Ισημερινός: Προτείνει στον Ασάνζ να ταξιδέψει υπό τη προστασία του

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού πρότεινε σήμερα ο ιδρυτής του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασανζ να ταξιδέψει μέσω του Λονδίνου στη Σουηδία, υπό την προστασία του Κουίτο

Ισημερινός: Προτείνει στον Ασάνζ να ταξιδέψει υπό τη προστασία του
1'

ώστε να εξεταστεί εκεί για μια υπόθεση βιασμού για την οποία κατηγορείται.

"Η άλλη δυνατότητα είναι ο Ισημερινός να λάβει την άδεια να τον μεταφέρει, αν αυτό είναι αναγκαίο, στην πρεσβεία μας στη Σουηδία και η διαδικασία να συνεχιστεί υπό την προστασία του Ισημερινού, με σεβασμό στα αιτήματα της σουηδικής δικαιοσύνης", διευκρίνισε ο Ρικάρντο Πατίνιο στους δημοσιογράφους.

Αυτή είναι μια από τις πολλές "εναλλακτικές ασφαλούς μεταφοράς" ώστε ο Ασανζ να "μπορεί να παραμείνει υπό την προστασία μας, έχοντας εξασφαλίσει άσυλο από τον Ισημερινό, και παράλληλα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα της σουηδικής δικαιοσύνης", πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο 41 ετών Αυστραλός Τζούλιαν Ασανζ έχει καταφύγει από τις 19 Ιουνίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο προκειμένου να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία για μια υπόθεση βιασμού. Ο Ασανζ φοβάται μήπως κατόπιν μεταφερθεί στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με θανατική ποινή για τη μετάδοση από τον ιστότοπό του 250.000 τηλεγραφημάτων της αμερικανικής διπλωματίας.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού τού προσέφερε πολιτικό άσυλο στις 16 Αυγούστου αλλά η Βρετανία αρνείται να τού επιτρέψει να φύγει ελεύθερα από τη διπλωματική αποστολή.

Διαβάστε επίσης:

Κορέα: Δεν κάνουμε συμβιβασμούς στα ανθρώπινα δικαιώματα

Κλεισμένος στη πρεσβεία έως ένα χρόνο ο Ασάνζ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή