Μέρκελ: Απειλή για την Ευρώπη η τρομοκρατία στο Μαλί

Η τρομοκρατία στο Μαλί συνιστά "απειλή για την Ευρώπη" υποστήριξε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, κατά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάν Ουαταρά.

Μέρκελ: Απειλή για την Ευρώπη η τρομοκρατία στο Μαλί
3'

"Η Γερμανία θεωρεί ότι η κατάσταση στην περιοχή αφορά και τη δική της ασφάλεια επειδή, βεβαίως, η τρομοκρατία στο Μαλί (...) δεν συνιστά απειλή μόνο για την Αφρική αλλά και για την Ευρώπη", δήλωσε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Ουαταρά. Ο τελευταίος, που ασκεί την προεδρία της Οικονομικής Κοινότητας των Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS), κάλεσε "όλους τους Ευρωπαίους" να στηρίξουν την επιχείρηση που έχει ξεκινήσει η Γαλλία στο Μαλί.

"Εύχομαι η ενέργεια αυτή να στηριχθεί από όλους τους Ευρωπαίους. Ήταν επείγον να δράσουμε στο Μαλί και συγχαίρω τον πρόεδρο (της Γαλλίας) Φρανσουά Ολάντ, αλλά όλος ο κόσμος πρέπει να κινητοποιηθεί", τόνισε. "Θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ανάπτυξη των στρατευμάτων για να στηριχθεί ο στρατός του Μαλί αλλά επίσης να περάσουμε και στο πεδίο της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η ECOWAS θα αναλάβει το ρόλο της", πρόσθεσε ο Ουαταρά.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ είχε ανακοινώσει ότι το Βερολίνο θέτει στη διάθεση της ECOWAS δύο μεταγωγικά αεροσκάφη για τη μεταφορά στρατευμάτων στο Μπαμακό. Τα αεροσκάφη αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα, αφού ρυθμιστούν ορισμένα "τεχνικά ζητήματα", είπε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν χρειάζεται ο πράσινο φως του γερμανικού κοινοβουλίου για να προσφέρει επιμελητειακή βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είπε από την πλευρά του ότι η Γερμανία θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στους πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Από τη Ρώμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Τζούλιο Τέρτσι είπε ότι η χώρα του προτίθεται να παράσχει υλικοτεχνική υποστήριξη και εξέφρασε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησής του στην επιχείρηση που έχει ξεκινήσει η Γαλλία και η οποία, όπως είπε "είναι σύμφωνη με την απόφαση 2085 της 20ής Δεκεμβρίου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ". Στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο Τέρτσι σκοπεύει να επαναλάβει ότι "επείγει να σταλούν 250 εκπαιδευτές στο Μπαμακό" προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους στρατιώτες του Μαλί, καθώς μέχρι τώρα ο στρατός της χώρας αυτής "δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει την κατάσταση".

Οι γαλλικές δυνάμεις, που σφυροκοπούν από τις 11 Ιανουαρίου τις θέσεις των τζιχαντιστών στο Μαλί, ξεκίνησαν την Τρίτη τις χερσαίες επιχειρήσεις τους και μια φάλαγγα κατευθύνεται προς την κοινότητα Ντιάμπαλι η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών. Στο Μαλί έχουν ήδη αναπτυχθεί 800 Γάλλοι στρατιώτες και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στις 2.500.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν προειδοποίησε πάντως να μην υπάρξει επέμβαση "νεοαποικιακού τύπου" στο Μαλί, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένα τα αεροπορικά πλήγματα, όχι όμως και τις χερσαίες επιχειρήσεις. "Ένα αεροπορικό πλήγμα θα μπορούσε να είναι θεμιτό για να σταματήσει η προέλαση (σ.σ. των ισλαμιστών) που απειλούσε το Μπαμακό, μέχρι να φτάσει η αφρικανική δύναμη επέμβασης", σημείωσε ο πρώην πρόεδρος σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Le Monde. Πρόσθεσε όμως ότι "οι αεροπορικές επιθέσεις στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας θα έπλητταν τον άμαχο πληθυσμό και θα αναπαρήγαγαν τις ανώφελες καταστροφές του πολέμου στο Αφγανιστάν" παράγοντας "τα ίδια πολιτικά αποτελέσματα", θα ενίσχυαν δηλαδή την αποφασιστικότητα των μαχητών.

"Στα βορειοανατολικά της χώρας έχουν εγκατασταθεί τρομοκρατικές οργανώσεις που ήρθαν από το εξωτερικό και έπιασαν ομήρους, η ζωή των οποίων κινδυνεύει. Δεν πρέπει να τους συγχέουμε με τους ισλαμιστές", τόνισε.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή