Βρήκαν μετεωρίτη 18 κιλών στην Ανταρκτική
Ένα μετεωρίτη βάρους 18 κιλών, εντόπισε στην Ανταρκτική διεθνής ομάδα επιστημόνων. Ο μετεωρίτης βρέθηκε σε απόσταση 140 χιλιομέτρων από τον εξερευνητικό σταθμό «Πριγκίπισσα Ελισάμπεθ» και σε υψόμετρο 2.900 μέτρων στην ανατολική Ανταρκτική.
Οι επιστήμονες έμειναν εκεί για 40 μέρες με σκοπό να αναζητήσουν μετεωρίτες. Το χρονικό αυτό διάστημα, βρήκαν 425 διαστημικούς «επισκέπτες», συνολικού βάρους 75 κιλών. Όμως ο μετεωρίτης που ζύγιζε 18 κιλά, ήταν ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί σε αυτή την περιοχή εδώ και 25 χρόνια.
«Ήταν ένα αναπάντεχο εύρημα ο μετεωρίτης. Συνήθως δεν βρίσκουμε στην Ανταρκτική τόσο μεγάλους», ανέφερε ο Βινσιάνε Ντεμπέϊγ, γεωλόγος από το πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Ο μετεωρίτης ήταν ένας χονδρίτης, δηλαδή το πιο συνηθισμένο είδος μετεωριτών που «κυκλοφορεί» στο ηλιακό μας σύστημα.
Το εξωτερικό του περίβλημα είχε διαβρωθεί και οι ειδικοί μπόρεσαν να δουν την εσωτερική του σύσταση. Τον έστειλαν για περαιτέρω μελέτη σε εργαστήριο της Ιαπωνίας, για να δουν αν έχει εισχωρήσει νερό. Οι επιστήμονες επισκέπτονται συχνά την Ανταρκτική αναζητώντας μετεωρίτες.
Απο την μελέτη τους ελπίζουν να αποσπάσουν πληροφορίες για τον ηλιακό μας σύστημα, τις συνθήκες δημιουργίας του, ίσως και το πώς διαφοροποιήθηκε η Γη και έγινε ένας ζωντανός πλανήτης.
Ο συγκεκριμένος ερευνητικός σταθμός, που λειτουργεί με την υποστήριξη διαφόρων χωρών, αποτελεί το πρώτο σταθμό που δεν εκπέμπει ανθρωπογενείς ρύπους στο περιβάλλον. Λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όλα τα απόβλητα ανακυκλώνονται.