Αντόνιο Γκαουντί: 161 χρόνια από τη γέννησή του

Η αρχιτεκτονική του Αντόνιο Γκαουντί και η Βαρκελώνη είναι έννοιες συνώνυμες, καθώς τα πολύχρωμα και καμπυλόμορφα -στιγμιότυπα ενός σουρεαλιστικού ονείρου- έργα του βρίσκονται διάσπαρτα στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Αντόνιο Γκαουντί: 161 χρόνια από τη γέννησή του
1'


Η Google τιμά τα 161α γενέθλια του μεγάλου αρχιτέκτονα Αντόνιο Γκαουντί, για τον οποίο ο διευθυντής της αρχιτεκτονικής σχολής της Βαρκελώνης, από όπου αποφοίτησε το 1878, είχε πει: «Κύριοι, έχουμε δίπλα μας μια ιδιοφυΐα ή έναν παρανοϊκό».

Ο Γκαουντί κατάφερε να συγκεράσει την αρχιτεκτονική και τη γλυπτική στο έργο του, σε ένα ρευστό, γοτθικό στυλ, που συχνά φανέρωνε την αγάπη του για τα κόκαλα και τους σκελετούς. Ανάμεσα στα κορυφαία έργα του στη Βαρκελώνη, η Casa Batlo (1904-1906) εμπλουτίστηκε από τον Αντόνιο Γκαουντί με μεταλλικά μπαλκόνια που έμοιαζαν με κρανία, με κυματιστή στέγη που έμοιαζε με ραχοκοκαλιά δεινόσαυρου και με τη λιθοδομή της βάσης του κτηρίου διαμορφωμένη σαν σύνολο από κόκαλα σε μιαν αλλόκοσμη σύντηξη.

Ξεχωριστή θέση κατέχει η εκκλησία Sagrada Familia, που αποτέλεσε το έργο ζωής του. Η κατασκευή της είχε αρχίσει το 1892 και συνεχίζεται ακόμη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Γκαουντί τα είχε αφιερώσει στην κατασκευή της, ζώντας μάλιστα στην κρύπτη του ναού.

Ωστόσο, το 1926 το νήμα της ζωής του κόπηκε αναπάντεχα όταν τον χτύπησε ένα τραμ σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση. Λέγεται ότι η εμφάνισή του ήταν τόσο ευτελής, όντας αφιερωμένος στο έργο του, που οι οδηγοί ταξί αρχικά αρνήθηκαν να τον πάνε στο νοσοκομείο περνώντας τον για ζητιάνο.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαουντί πέθανε μετά από τρεις ημέρες.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή