Λεωφορεία μόνο για Παλαιστίνιους εγκαινίασε το Ισραήλ

Δριμείες καταγγελίες προκάλεσε η απόφαση των ισραηλινών αρχών να εγκαινιάσουν γραμμές λεωφορείων αποκλειστικά για Παλαιστίνιους, για τους Παλαιστίνιους που εργάζονται στο Ισραήλ και συνδέουν τη Δυτική Όχθη με το Τελ Αβίβ.

Λεωφορεία μόνο για Παλαιστίνιους εγκαινίασε το Ισραήλ
1'


Οι διαμαρτυρίες -και από ισραηλινές οργανώσεις- κάνουν λόγο για εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων στο πλαίσιο ενός καθεστώτος «απαρτχάιντ».

Ήδη, δύο από αυτά τα λεωφορεία πυρπολήθηκαν στο αραβο-ισραηλινό χωριό Κφαρ Κασέμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι νέες γραμμές λεωφορείων συνδέουν το πέρασμα του Εϊάλ, κοντά στην Καλκιλίγια, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Οχθης, με το Τελ Αβίβ και ετέθησαν σε λειτουργία έπειτα από διαμαρτυρίες εβραίων εποίκων οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από την κοινή χρήση των μέσων μεταφοράς με Παλαιστίνιους. Οι έποικοι επικαλούνται τον κίνδυνο επιθέσεων.

Ο Ρον Νάχμαν, δήμαρχος του εβραϊκού οικισμού Αριελ, στη βόρεια Δυτική Οχθη, πριν πεθάνει είχε ζητήσει μέσω Facebook τον περασμένο Νοέμβριο από τον ισραηλινό στρατό, την αστυνομία και το υπουργείο Μεταφορών «να εμποδίζουν τους Παλαιστίνιους να επιβιβάζονται στα λεωφορεία» που εξυπηρετούν τον οικισμό Αριελ.

Το υπουργείο Μεταφορών του Ισραήλ απορρίπτει τις κατηγορίες για την εφαρμογή πολιτικής διακρίσεων. Αντίθετα, υποστηρίζει ότι «οι νέες γραμμές λεωφορείων προορίζονται για παλαιστίνιους εργαζόμενους που εισέρχονται στο Ισραήλ από το πέρασμα του Εϊάλ για να αντικαταστήσουν τους πειρατές που μεταφέρουν τους εργαζόμενους με εξωφρενικό αντίτιμο».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή