«Ηλιακό» αεροσκάφος: Οικολογικός θρίαμβος...

Το μονοθέσιο αεροσκάφος Solar Impulse, που πετά αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, στις αρχές Μαΐου θα ξεκινήσει για μια νέα πειραματική πτήση. Χωρίς βιασύνη στη διάρκεια δυο μηνών θα διασχίσει τις ΗΠΑ από τα δυτικά προς τα ανατολικά - από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι τη Βιρτζίνια.

«Ηλιακό» αεροσκάφος: Οικολογικός θρίαμβος...
3'

Προγραμματίζονται προσγειώσεις, μεταξύ άλλων και στη Νέα Υόρκη. Πρέπει να ελεγχθούν οι δυνατότητες της ηλιακής αντίληψης πριν την πραγματοποίηση του τολμηρού σχεδίου – του γύρου της Υδρογείου το 2015.

Ήδη έχει αποδειχθεί ότι η «ηλιακό» αεροσκάφος είναι ικανό για διηπειρωτικές πτήσεις. Πέρυσι, το Solar Impulse πέταξε σχετικά μικρή απόσταση μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου. Και πριν τρία χρόνια, σημείωσε ρεκόρ, αφού παρέμεινε χωρίς διακοπή 26 ώρες στον αέρα. Στο θέμα αναφέρεται ο εμπειρογνώμονας του περιοδικού «Αεροπορική επισκόπηση» Αλεξεϊ Κομαρόφ:

- Πρόκειται για ένα ελαφρύ αεροσκάφος, όλη η επιφάνεια του οποίου είναι καλυμμένη με ηλιακές συστοιχίες. Διαθέτει ηλεκτροκινητήρες και μπαταρίες, οι οποίες συγκεντρώνουν ενέργεια από τις ηλιακές συστοιχίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, και την δίνουν όταν αρχίσει το σκοτάδι. Το αεροπλάνο πετά με μικρή ταχύτητα, όχι πάνω από εκατό χλμ. την ώρα. Ως εκ τούτου, οι πτήσεις μεγάλων αποστάσεων απαιτούν πολύ χρόνο.

Το Solar Impulse έχει βάρος ενός συνηθισμένου αυτοκινήτου, παρόλο που το ίδιο έχει άνοιγμα φτερών σαν ένα Airbus A380 των 500 τόνων. Το μεγάλο μέγεθος και η χαμηλή ανυψωτική ικανότητα είναι το τίμημα για τη «δωρεάν» χρήση ηλιακής ενέργειας. Ακόμη και χώρος για δεύτερο πιλότο δεν υπάρχει. Μήπως υπάρχει κανένα νόημα για τέτοιες ανώφελες κατασκευές; Ας δούμε τη γνώμη του Αλεξεϊ Κομαρόφ:

- Οι δημιουργοί αυτού του αεροσκάφους πάντοτε υπογράμμιζαν ότι δεν θέτουν στόχο τη λήψη άμεσου αποτελέσματος από το δημιούργημά τους. Πρώτα απ΄όλα θέλουν να επιδείξουν σε όλο τον κόσμο ότι δημιουργείται κάποια νέα κατεύθυνση, η οποία σήμερα τεχνολογικά ακόμη δεν είναι τέλεια και κατάλληλη για πλατιά χρήση στη γενική αεροπορία. Όμως παρόλα αυτά ήδη έχει κάποιες προοπτικές.

Ανάλογα με την τελειοποίηση αυτών των ουσιαστικά αθόρυβων συσκευών γι΄αυτές μπορεί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι στρατιωτικοί, πιστεύει ο συντάκτης του περιοδικού Air Fleet Βλαντίμιρ Καρνόζοφ:

- Για την επανδρωμένη αεροπορία νόημα για τέτοιες συσκευές προς το παρόν δεν υπάρχει. Από την άλλη αυτή η τεχνολογία είναι πολύ ενδιαφέρουσα για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Υπάρχει ανάγκη για μη επανδρωμένα ιπτάμενα μέσα, τα οποία μπορούν να βρίσκονται στον αέρα μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτελώντας περιπολίες. Γενικά το θέμα της χρησιμοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας στα αυτοκίνητα, τα αεροσκάφη και τα υποβρύχια είναι ενδιαφέρον, διότι έχει μέλλον.

Το σχέδιο προωθείται από δυο Ελβετούς – τον επιχειρηματία Αντρέ Μπόρσμπερ και τον αεροναύτη Μπερτράν Μπικάρ, ο οποίος για πρώτη φορά πραγματοποίησε το γύρο του κόσμου με αερόστατο. Δεν αναφέρεται με τη βεβαιότητα αν θα πετάξει σε δυο χρόνια ο ίδιος ο Πικάρ. Είναι γνωστό μόνο ότι για τη πτήση αυτή θα επιλεγούν πιλότοι, ικανοί να μην κοιμούνται στη διάρκεια πέντε 24ωρων. Για να αντέξουν τέτοια δοκιμασία θα τους μάθουν αυτο-ύπνωση και διαλογισμό.

ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή