Άνοιξε ξανά υπόθεση βιασμού 11 κοριτσιών
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας διέταξε τις αστυνομικές αρχές της χώρας να ερευνήσουν ξανά τις καταγγελίες για το βιασμό 11 κοριτσιών, μια υπόθεση που είχε φέρει στο φως μια οργάνωση για την προστασία των παιδιών ενεργώντας εκ μέρους περισσότερων από 240 θυμάτων, ορισμένα από τα οποία ήταν ακόμη και 3 ετών.
Όπως αναφέρει, η Μέρσι Τσίντι, η διευθύντρια της οργάνωσης Ripples International στο Μέρου της Κένυας είχε κάνει επίσημη αναφορά εκ μέρους των κοριτσιών που κατέφυγαν σ' αυτήν αφού είχαν βιαστεί από τους πατεράδες, τους παπούδες, τους θείους, τους γείτονες, ακόμη και από αστυνομικούς.
Η αστυνομία σε σπάνιες περιπτώσεις ερεύνησε τις καταγγελίες. Μάλιστα αστυνομικοί κλείδωσαν ένα κορίτσι στα κρατητήρια, όταν κατήγγειλε ότι ένας συνάδελφός τους το είχε βιάσει.
Τα θύματα υποστήριζαν ότι οι αστυνομικοί ζητούσαν χρήματα για να ερευνήσουν τους βιασμούς, αρνούνταν να κάνουν έρευνες παρά μόνο αν υπήρχαν μάρτυρες και ισχυρίζονταν ότι τα κορίτσια είχαν συναινέσει στη σεξουαλική επαφή.
Στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζεται ότι η αστυνομία συνέβαλε στη διαιώνιση μιας κουλτούρας ανοχής της σεξουαλικής βίας σε βάρος των κοριτσιών. «Οι δράστες γνωρίζουν ότι μπορούν να διαπράττουν εγκλήματα σε βάρος αθώων παιδιών χωρίς να φοβούνται ότι θα τους συλλάβουν και θα τους δικάσουν" ενώ οι αστυνομικοί "έριχναν την ευθύνη στα θύματα, τα εξευτέλιζαν, τους φώναζαν και τα αγνοούσαν».
Όσοι αστυνομικοί δεν εφάρμοσαν το νόμο μπορεί να συλληφθούν, να τους επιβληθεί πρόστιμο ή ακόμη και να φυλακιστούν, δήλωσε μία δικηγόρος που εκπροσωπούσε τα κορίτσια, η Φιόνα Σάμσον της οργάνωσης Equality Effect.
«Πρόκειται για μια τεράστια νίκη για το κάθε κορίτσι ξεχωριστά, για τα κορίτσια σε όλη την Κένυα και ενδεχομένως σε όλη την Αφρική», τόνισε.
Η Equality Effect παρέχει νομική κάλυψη σε παρόμοιες υποθέσεις στην Γκάνα και το Μαλάουι ενώ την έχουν προσεγγίσει άλλες οργανώσεις από την Ουγκάντα, την Τανζανία, τη Σομαλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για να αναλάβει την εκπροσώπηση θυμάτων σε αυτές τις χώρες.
Με βάση μια επίσημη, κυβερνητική έρευνα του 2008-'09, μία στις πέντε γυναίκες στην Κένυα έχει πέσει θύμα σεξουαλικής βίας. Οι βιασμοί σπανίως καταγγέλλονται, αφενός γιατί τα θύματα στιγματίζονται και αφετέρου γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα μολονότι οι ποινές που προβλέπονται για τους δράστες είναι πολύ αυστηρές.