ Ίσλι από το Πανεπιστήμιο Έουχα στη Σεούλ. «Ακουγόταν σαν πολιτικός υπό πολιορκία, κάνοντας μια απεγνωσμένη κίνηση ενάντια στα αυξανόμενα σκάνδαλα, τη θεσμική παρεμπόδιση και τις εκκλήσεις για παραπομπή, τα οποία τώρα είναι πιθανό να ενταθούν».