Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου

Η «νομοθεσία» που αφορά τα ανείσπρακτα χρέη, ο κίνδυνος παχυσαρκίας σε νεαρότερη πλέον ηλικία, οι συνθήκες διαβίωσης αριθμού οικογενειών στην Μια Μηλιά, η κακή κατάσταση της αγοράς στην Αμμόχωστο και τα προβλήματα των εσπεριδοκαλλιεργητών είναι τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων.
4'

Αναφορά γίνεται επίσης στις επικρίσεις Ελτζίλ σε όσους στα κατεχόμενα αντιδρούν στην πώληση χρυσού, στην αύξηση του εγκλήματος, στο σχέδιο Φατίχ που η Τουρκία θέλει να εφαρμόσει στην παιδεία στα κατεχόμενα κ.ά.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Γεννήθηκε νεκρό» αναφέρεται στην «νομοθεσία» για την αναδιάρθρωση των χρεών που ψήφισε ψευδοβουλή, αλλά σε αυτή εναντιώνονται και δεν την εφαρμόζουν ούτε οι δικηγόροι, ούτε ο «σύνδεσμος τραπεζών». Αλλού γράφει ότι ο γνωστός δικηγόρος στα κατεχόμενα, Μπαρίς Μαμαλί έκανε μια εντυπωσιακή πρόταση για επιβολή χρηματικού προστίμου αντί φυλάκισης στους χρήστες ναρκωτικών και πως πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι σπείρες ναρκωτικών από τους χρήστες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο γγ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ επέκρινε έντονα όσους στην τ/κ πλευρά έσπευσαν ν’ αντιδράσουν για το θέμα των αποθεμάτων χρυσού, λέγοντας ότι στην είδηση για τον τερματισμό της δωρεάν ιατρικής περίθαλψης για τους Τ/κ από τα κρατικά νοσοκομεία σιώπησαν.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Γινόμαστε κοινωνία χοντρών» γράφει για κίνδυνο παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία ως απότοκο του τρόπου ζωής χωρίς άσκηση και με λάθος διατροφή, φιλοξενώντας δηλώσεις διατροφολόγων και ειδικών που μιλούν για το πώς μεγαλώνουν τα μικρά παιδιά με λάθος συνήθειες. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εθνικής Παιδείας κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα μίλησε για «σχέδιο Φατίχ» που θα έρθει και στα κατεχόμενα, αφού εφαρμοσθεί στην Τουρκία και θα μοιραστούν τις εμπειρίες τους με τους μαθητές και δασκάλους. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη σύλληψη ενός Ε/κ ο οποίος προσπάθησε να περάσει στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου με το κυνηγόσκυλό του και όταν εμποδίστηκε από ψευδοαστυνομικό, τον έδειρε, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και ναρκωτικά.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Καβγάς ζωής μέσα στη βρωμιά» γράφει ότι στην κατεχόμενη Μια Μηλιά, από τη μια μένουν πολίτες που έχουν κάθε είδους υπηρεσία και από την άλλη 20 οικογένειες και 60 παιδιά ζουν στην εξαθλίωση και σε μια μη ανθρώπινη κατάσταση σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως «λασπούπολη», μένοντας σε υποτυπώδη υποστατικά και ανάμεσα σε σκουπίδια. Αλλού γράφει ότι ο «έπαρχος» Λεκωσίας, Κεμάλ Ντάνα δήλωσε πως φέτος έχει στόχο να λύσει το πρόβλημα της συγκεκριμένης περιοχής. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις χθεσινές υποθέσεις στα «δικαστήρια» επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες αφορούσαν ναρκωτικά και ληστείας και σημειώνοντας ότι το έγκλημα λαμβάνει γρήγορα διαστάσεις στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Τελευταία ανάσα» γράφει ότι μετά την Κερύνεια και την Μόρφου τώρα και οι καταστηματάρχες της κατεχόμενης Αμμοχώστου δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι δουλειές έχουν περιέλθει σε τέλμα, δεν έχουν δυνάμεις να ανταπεξέλθουν στην κακή κατάσταση την οποία βρίσκονται και θα αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά. Αλλού γράφει ότι οι Τ/κ που έχουν προσκληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμμετάσχουν σε συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν πτήσεις από τη Λάρνακα, και οι ίδιοι αντιδρώντας δηλώνουν ότι θα πετάξουν από το παράνομο Ερτζιάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ισραηλινός αρμόδιος, ο Itai Stadler, της εταιρείας που διαχειρίζεται την εγκατάσταση διυλιστηρίων νερού στην κατεχόμενη Βοκολίδα δήλωσε μέσω δικηγόρων στην εφημερίδα ότι εδώ και δύο χρόνια η ψευδοκυβέρνηση δεν τους δίδει λεφτά και επιβεβαίωσε ότι δεν παρέχεται νερό, μετά την βλάβη που προκλήθηκε λόγω της διακοπής της παροχής ρεύματος, την οποία δεν μπορούν να επιδιορθώσουν λόγω έλλειψης ρευστού.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Δεν παρέχεται νερό στους εσπεριδοκαλλιεργητές» γράφει ότι ενώ ολοκληρώνεται η συγκομιδή πορτοκαλιών και θα χρειαστούν τα περιβόλια πότισμα, αυξάνεται η ανησυχία ανάμεσα στους παραγωγούς ότι θα τους πουν πως δεν θα έχουν νερό γιατί χρωστούν στην «αρχή ηλεκτρισμού», ενώ σε κάποιους ήδη έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρισμού στις μηχανές άρδευσης. Αλλού γράφει ότι δημοσιογράφος της εφημερίδας πήγε στα κατεχόμενα Γαστριά και είδε την καταστροφή που έχουν υποστεί εναπομείναντα αρχαία στην περιοχή μετά την έναρξη εργασιών της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου Κ ΡΕΤ για την δημιουργία αποθηκών πετρελαίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως το «δημοτικό συμβούλιο» του κατεχόμενου δήμου Λευκωσίας έκανε ανοικτή συνεδρία και προέκυψαν σειρά μέτρων καθώς το χρέος του «δήμου» ανήλθε στα 118 εκ ΤΛ (54 εκ ευρώ περίπου).