Νότια Κορέα: Στα «σχοινιά» ο πρόεδρος Γιουν μετά τη δραματική νύχτα – Ζητούν την παραίτησή του
Η απόφαση της κήρυξης στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γέολ σόκαρε τη Νότια Κορέα αλλά και τη Δύση – Σε δύσκολη θέση ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος με την αντιπολίτευση προσφεύγει στη δικαιοσύνη
Την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε αργά το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρόεδρος Γιουν λίγη ώρα αφότου προανήγγειλε την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Γιουν κήρυξε το απόγευμα της Τρίτης στρατιωτικό νόμο - κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα -, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του.
Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Το διάγγελμα του προέδρου
Όλα ξεκίνησαν όταν σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου.
«Για να προστατευθεί μια φιλελεύθερη Νότια Κορέα από τις απειλές που θέτουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και να εξαλειφθούν τα αντικρατικά στοιχεία... Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», ήταν τα λόγια του Γιουν Σουκ Γέολ σε ζωντανό τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος κατηγόρησε την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο, συμπαθεί τη Βόρεια Κορέα και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.
Παρόλα αυτά, βουλευτές έσπευσαν στο κοινοβούλιο και προχώρησαν σε ψηφοφορία. Ακόμη και το ίδιο το κόμμα του προέδρου της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ τον προέτρεψε να άρει γρήγορα τον στρατιωτικό νόμο.
Στη συνέχεια, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».
Η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Άμεση η αντίδραση του στρατού
Μετά την επιβολή του στρατιωτικού νόμου, στρατεύματα εισήλθαν στον περίβολο της Εθνοσυνέλευσης και προσπάθησαν να εισέλθουν στο κύριο κοινοβουλευτικό κτήριο.
Τα στρατεύματα εθεάθησαν σε συμπλοκές με μεγάλο αριθμό ανθρώπων που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την είσοδό τους, ενώ περισσότεροι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολιτών και δημοσιογράφων, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το συγκρότημα σε αντιπαράθεση με τους φρουρούς του κοινοβουλίου και την αστυνομία.
Τρία ελικόπτερα που κατά πάσα πιθανότητα μετέφεραν στρατιώτες πέταξαν στο συγκρότημα γύρω στις 23:46 της Τρίτης (τοπική ώρα) και ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες ισχυρίστηκαν ότι είδαν ένοπλους στρατιώτες να αποβιβάζονται.
Η πρόσβαση στο συγκρότημα επιτράπηκε μόνο σε βουλευτές, κοινοβουλευτικό προσωπικό και διαπιστευμένους δημοσιογράφους μετά από έλεγχο ταυτότητας.
Οι στρατιώτες στη συνέχεια, εγκατέστησαν οδοφράγματα έξω από το κεντρικό κοινοβουλευτικό κτήριο.
Οι στρατιώτες που αναπτύχθηκαν έξω από το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας, αποχώρησαν λίγη ώρα αφού η Εθνοσυνέλευση, ομόφωνα, ψήφισε υπέρ της άρσης του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ.
Η αντιπολίτευση προσφεύγει στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου Γιουν για «ανταρσία»
Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε πως θα κάνει μήνυση για «ανταρσία» στον πρόεδρο της χώρας Γιουν Σοκ-γελ και κορυφαία στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, που ήρθη μερικές ώρες αργότερα.
«Θα καταθέσουμε μήνυση για ανταρσία» εναντίον του κ. Γιουν, των υπουργών Άμυνας και Εσωτερικών και «προσωπικοτήτων-κλειδιών του στρατού και της αστυνομίας», ιδίως των αρμόδιων για την εφαρμογή του στρατιωτικού νόμου —πρόκειται για πτέραρχο και τον αρχηγό της αστυνομίας—, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Δημοκρατικό Κόμμα.
Μαζικές παραιτήσεις
Ο γενικός γραμματέας της προεδρίας και άλλοι σημαντικοί συνεργάτες του προέδρου της Νότιας Κορέας, του Γιουν Σοκ-γελ, «υπέβαλαν μαζικά τις παραιτήσεις τους» σήμερα, μεταδίδει το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, μερικές ώρες μετά την επιβολή και κατόπιν την άρση στρατιωτικού νόμου κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποφάσεις του αρχηγού του κράτους.
«Κορυφαίοι συνεργάτες του κ. Γιουν», ανάμεσά τους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Τζονγκ Τζιν-σοκ, «υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους μαζικά», μετέδωσε το Γιονάπ, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες. Η προεδρία της Νότιας Κορέας δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησε σχόλιο για την πληροφορία το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο μεταξύ, η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα απαίτησε το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) την παραίτηση του προέδρου Γιουν Σοκ-γελ, κατηγορώντας τον αρχηγό του κράτους για «εξέγερση» διότι επέβαλε στρατιωτικό νόμο στη χώρα, προτού αποφασίσει την άρση του.
«Μολονότι ο στρατιωτικός νόμος ήρθη, είναι αδύνατο να αποφύγει τις κατηγορίες για εξέγερση» σε βάρος του, τόνισε σε δελτίο Τύπου ο Παρκ Τσαν-ντε, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Γιουν «πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε.
«Γενική απεργία» ωσότου παραιτηθεί ο πρόεδρος Γιουν
Η μεγαλύτερη συνομοσπονδία συνδικάτων στη Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως προκηρύσσει «γενική απεργία επ’ αόριστον» ώσπου να υποβληθεί παραίτηση από τον πρόεδρο Γιουν, μετά την απόφασή του να προχωρήσει στην επιβολή στρατιωτικού νόμου μέσα στη νύχτα, μέτρο που ήρθη μερικές ώρες αργότερα.
Η συνομοσπονδία κορεατικών συνδικάτων, η οποία μετρά όχι λιγότερα από 1,2 εκατ. μέλη, χαρακτήρισε «παράλογο και αντιδημοκρατικό μέτρο» την κίνηση που αποπειράθηκε ο Γιουν, προσθέτοντας πως με αυτήν «υπέγραψε το τέλος» της εξουσίας του.
«Ανακούφιση» από τις ΗΠΑ
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν χαιρέτισε την ανακοίνωση πως αίρεται ο στρατιωτικός νόμος που κηρύχθηκε στη Νότια Κορέα, καλώντας να υπάρξει ειρηνική επίλυση των πολιτικών διαφορών.
«Συνεχίζουμε να αναμένουμε οι πολιτικές διαφωνίες να επιλύονται ειρηνικά και με σεβασμό του κράτους δικαίου», ανέφερε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.