Ιταλία: 11χρονη έφτασε μόνη με βάρκα στη Λαμπεντούζα - Η μοναδική που επέζησε από πολύνεκρο ναυάγιο
Ιταλία: Ένα κορίτσι 11 ετών έφτασε σώα στη Λαμπεντούζα, μετά από πολύνεκρο ναυάγιο. H απίστευτη ιστορία διάσωσης κάνει τον γύρο του κόσμου
Ένα 11χρονο κορίτσι, φορώντας ένα απλό σωσίβιο και κολλημένο σε σωλήνες ελαστικών, διασώθηκε στα ανοιχτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, λέγοντας στους διασώστες ότι είχε περάσει τρεις ημέρες στη θάλασσα μετά από ένα ναυάγιο που πιστεύεται ότι σκότωσε περισσότερα από 40 άτομα.
Το κορίτσι από τη Σιέρα Λεόνε είπε ότι επέβαινε σε ένα μεταλλικό σκάφος που μετέφερε 45 άτομα και το οποίο είχε ξεκινήσει μέρες νωρίτερα από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας. Καθώς το ξεχαρβαλωμένο σκάφος διέσχιζε μια από τις πιο επικίνδυνες μεταναστευτικές διαδρομές στον κόσμο, έπεσε σε θαλασσοταραχή και πανύψηλα κύματα και ανέμους άνω των 23 κόμβων.
Η κοπέλα είπε ότι άλλα δύο άτομα ήταν αρχικά στα νερά γύρω της, αλλά ότι «τους πήρε η θάλασσα» δύο μέρες νωρίτερα. Η γερμανική Compass Collective, η φιλανθρωπική οργάνωση διάσωσης της οποίας το σκάφος την εντόπισε τα ξημερώματα της Τετάρτης, είπε ότι το κορίτσι είχε καταφέρει να επιβιώσει από καταιγίδες που κράτησαν αρκετές ημέρες. «Υποθέτουμε ότι είναι η μόνη επιζήσασα από το ναυάγιο και ότι οι άλλοι 44 άνθρωποι πνίγηκαν», έγραψε σε ανακοίνωσή της.
Ο Matthias Wiedenlübbert, ο κυβερνήτης του σκάφους διάσωσης Trotamar III, περιέγραψε τη διάσωση του παιδιού ως τύχη αφού το πλήρωμα άκουσε τις κλήσεις της στο σκοτάδι. «Ήταν μια απίστευτη σύμπτωση που ακούσαμε τη φωνή του παιδιού παρά τον κινητήρα σε λειτουργία», είπε σε μια δήλωση. Αφού τη διέσωσε, το πλήρωμα είχε προσπαθήσει να αναζητήσει άλλους επιζώντες. «Αλλά μετά την καταιγίδα που κράτησε για μέρες με πάνω από 23 κόμβους και κύματα ύψους 2,5 μέτρων, ήταν απελπιστική», είπε ο Wiedenlübbert.
Ενώ το παιδί είχε περάσει μέρες χωρίς να πιει νερό ή φαγητό και υπέφερε από υποθερμία, οι διασώστες είπαν οτι είναι καλά και ανταποκρίνεται. Μεταφέρθηκε στη Λαμπεντούζα, όπου ένας γιατρός που την περιέθαλψε είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο αδερφός της βρισκόταν επίσης στο ίδιο σκάφος και τώρα ήταν μεταξύ των δεκάδων αγνοουμένων που θεωρούνταν νεκροί.
Την Τετάρτη σκάφη της ακτοφυλακής και της αστυνομίας έψαχναν την περιοχή για επιζώντες, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Περισσότεροι από 24.300 άνθρωποι εξαφανίστηκαν ή πέθαναν κατά τη διάρκεια της διαδρομής μεταξύ της βόρειας Αφρικής και της Ιταλίας και της Μάλτας την τελευταία δεκαετία.
Οι ειδήσεις για τη διάσωση του παιδιού στα ανοιχτά της Ιταλίας – και οι φερόμενοι θάνατοι περισσότερων από 40 ανθρώπων – ώθησαν τους ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επαναλάβουν τις εκκλήσεις τους προς την Ευρώπη να δημιουργήσει ασφαλείς διόδους για τους πρόσφυγες. «Ακόμη και σε καταιγίδες, οι άνθρωποι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν επικίνδυνες οδούς διαφυγής στη Μεσόγειο», δήλωσε η Katja Tempel, από την Compass Collective.
Οι αιτούντες άσυλο έπρεπε να έχουν εναλλακτικό μέσο πρόσβασης στο σύστημα, πρόσθεσε. «Ο πνιγμός στη Μεσόγειο δεν είναι επιλογή».